IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да откажете шофьор, който ви притиска отзад на пътя?

Тази често срещана ситуация води до сериозни инциденти

Грубото и безцеремонно отношение на пътя не се изчерпва само с това, че някой ви е засякъл, не ви е дал предимство или откровено ви е препсуват. Има шофьори, които карат плътно доближени до колата пред тях, а това е доста изнервящо и води до отвличане на внимание от пътя. Как трябва да се реагира в подобна ситуация?


Инцидент


Личното пространство е не само за хората, но и за колите, като при тях то е жизненоважно. В крайна сметка, ако шофьорът, който буквално се е „качил на гърба ви“, не успее да се справи с управлението или пропусне момента за спиране, тогава инцидентът е гарантиран. А при удар отзад нещата могат да завършат трагично, особено ако ударената кола навлезе в насрещната лента.

Факт е, че има някои шофьори, които смятат, че след като те закъсняват, всички на пътя трябва също да бързат. Затова те се движат, без за спазват безопасна дистанция, като буквално се залепват броня до броня, предизвиквайки суматоха на пътя. Тези шофьори не знаят колко опитен е човекът зад волана на автомобила пред тях, а и самите те много често не притежават нужните умения на пътя.


В резултат на това поведението им често води до пътнотранспортни произшествия с участието на два или повече автомобила, особено при лоши метеорологични условия – дъжд или през зимата. Затова и в подобна ситуация се препоръчва, шофьорът на предния автомобил да вземе мерки, с които да предотврати евентуален инцидент.


Инцидент


Най-лесният и сигурен вариант е да дадете път на бързащия. Просто го оставете да си върви по пътя. За целта трябва внимателно да намалите скоростта, да пуснете мигач и да се отдръпнете вдясно, стига да има възможност. Ако няма място за изпреварване, припомнете на натрапника, че е добре да спазва дистанция, като натиснете няколко пъти спирачките, но не рязко. Тогава стоповете ви ще светнат и той ще ги забележи. По правило това работи.

Ако бързащият не е доволен от факта, че някой кара по-бавно от него в тъмното, той често му „подсказва“ с превключване на дълги светлини. А това крие допълнителна опасност, особено през нощта. Фаровете се отразяват по определен начин в огледалото за обратно виждане на спазващия правилника шофьор и могат да го заслепят, което да доведе до сериозен инцидент.

Решението в случая е активиране на аварийните светлини или прибягване до тактиката „не спорете, а пропуснете“, за която вече стана дума. Ако колата ви е е оборудвана с огледала за обратно виждане с автоматично затъмняване, тогава трябва да активирате тази функция. Така фаровете на автомобила, идващ отзад, няма да бъдат толкова опасни. Когато няма такава функция на огледалата, трябва да промените позицията на огледалото, като го спуснете или повдигнете, така че отразените в него фарове да се затъмнят. За да направите това, тези огледала са оборудвани със специален лост.

Най-важното обаче е да не изпадате в паника, ако шофьор, който бърза, ви настигне и по всякакъв възможен начин ви намеква, че трябва да се движите по-бързо и да нарушите правилника за движение. Всички действия трябва да бъдат премерени, спокойни и балансирани. Както вече стана дума, най-добре го оставите да ви задмине. Това ще ви спести нерви, а може дори да ви спаси живота.


0 от 500
  • #33
    15 rate up comment 16 rate down comment
    Аман от олигофрени ( преди 1 година )
    Каращи в лява лента с 80 на магистралата.Или засичащи такива които не си гледат огледалата.
  • #32
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Онзи ( преди 1 година )
    Аз ги лекувам тези дето натискат с един много *** и ефективен начин,сложил съм си на задните светлини за мъгла две мощни крушки(не е забранено) и когато ми се лепне един такъв бързак му ги пускам нека му вадят очите!
  • #31
    4 rate up comment 12 rate down comment
    До Тираджията с реги ( преди 1 година )
    Имаш късмет че несъм те срещал !
  • #30
    57 rate up comment 0 rate down comment
    Сетиен ( преди 1 година )
    Елементарното решение на този проблем (а и на други подобни) отдавна вече е измислено в Германия. Немаркирани полицейски автомобили констатират, после 6 месеца без книжка, около 400 евро глоба и всичко е точно.
  • #29
    38 rate up comment 3 rate down comment
    Linchpin ( преди 1 година )
    Често ми се налага да шофирам по планински пътища с много завои и тесни ленти. Най- разумното нещо е, когато някой те настигне, да му дадеш път, без значение дали пресветва или не! Защото инатливите след това карат след мен с 20км/ч докато аз реша. Нека не се принуждаваме един друг да вършим простотии...лесно е!
  • #28
    22 rate up comment 36 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Гласувайте за ПП и скоро време ще трябва да летите със самолети, за да се пршдвижите. Киро и лена са лесни те ходят с правитилствения самолет до солун и обратно за един ресторант. Нали народа плаща...
  • #27
    35 rate up comment 14 rate down comment
    Тираджия ( преди 1 година )
    Съвет за арогантните шофьори с леките коли. Не си мислете, че сте с предимство само защото сте по-леки и по-бързи. Нали може да си представите какво става когато 40тона се срещнат с 2тона. Просто камиона става 42тона и не се усеща почти нищо но за 2та тона (леката кола) е фатално и доста печално. Вервайте ми. Секи сам си преценя.
  • #26
    74 rate up comment 2 rate down comment
    За съжаление ( преди 1 година )
    В БГ-то само лявата лента е по здрава,затова всички карат в нея , като мръднеш в дясно да пропуснете и започва голямото скачане от дупка в дупка.
  • #25
    44 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Елементарно, възпитание се казва, като то продължава и на пътя.
  • #24
    25 rate up comment 13 rate down comment
    Тираджия ( преди 1 година )
    С камиона лесно ги оправям тия дето се лепят отзад. Просто не ми пука нека се бият сами даже намалявам да го е яд още повече и коп_лето изпреварва с *** газ а после даже и ме засича. Затова съм си взел видеорегистратор и го бия смело даже с кеф.