IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да откажете шофьор, който ви притиска отзад на пътя?

Тази често срещана ситуация води до сериозни инциденти

Грубото и безцеремонно отношение на пътя не се изчерпва само с това, че някой ви е засякъл, не ви е дал предимство или откровено ви е препсуват. Има шофьори, които карат плътно доближени до колата пред тях, а това е доста изнервящо и води до отвличане на внимание от пътя. Как трябва да се реагира в подобна ситуация?


Инцидент


Личното пространство е не само за хората, но и за колите, като при тях то е жизненоважно. В крайна сметка, ако шофьорът, който буквално се е „качил на гърба ви“, не успее да се справи с управлението или пропусне момента за спиране, тогава инцидентът е гарантиран. А при удар отзад нещата могат да завършат трагично, особено ако ударената кола навлезе в насрещната лента.

Факт е, че има някои шофьори, които смятат, че след като те закъсняват, всички на пътя трябва също да бързат. Затова те се движат, без за спазват безопасна дистанция, като буквално се залепват броня до броня, предизвиквайки суматоха на пътя. Тези шофьори не знаят колко опитен е човекът зад волана на автомобила пред тях, а и самите те много често не притежават нужните умения на пътя.


В резултат на това поведението им често води до пътнотранспортни произшествия с участието на два или повече автомобила, особено при лоши метеорологични условия – дъжд или през зимата. Затова и в подобна ситуация се препоръчва, шофьорът на предния автомобил да вземе мерки, с които да предотврати евентуален инцидент.


Инцидент


Най-лесният и сигурен вариант е да дадете път на бързащия. Просто го оставете да си върви по пътя. За целта трябва внимателно да намалите скоростта, да пуснете мигач и да се отдръпнете вдясно, стига да има възможност. Ако няма място за изпреварване, припомнете на натрапника, че е добре да спазва дистанция, като натиснете няколко пъти спирачките, но не рязко. Тогава стоповете ви ще светнат и той ще ги забележи. По правило това работи.

Ако бързащият не е доволен от факта, че някой кара по-бавно от него в тъмното, той често му „подсказва“ с превключване на дълги светлини. А това крие допълнителна опасност, особено през нощта. Фаровете се отразяват по определен начин в огледалото за обратно виждане на спазващия правилника шофьор и могат да го заслепят, което да доведе до сериозен инцидент.

Решението в случая е активиране на аварийните светлини или прибягване до тактиката „не спорете, а пропуснете“, за която вече стана дума. Ако колата ви е е оборудвана с огледала за обратно виждане с автоматично затъмняване, тогава трябва да активирате тази функция. Така фаровете на автомобила, идващ отзад, няма да бъдат толкова опасни. Когато няма такава функция на огледалата, трябва да промените позицията на огледалото, като го спуснете или повдигнете, така че отразените в него фарове да се затъмнят. За да направите това, тези огледала са оборудвани със специален лост.

Най-важното обаче е да не изпадате в паника, ако шофьор, който бърза, ви настигне и по всякакъв възможен начин ви намеква, че трябва да се движите по-бързо и да нарушите правилника за движение. Всички действия трябва да бъдат премерени, спокойни и балансирани. Както вече стана дума, най-добре го оставите да ви задмине. Това ще ви спести нерви, а може дори да ви спаси живота.


0 от 500
  • #83
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Лощото е че не могат ( преди 1 година )
    Пускам пръскалките 5-6 пъти Винаги работи, е не и на камиони.
  • #82
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Бате Иво ( преди 1 година )
    До ВладиславНе знам какви са ти възможностите на колата а не ме и интересуваЗнам само закона за движение по пътищата и правилника за неговото прилаганеИ като водач на автомобил ги спазвамНезависимо дали съм на работа или управлявам личния си автомобилАпропоКаквито и да са възможностите на колата ти не вярвам да понесе удар от четирдесет тонен камионТака че просто спазвайте правилата и не бъдете арогантниИ ако може малко по толерантниИ като карате мислете за самото шофиране
  • #81
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Бате Иво ( преди 1 година )
    Няма отказТой си е решил че трябва да мине пред тебеДори и ако си с четирдесет тонен камионДори и ако трябва да ти мине отдясноЕстествено после ти си виновенЩото тоя *** или кифла бързат за някъдеПросто личен опитАпел към всичкиХора не се ръгайте пред камионНие не сме на пътя за забавлениеТам работимПри това не за наше удоволствиеЗа да ви е добре на всички
  • #80
    20 rate up comment 4 rate down comment
    Az ( преди 1 година )
    Аз съм натискал спирачките на един такъв бързак, много внимателно ме изпревари после. Беше се усрал.
  • #79
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Данчо ( преди 1 година )
    Всъщност, LED сложих просто за да виждам по-добре. Но след няколко досадника - направих така, че да имам и бутон в купето... ;)Следващия етап е строб (мигане), около 7-8 пъти в секуннда, като на китайските фенерчета. Няма начин някой да устиска по-близо от 20-30 метра от това. По-яко е и от включване на габарита за мъгла.
  • #78
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Данчо ( преди 1 година )
    2 по 20 (РЕАЛНИ!) вата LED лампи в светлините за заден ход. Плюс бутон за задействане от купето. Силата на светене е почти като на обикновената лампа в дългите. До сега 3 или 4 пъти ми се е налагало да ги ползвам - винаги е имало ефект, досадникът се отдалечава. Замислях се да добавя и режим "мигане" в управлението им, но за сега не се налага.
  • #77
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Безопасен шофьор ( преди 1 година )
    Здравейте! За максимална безопасност при подобни ситуации прецених да закупя BMW M5 Competition. Когато бъда притиснат от подобен шофьор използвам функцията kickdown, и продължавам да натискам *** на газта, докато не мога да прочета предният регистрационен номер на притискащият шофьор. Така избягвам опасните ситуации на пътя и агресивните шофьори, които ги създават. Желая слънчев ден, и пътна безопасност на всички шофьори!!!
  • #76
    14 rate up comment 6 rate down comment
    пепи ( преди 1 година )
    Има лесно упражнение . Тоя зад вас се лепи . Вие виждате дупка отпред . В последния момент я заобикаляте . Този зад вас не я вижда защото е много близо и минава през дупката с цялата кола .
  • #75
    22 rate up comment 0 rate down comment
    Николов ( преди 1 година )
    Практиката ми дотук показва, че няма по ефективно средство от активирането на пръскалата за миене на челно стъкло. Нахалника веднага изостава. Пробвайте.
  • #74
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не го разбирам това явление. И аз обичам високите скорости, макар че гледам да си ограничавам проявите, та и на мен ми се е случвало: два седана се изпреварват като тирове, някой си изкочил в моята лента.. Е намалям и чакам. Имам реакции като ястреб и не им се ядосвам, просто защото до сега никой не ме е хващал неподготвен. Един автомобил като го видя веднага знам какво смята да направи, само по поведението. Когато се изчисти лентата - газ до дупка и съм изчезнал.