IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да откажете шофьор, който ви притиска отзад на пътя?

Тази често срещана ситуация води до сериозни инциденти

Грубото и безцеремонно отношение на пътя не се изчерпва само с това, че някой ви е засякъл, не ви е дал предимство или откровено ви е препсуват. Има шофьори, които карат плътно доближени до колата пред тях, а това е доста изнервящо и води до отвличане на внимание от пътя. Как трябва да се реагира в подобна ситуация?


Инцидент


Личното пространство е не само за хората, но и за колите, като при тях то е жизненоважно. В крайна сметка, ако шофьорът, който буквално се е „качил на гърба ви“, не успее да се справи с управлението или пропусне момента за спиране, тогава инцидентът е гарантиран. А при удар отзад нещата могат да завършат трагично, особено ако ударената кола навлезе в насрещната лента.

Факт е, че има някои шофьори, които смятат, че след като те закъсняват, всички на пътя трябва също да бързат. Затова те се движат, без за спазват безопасна дистанция, като буквално се залепват броня до броня, предизвиквайки суматоха на пътя. Тези шофьори не знаят колко опитен е човекът зад волана на автомобила пред тях, а и самите те много често не притежават нужните умения на пътя.


В резултат на това поведението им често води до пътнотранспортни произшествия с участието на два или повече автомобила, особено при лоши метеорологични условия – дъжд или през зимата. Затова и в подобна ситуация се препоръчва, шофьорът на предния автомобил да вземе мерки, с които да предотврати евентуален инцидент.


Инцидент


Най-лесният и сигурен вариант е да дадете път на бързащия. Просто го оставете да си върви по пътя. За целта трябва внимателно да намалите скоростта, да пуснете мигач и да се отдръпнете вдясно, стига да има възможност. Ако няма място за изпреварване, припомнете на натрапника, че е добре да спазва дистанция, като натиснете няколко пъти спирачките, но не рязко. Тогава стоповете ви ще светнат и той ще ги забележи. По правило това работи.

Ако бързащият не е доволен от факта, че някой кара по-бавно от него в тъмното, той често му „подсказва“ с превключване на дълги светлини. А това крие допълнителна опасност, особено през нощта. Фаровете се отразяват по определен начин в огледалото за обратно виждане на спазващия правилника шофьор и могат да го заслепят, което да доведе до сериозен инцидент.

Решението в случая е активиране на аварийните светлини или прибягване до тактиката „не спорете, а пропуснете“, за която вече стана дума. Ако колата ви е е оборудвана с огледала за обратно виждане с автоматично затъмняване, тогава трябва да активирате тази функция. Така фаровете на автомобила, идващ отзад, няма да бъдат толкова опасни. Когато няма такава функция на огледалата, трябва да промените позицията на огледалото, като го спуснете или повдигнете, така че отразените в него фарове да се затъмнят. За да направите това, тези огледала са оборудвани със специален лост.

Най-важното обаче е да не изпадате в паника, ако шофьор, който бърза, ви настигне и по всякакъв възможен начин ви намеква, че трябва да се движите по-бързо и да нарушите правилника за движение. Всички действия трябва да бъдат премерени, спокойни и балансирани. Както вече стана дума, най-добре го оставите да ви задмине. Това ще ви спести нерви, а може дори да ви спаси живота.


0 от 500
 • #58
  11 rate up comment 29 rate down comment
  Владислав ( преди 2 месеца )
  Ще дам и пример. Един ден детето ми получи алергична реакция от пчела и се наду и не можеше да диша. Бях на село, линейка .....кога дойде кога не. Колата, авариини и средна скорост 160 по еднолентов път с ограничение 90. Съдете ме ,осувайте ме, ваше право, но аз бързам. Нямате право да ми набивате спирачки или умишлено да карате с 50 защото вие сте закона и така сте решили нали?
 • #57
  14 rate up comment 7 rate down comment
  Владислав ( преди 2 месеца )
  Егати, двете крайности тук. Един вика, "ще ти карам с 50", втори вика "като не можеш да караш в дясно". Няма ли някаква златна среда ? В смисъл хора ....не сте вие контролните органи на пътя. Има си полиция за тази работа. И аз съм задминавал и мен са ме. Винаги има някой с по-бързи кола или по-спешен случай. Бъдете хора,а не се заяждайте помежду си. В статията много правилно са го написали и дали съвет.
 • #56
  5 rate up comment 20 rate down comment
  Шани ( преди 2 месеца )
  Като ми караш в лява лента с 80 и шего духаш
 • #55
  24 rate up comment 2 rate down comment
  Dr. Who ( преди 2 месеца )
  Абе хора тези дето бързате не се пререждайте, който бърза да отиде на ония свят да намери някой висок мост и да се хвърли от него, не на всички ни е омръзнал живота.
 • #54
  2 rate up comment 47 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Старите и бавни коли да карат бавно и в дясно. Лигично е който бърза да ми се прави път.
 • #53
  46 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Само 20 годишни *** се лепят до предната кола. Без опит и акъл.
 • #52
  4 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Какво значи преписка ? Като бърза да минава.....
 • #51
  8 rate up comment 71 rate down comment
  Нервния ( преди 2 месеца )
  Комплексари ...вижда че бързам и нарочно не ме пуска ...не го разбирам... като си бавен *** и незнаеш за къде си тръгнал отбивай в страни от пътя да не пречиш
 • #50
  43 rate up comment 18 rate down comment
  гоУст ( преди 2 месеца )
  И к'во? Карам по еднолентов път с 90 при ограничение 90, а някакъв си там ще ме натиска, защото трябва да го извади по-голям от моя? ОК - максимално разрешената скорост е 90, но не е задължителна, а минималната позволена е 50 - ще има да се повози зад мен - предавка надолу и плавно до 50 и я да те видя - ще ме прескочиш ли? Или ще ме блъснеш отзад? Кажи "Здрасти" на камерите и давай - тамън ще ми купиш новата кола. Аман от бързащи тарикати
 • #49
  14 rate up comment 3 rate down comment
  Сузи ( преди 2 месеца )
  Откъде се събрахте толкова диванни-кухненски експерти?