IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 неща, които трябва да знаете за дългоочаквания "убиец на Tesla"

Новият Lucid Air е рекордьор по пробег с едно зареждане, и вече смая американските журналисти

Ако ни даваха по левче за всеки път, в който някой употреби израза "убиецът на Tesla", щяхме да сме с поне 219 лева по-богати. Кой ли не е убивал Tesla пред годините - от екзотичните Faraday Future и Neo до Volkswagen ID.3. Но въпреки това компанията на Илон Мъск си е жива и здрава, и все така си остава пример за подражание в електрическия сегмент.
 
 
Lucid Air
   
    

И все пак има един автомобил, който смело посяга ако не към продажбите и влиянието на Tesla, то поне към рекордите на нейния най-екстремен модел. Тази кола се нарича Lucid Air. За съжаление няма как да ви споделим наблюдения от първо лице, защото все още няма нито една бройка в България, или изобщо в Източна Европа (обикновените български сметосъбирачи, директори на държавни болници и зърнопроизводители от Добруджа явно все още предпочитат Bugatti и Bentley). Но поне вече разполагаме с мнението на медия, на която имаме пълно доверие: Car&Driver, списанието, което преди шест десетилетия на практика изобрети тест драйва в днешния му вид.
   
    
Lucid Air интериор
    
     
Преди да видим какво установиха експертите на изданието, само кратко припомняне: Lucid Motors е калифорнийска компания, която представи първия си модел още през 2016, но производството започна едва в самия край на 2021. Неин шеф е бившият главен инженер на Lotus и Tesla Питър Роулинсън, а дизайнер е Дерек Дженкинс, създател на някогашните Audi A2 и A8, и на днешната Mazda MX-5.
  
    
10 ключови факта за новия Lucid Air (ГАЛЕРИЯ):


 

0 от 500
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И освен това кв. значи квадратен , а не киловат :D
  • #18
    7 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    10 кв. дневно потребление означава 10 кв. дневно потребление, а не 10 кв. потребление на час.Малко сам си си отговорил, ама и аз да ти кажа :D
  • #17
    9 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    Ами много лесно може да се провери с елементарна сметка. Цената на тока в момента е около 25 стотинки за киловатчас. Тоест 10 киловатчаса струват 2,50 лева. Това прави 75 лв месечна сметка за ток при 10 киловатчаса на ден и 1800 лв сметка при 10 киловатчаса на час. Не знам за тебе, но моята сметка е по-близо до 75 лв от пролетта до есента. Само през зимата е по-висока.
  • #16
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Коки ( преди 2 години )
    Супер е тази статия!Среден разход на ток за едно семейство до 10 кв. дневно потребление. Но не разбрах на час ли?
  • #15
    10 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не знам кое е по-скъпо и кое по-евтино но този Lucid Air изглежда в пъти по-луксозно отвътре в сравнение с Плейд. Теслата вътре като материали и дизайн, не може да се конглокира дори с Фиеста и Поло, колата е супер посна и всичко вътре лъха на евтина и претупана работа. В дизайна нещата са същите този Lucid Air изглежда свежо, вярно е модела сега излезе, Плейд изглежда супер остарял, вече незнам колко години се продава с този дизайн, който вече отдавна е омръзнал, а и разликата в пробега...
  • #14
    4 rate up comment 5 rate down comment
    До 16 ( преди 2 години )
    Дрън-дрън. Model S Plaid започва от 129 790 долара. Върховата версия, която съответства на тоя Dream edition, e 169 000 долара. Кое е двойно по-евтино?
  • #13
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Cejo ( преди 2 години )
    Само хвалби, а по големия пробег е защото батерията е с 20 процента по голяма от на Теслата. С тези цени и малко производство може и да не изкарат 2 години.
  • #12
    13 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Лусид се произвежда на ръка и сглобява по 10 бройки на месец. Тесла пусна 5-та гигафабрика, има осигурени договори за полезни изкопаеми за години напред и най-ниските производствени разходи от всички производители, като продължава да го сваля. Сравнение?
  • #11
    19 rate up comment 21 rate down comment
    До край ( преди 2 години )
    По-скоро Путин си направи харакири. Сега светът ще премине много по-бързо към евтина чиста енергия от слънце и вятър, които ще се съхраняват в мръсните засега батерии, които сега са мръсни защото се произвеждат от енергия от въглища, но ще стават все по-чисти когато започнат да се произвеждат от чиста енергия.Изкопаемите горива Ще се ползват все по-рядко и по-рядко след бързото навлизане на ВЕИ и приходите на Русия ще намаляват с всяка изминала година.
  • #10
    25 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Изглежда фантастично на фона на грозните патета на Мъск.