IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да откажете шофьор, който ви притиска отзад на пътя?

Тази често срещана ситуация води до сериозни инциденти

Грубото и безцеремонно отношение на пътя не се изчерпва само с това, че някой ви е засякъл, не ви е дал предимство или откровено ви е препсуват. Има шофьори, които карат плътно доближени до колата пред тях, а това е доста изнервящо и води до отвличане на внимание от пътя. Как трябва да се реагира в подобна ситуация?


Инцидент


Личното пространство е не само за хората, но и за колите, като при тях то е жизненоважно. В крайна сметка, ако шофьорът, който буквално се е „качил на гърба ви“, не успее да се справи с управлението или пропусне момента за спиране, тогава инцидентът е гарантиран. А при удар отзад нещата могат да завършат трагично, особено ако ударената кола навлезе в насрещната лента.

Факт е, че има някои шофьори, които смятат, че след като те закъсняват, всички на пътя трябва също да бързат. Затова те се движат, без за спазват безопасна дистанция, като буквално се залепват броня до броня, предизвиквайки суматоха на пътя. Тези шофьори не знаят колко опитен е човекът зад волана на автомобила пред тях, а и самите те много често не притежават нужните умения на пътя.


В резултат на това поведението им често води до пътнотранспортни произшествия с участието на два или повече автомобила, особено при лоши метеорологични условия – дъжд или през зимата. Затова и в подобна ситуация се препоръчва, шофьорът на предния автомобил да вземе мерки, с които да предотврати евентуален инцидент.


Инцидент


Най-лесният и сигурен вариант е да дадете път на бързащия. Просто го оставете да си върви по пътя. За целта трябва внимателно да намалите скоростта, да пуснете мигач и да се отдръпнете вдясно, стига да има възможност. Ако няма място за изпреварване, припомнете на натрапника, че е добре да спазва дистанция, като натиснете няколко пъти спирачките, но не рязко. Тогава стоповете ви ще светнат и той ще ги забележи. По правило това работи.

Ако бързащият не е доволен от факта, че някой кара по-бавно от него в тъмното, той често му „подсказва“ с превключване на дълги светлини. А това крие допълнителна опасност, особено през нощта. Фаровете се отразяват по определен начин в огледалото за обратно виждане на спазващия правилника шофьор и могат да го заслепят, което да доведе до сериозен инцидент.

Решението в случая е активиране на аварийните светлини или прибягване до тактиката „не спорете, а пропуснете“, за която вече стана дума. Ако колата ви е е оборудвана с огледала за обратно виждане с автоматично затъмняване, тогава трябва да активирате тази функция. Така фаровете на автомобила, идващ отзад, няма да бъдат толкова опасни. Когато няма такава функция на огледалата, трябва да промените позицията на огледалото, като го спуснете или повдигнете, така че отразените в него фарове да се затъмнят. За да направите това, тези огледала са оборудвани със специален лост.

Най-важното обаче е да не изпадате в паника, ако шофьор, който бърза, ви настигне и по всякакъв възможен начин ви намеква, че трябва да се движите по-бързо и да нарушите правилника за движение. Всички действия трябва да бъдат премерени, спокойни и балансирани. Както вече стана дума, най-добре го оставите да ви задмине. Това ще ви спести нерви, а може дори да ви спаси живота.


0 от 500
 • #11
  18 rate up comment 3 rate down comment
  Мирон ( преди 2 месеца )
  За мен най-правилното в такава ситуация е да намаляш скоростта докато човека не се отдалечи на необходимата дистанция. С по-ниска скорост опасността от инцидент е по-малка и водача отзад има повече време за реакция ако се наложи рязко спиране. При инцидент опасността ще е по-малка и водача отзад може по-лесно да изпревари когатп сте с по-ниска скорост. Пък виж се и вразумил и взел да спазва дистанция, но това е много рядко срещано.
 • #10
  16 rate up comment 10 rate down comment
  шекерлъци ( преди 2 месеца )
  Пепи Шекера пак дава "омни" съвети на неуДачниците! )))
 • #9
  19 rate up comment 7 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Знам ги тези с тировете. Навремето в Румъния през Карпатите беше голям екшън с тях. Сега не знам как е не съм минавал там скоро. Празни влекачи някой по 500-600 коня и се залепя на 2 метра зад тебе и почва да те дразни нарочно. Клаксон, фарове... Ако тръгнеш да даваш газ не можеш да му избягаш освен ако не караш с опасна скорост по завоите. Ако забавиш той забавя с тебе. Не те изпреварва.Остава само да отбиеш и да спреш някъде иначе не се отказва да те дразни. Имали сме няколко такива случки.
 • #8
  42 rate up comment 6 rate down comment
  Дидо ( преди 2 месеца )
  Карам с ограничението 90 км/h вечер и тир ме притиска и ми присвятка.За този тип си трябва Калашников!
 • #7
  44 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Пешо, какви глупости пишеш? Не си играйте със спирчките, а най-напред - запазете спокойствие. След това направете бърза преценка заще ви притиска? Карате (много) под ограничението - малко газ и при възможност проускате. В повечето останали ситуации, е липса на толерантност и по-добрият вариант е при възможност го оставете да си чупи главата.
 • #6
  18 rate up comment 10 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Няма как някой да бърза вече, всички пътища са от 3 години неремонтирани понеже нещо с някакви фирми което така и не се разбра.
 • #5
  9 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  На магистрала, на извънградски или на цариградско?
 • #4
  33 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Като набия спирачки и усети как радиатора му се нанизва на теглича ми.
 • #3
  26 rate up comment 9 rate down comment
  хаха ( преди 2 месеца )
  една кофичка с повърня и изхвърляш през прозореца... този отзад намаля задължително когато му се разлее на стъклото :)
 • #2
  38 rate up comment 40 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Това си позволявам да го правя на шофьори каращи с 60 км/ч на първокласен път при разрешена скорост 90. Това, че те не бързат за никъде не значи, че трябва да пречат по този начин.