IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да откажете шофьор, който ви притиска отзад на пътя?

Тази често срещана ситуация води до сериозни инциденти

Грубото и безцеремонно отношение на пътя не се изчерпва само с това, че някой ви е засякъл, не ви е дал предимство или откровено ви е препсуват. Има шофьори, които карат плътно доближени до колата пред тях, а това е доста изнервящо и води до отвличане на внимание от пътя. Как трябва да се реагира в подобна ситуация?


Инцидент


Личното пространство е не само за хората, но и за колите, като при тях то е жизненоважно. В крайна сметка, ако шофьорът, който буквално се е „качил на гърба ви“, не успее да се справи с управлението или пропусне момента за спиране, тогава инцидентът е гарантиран. А при удар отзад нещата могат да завършат трагично, особено ако ударената кола навлезе в насрещната лента.

Факт е, че има някои шофьори, които смятат, че след като те закъсняват, всички на пътя трябва също да бързат. Затова те се движат, без за спазват безопасна дистанция, като буквално се залепват броня до броня, предизвиквайки суматоха на пътя. Тези шофьори не знаят колко опитен е човекът зад волана на автомобила пред тях, а и самите те много често не притежават нужните умения на пътя.


В резултат на това поведението им често води до пътнотранспортни произшествия с участието на два или повече автомобила, особено при лоши метеорологични условия – дъжд или през зимата. Затова и в подобна ситуация се препоръчва, шофьорът на предния автомобил да вземе мерки, с които да предотврати евентуален инцидент.


Инцидент


Най-лесният и сигурен вариант е да дадете път на бързащия. Просто го оставете да си върви по пътя. За целта трябва внимателно да намалите скоростта, да пуснете мигач и да се отдръпнете вдясно, стига да има възможност. Ако няма място за изпреварване, припомнете на натрапника, че е добре да спазва дистанция, като натиснете няколко пъти спирачките, но не рязко. Тогава стоповете ви ще светнат и той ще ги забележи. По правило това работи.

Ако бързащият не е доволен от факта, че някой кара по-бавно от него в тъмното, той често му „подсказва“ с превключване на дълги светлини. А това крие допълнителна опасност, особено през нощта. Фаровете се отразяват по определен начин в огледалото за обратно виждане на спазващия правилника шофьор и могат да го заслепят, което да доведе до сериозен инцидент.

Решението в случая е активиране на аварийните светлини или прибягване до тактиката „не спорете, а пропуснете“, за която вече стана дума. Ако колата ви е е оборудвана с огледала за обратно виждане с автоматично затъмняване, тогава трябва да активирате тази функция. Така фаровете на автомобила, идващ отзад, няма да бъдат толкова опасни. Когато няма такава функция на огледалата, трябва да промените позицията на огледалото, като го спуснете или повдигнете, така че отразените в него фарове да се затъмнят. За да направите това, тези огледала са оборудвани със специален лост.

Най-важното обаче е да не изпадате в паника, ако шофьор, който бърза, ви настигне и по всякакъв възможен начин ви намеква, че трябва да се движите по-бързо и да нарушите правилника за движение. Всички действия трябва да бъдат премерени, спокойни и балансирани. Както вече стана дума, най-добре го оставите да ви задмине. Това ще ви спести нерви, а може дори да ви спаси живота.


0 от 500
  • #43
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Московски ( преди 1 година )
    Изпреварва те в аварийната лента на магистралата спира рязко пред теб и връща леко към теб а задния те удря странично в опит да те избегне а наглеца избягва. Естествено е с висящо дело за подобно авто произшествие и нанасяне на телесна повреда. Още е на свобода познайте защо. Не е сън а бих искал
  • #42
    38 rate up comment 7 rate down comment
    Инспектор Стрезов ( преди 1 година )
    Правилното действие е звънене на телефон 112, съчетано с камери за записване отпред и отзад на автомобила. Следва реакция на полицията. И след 10-15 км пътен патрул спира нарушителя.Вие предоставяте показания от камерата по интернет. Следва наказание за шофьорът притискащ останалите участници в движението.Последното е да се събудите, защото това е само един прекрасен сън.
  • #41
    8 rate up comment 10 rate down comment
    До 41 ( преди 1 година )
    Добре, ела ми се навирай отзад и ще видим на кой какво ще му се случи :
  • #40
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Голям прос ( преди 1 година )
    Само интернет юнаци тука, бе! Аз се скривам.
  • #39
    6 rate up comment 14 rate down comment
    До Човек с разрешите ( преди 1 година )
    След първия изстрел те удрям в задния калник и най- много да се самоубиеш докато се търкаляш по таван.
  • #38
    26 rate up comment 2 rate down comment
    До Константин ( преди 1 година )
    Чудесен коментар, за съжаление обаче живеем в държава на ***, в която, кое е правилно и кое - не, зависи от моментното състояние на "шофьора" вместо от правилника за движение по пътищата. Моят лек беше да си купя лъскава кола, която подсъзнателно да кара смелчаците в чата да се преместят вдясно. И работи - не ме засичат и не ми правят мизерии. От друга страна никога не притискам някого докато изпреварва ( субективни са възможностите и на шофьорите и на автомобилите).
  • #37
    10 rate up comment 23 rate down comment
    Иван ( преди 1 година )
    Точно се прибрах по Цариградско. Булеварда е празен, една баничарка на 20 години със съмнителен технически баланс си кара в лява лента със 60 и изобщо не се и сеща да погледне в огледалото. И аз, и патрулката зад мен го изпреварихме от дясно. Откачам като видя как някой спи докато шофира и създава тапи. Радвам се, че има доста коментари, които отчитат, че лявата лента е ЕДИНСТВЕНО за изпреварване. А на автора мога да кажа - изчезвай към КАТ да си върнеш книжката... щял да намалява с кола на 2м о
  • #36
    24 rate up comment 21 rate down comment
    Човек с разрешително ( преди 1 година )
    Когато някой те притиска отзад и усещаш, че ще стане фал - вадиш пистолета и почваш да стреляш назад. Още след първия изстрел колата отзад ще започне да се търкаля гуми-таван, гуми-таван. И готово.
  • #35
    29 rate up comment 4 rate down comment
    Тодор ( преди 1 година )
    Спираш задната чистачка по средата на стъклото и се надяваш съобщението да бъде разбрано _!_
  • #34
    50 rate up comment 0 rate down comment
    Константин ( преди 1 година )
    Имаме статия,която е против агресията на пътя.Почвам да чета коментарите и със съжаление чета за избити зъби,майки и рода до девето коляно.Хора, уважавайте се взаимно(и не само на пътя) и не забравяйте,че никой не е безгрешен!