IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да откажете шофьор, който ви притиска отзад на пътя?

Тази често срещана ситуация води до сериозни инциденти

Грубото и безцеремонно отношение на пътя не се изчерпва само с това, че някой ви е засякъл, не ви е дал предимство или откровено ви е препсуват. Има шофьори, които карат плътно доближени до колата пред тях, а това е доста изнервящо и води до отвличане на внимание от пътя. Как трябва да се реагира в подобна ситуация?


Инцидент


Личното пространство е не само за хората, но и за колите, като при тях то е жизненоважно. В крайна сметка, ако шофьорът, който буквално се е „качил на гърба ви“, не успее да се справи с управлението или пропусне момента за спиране, тогава инцидентът е гарантиран. А при удар отзад нещата могат да завършат трагично, особено ако ударената кола навлезе в насрещната лента.

Факт е, че има някои шофьори, които смятат, че след като те закъсняват, всички на пътя трябва също да бързат. Затова те се движат, без за спазват безопасна дистанция, като буквално се залепват броня до броня, предизвиквайки суматоха на пътя. Тези шофьори не знаят колко опитен е човекът зад волана на автомобила пред тях, а и самите те много често не притежават нужните умения на пътя.


В резултат на това поведението им често води до пътнотранспортни произшествия с участието на два или повече автомобила, особено при лоши метеорологични условия – дъжд или през зимата. Затова и в подобна ситуация се препоръчва, шофьорът на предния автомобил да вземе мерки, с които да предотврати евентуален инцидент.


Инцидент


Най-лесният и сигурен вариант е да дадете път на бързащия. Просто го оставете да си върви по пътя. За целта трябва внимателно да намалите скоростта, да пуснете мигач и да се отдръпнете вдясно, стига да има възможност. Ако няма място за изпреварване, припомнете на натрапника, че е добре да спазва дистанция, като натиснете няколко пъти спирачките, но не рязко. Тогава стоповете ви ще светнат и той ще ги забележи. По правило това работи.

Ако бързащият не е доволен от факта, че някой кара по-бавно от него в тъмното, той често му „подсказва“ с превключване на дълги светлини. А това крие допълнителна опасност, особено през нощта. Фаровете се отразяват по определен начин в огледалото за обратно виждане на спазващия правилника шофьор и могат да го заслепят, което да доведе до сериозен инцидент.

Решението в случая е активиране на аварийните светлини или прибягване до тактиката „не спорете, а пропуснете“, за която вече стана дума. Ако колата ви е е оборудвана с огледала за обратно виждане с автоматично затъмняване, тогава трябва да активирате тази функция. Така фаровете на автомобила, идващ отзад, няма да бъдат толкова опасни. Когато няма такава функция на огледалата, трябва да промените позицията на огледалото, като го спуснете или повдигнете, така че отразените в него фарове да се затъмнят. За да направите това, тези огледала са оборудвани със специален лост.

Най-важното обаче е да не изпадате в паника, ако шофьор, който бърза, ви настигне и по всякакъв възможен начин ви намеква, че трябва да се движите по-бързо и да нарушите правилника за движение. Всички действия трябва да бъдат премерени, спокойни и балансирани. Както вече стана дума, най-добре го оставите да ви задмине. Това ще ви спести нерви, а може дори да ви спаси живота.


0 от 500
  • #93
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Влад ( преди 8 месеца )
    Важно е, че разкарах вампирите от пътищата.Тия със затъмнените стъкла, дето се зъбеха на всички, че ще им изпият кръвта, ако им попречат на праволинейното движение с 200км/ч. Аз им го набих с 200.
  • #92
    2 rate up comment 14 rate down comment
    Минувач ( преди 9 месеца )
    Баща ми е сърдечно болен и като ми се обади по телефона, че има криза карам като бесен. И за 10 мин съм при него. Линейката идва след 45 минати. През това време съм намерил от съседните апартаменти лекарка, кризата е овладяна и той е спокоен. Не пожелавам на никого да има болен родител или дете. Но смятам, че улиците и пътищата служат основно да се стигне бързо от едно място до друго. Повтарям - БЪРЗО. Колата не е за разходка по пътищата. За разходка са парковете.
  • #91
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Съветник ( преди 1 година )
    Обикновено съветник казват на ***, но в такива случаи помага и бой с ръчката на крика в тиквата на нагляра. Едно време имахме и манивели за тая цел...
  • #90
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    По правилник карането в лява лента извън града е за изпреварване, а не да се кара дълго време по нея. Нека всички се съобразяват с този факт и да не пречат. Това обаче не оправдава джигитите, които не се съобразяват с факта, че вие изпреварвате в момента друго МПС и няма как да му дадете път преди да го изпреварите.Съветите в статия са добри и действат. Смятам, че трябва да се предприемат по-строги мерки спрямо такива хора, които притискат и не спазват дистанция.На запад имат камери за дистанция
  • #89
    10 rate up comment 3 rate down comment
    споко,бе ( преди 1 година )
    Карам огромна джипка на 20 години. Никой не ми дава зор и никой не ми светка,бипка и т,н. Все пак 2 тона желязо са си фактор , с който се съобразяват. Карам си бавничко и да си бърза който си ще!
  • #88
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Dizel ( преди 1 година )
    Колко да си умен, като този отзад е глупав, карам по инерция, той бърза, пускам го, идва завой, той спирачка, аз по инерция, идва пак завой, той спирачка, аз по инерция, надолното свършва, завой, той настига камион и бие спирачка, аз още по инерция???
  • #87
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    В Америка оставят поне по половин метър отпред при спиране на светофар, докато в София повечето ти се залепят на 15-30 сантиметра от задната броня. Та ако предния се развали без да даваш на задна не вожеш да го заобиколиш, но все бързат.
  • #86
    13 rate up comment 1 rate down comment
    коко ( преди 1 година )
    В Германия в зависимост от тежестта на нарушението :Глоба от 25 до 400 Евро. Отнемане на книжката до 3 месеца. Загуба на почти една четвърт от контролните точки(Тук точките са общо 9). Пътната полиция се движи с цивилни автомобили. Няма вариант за неплащане.Ето линк за разбиращите немски :https://***.bussgeldkatalog.org/abstand/
  • #85
    15 rate up comment 31 rate down comment
    Джигита ( преди 1 година )
    Не знам какъв е проблема на тези които се движат с 60~80км в час по магистралата. Тя е за всички от най- долните джигити като мен до най- прекрасноте охлюви като вас. По правилник лявата лента е за изпреварване тя не е лента за каране. Изпреварвате и се прибирате. Така е по правилник и оставяте простаците като мен да си чупят главите. Тази комплексарщина на шофьорите е недопустима по пътищата едните се правят на полицаи и не дават път на бързаците - а друга страна бързаците показват умения
  • #84
    34 rate up comment 4 rate down comment
    Прост човек ( преди 1 година )
    Аман от шофьори специалисти, биячи и тарикати !Правилата са за Всички !Като заключение мога да кажа само, че комплексите за малоценност са в повече на горепосочените !