IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво трябва винаги да помните, докато шофирате

Поставянето на предпазен колан е само едно от важните неща, които да направите, докато сте зад волана

Толкова сме свикнали да пътуваме с кола, че напълно забравяме, че това всъщност е голяма отговорност. Колкото и да е странно, това важи и за шофьорите с най-голям опит. Разказваме ви за това, което винаги трябва да помните, докато шофирате. И не става въпрос само за поставяне на предпазен колан.


шофиране съвети


С годините се появява самочувствие, сякаш всичко по пътя е ясно, мога да се справя с всичко. И в тази си самонадеяност, собствениците на автомобили, за съжаление, забравят едно просто нещо: само една грешка е достатъчна, за да попаднете в неприятна ситуация - да навредите на себе си и на някой друг. За да сте в безопасност на пътя, експертите препоръчват да останете нащрек, тоест да обръщате максимално внимание, докато шофирате. ето и основните съвети 

Не се разсейвайте от телефона

Правилата за движение изрично забраняват "ровене" в телефона по време на шофиране и всички знаем това много добре. По правило обаче не спазваме изискванията на правилата: лесно отговаряме на входящи обаждания, кореспондираме с SMS-и, проверяваме електронна поща и т.н. Тоест, много водачи искрено вярват, че действията им са доста безопасни, няма за какво да се притесняват. 


шофиране съвети


Но експертите са на друго мнение: ако все още не сте претърпели катастрофа, защото сте говорили, докато шофирате по мобилен телефон, това изобщо не означава, че няма да попаднете в такава ситуация. Късметът не може да бъде вечен: част от секундата поради вашата небрежност и не само животът ви, но и другите участници в движението ще са изложени на риск.

Ето защо, ако искате да сведете до минимум потенциалните разсейвания, трябва да поставите мобилния си телефон в жабката. Между другото, това се отнася не само за телефона или всякакви други джаджи. Има и други неща, които отвличат вниманието от процеса на шофиране - например напитките, които пиете, храната, която ядете, децата в колата и много други.

Уверете се, че вашите документи са винаги с вас


шофиране съвети


Всеки път, когато се каните да седнете зад волана, е добре да се уверите, че имате шофьорска книжка в себе си. И освен това - застрахователна полица, свидетелство за регистрация на превозно средство и евентуално някои други важни документи.

Като се уверите, че „пълните боеприпаси“ са на мястото си, автоматично се появява увереност, която, колкото и да е странно, се развива в усещане за контрол над автомобила. Освен това ще избегнете излишната паника в случай, че полицай ви спре за проверка на документи.

Винаги поставяйте предпазен колан


шофиране съвети


Що се отнася до важността за поставяне на предпазен колан, бихме искали да ви напомним, че в света има три вида шофьори. Първият включва тези хора, които „автоматично“ се закопчават още преди стартиране на двигателя. Втората категория са тези, които отказват да поставят колана на кратки разстояния, И накрая, има такива, които почти никога не използват предпазен колан и това е най-страшният тип шофьори.

Множество проучвания доказват, че предпазният колан е един от най-добрите и ефективни начини за намаляване на смъртността и нараняванията при сблъсък на превозни средства. И тук трябва да помним, че трябва да се закопчаваме във всякакъв тип превозно средство, а не само в собствената си кола.

Не се нервирайте, докато шофирате

Всеки опитен шофьор ще потвърди, че на пътя можете да срещнете много ядосани и понякога неадекватни шофьори, особено когато бързат. Случайно срещайки се с такива хора в потока, не бива да си губите времето и нервите за тях - просто ги пропуснете напред, ще бъдете по-спокойни. Преструвайте се, сякаш нищо не се е случило.


шофиране съвети


Защо това е важно? Проучванията многократно показват, че яростта на пътя често е причина за сериозни инциденти, включително убийства. И това не е криминална хроника, това, уви, е нашата българска реалност. Така че, ако някой изведнъж ви засече, изпревари ви неправилно и т.н., просто игнорирайте случилото се и продължете напред, сякаш нищо не се е случило.

Повечето шофьори знаят колко важна е безопасността, но за съжаление, когато бързат или са в лошо настроение, самите те са склонни да забравят за това. Така че нашата обща задача е да се опитаме да не забравяме за всичко по-горе написано. Тогава може би животът ни по време на шофиране ще стане малко по-безопасен. 


0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Master of roads ( преди 1 година )
    Много хубава статия. Това са неща за които всички забравяме до моментът Х, когато вече е късно. Няма да научите селяните на коректност, само ще придобиете тяхната простотия в процеса на учене.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ТТТ ( преди 1 година )
    Дали не сме забравили ютията вкъщи включена, може би... Все по *** статии пускате.
  • #1
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    а-ха, значи повечето карат като каруцари, сякаш са единствени на пътя, пък аз ще ги игнорирам.