IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla стартира производството в Европа

Капацитетът на завода в Берлин от 500 000 бройки ще бъде достигнат до 2 години (ВИДЕО)

Компанията Tesla официално стартира производството на електрически превозни средства в първото си европейско съоръжение, построено в Грюнхайде близо до Берлин (Германия).


Tesla Германия


На откриването на предприятие присъства главният изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск, който не пропусна да направи шоу, като дори потанцува пред гостите. Сред тях беше и канцлерът на Германия - Олаф Шолц, който заяви, че новият завод представлява напредъка и бъдещето на автомобилната индустрия.

Първите клиенти на компанията получиха лично от Мъск електрически кросоувъри Tesla Model Y в модификацията Performance, чиито цени в Германия започват от 63 400 евро. Самото предприятие може да произвежда по 500 000 коли на година, като този капацитет ще бъде постигнат през 2024 г.


Tesla Германия


Строителството на фабриката в Германия, известна още като Gigafactory 4, започна през 2019 г. Американският производител на електрически автомобили е инвестирал около 5 милиона евро в проекта.

По време на осъществяването му компанията на Мъск срещна доста проблеми заради масовите протести на местни екологични организации, които заведоха дело за обезлесяване за растителна площадка. Освен това американците бяха обвинени, че използват некачествени тръби за пренасяне на промишлени отпадъчни води.


Tesla Германия


Според еколози нарушенията могат да доведат до отравяне на питейната вода в региона. Tesla обаче се ангажира постоянно да се грижи за чистотата на водата и въздуха, включително чрез инсталиране на специално оборудване, което ще следи състоянието на отпадъчните води.

Първоначално в Gigafactory 4 ще се произвежда само Model Y, а по-късно на конвейера ще бъде качен и най-достъпния електрически автомобил на американската марка - Model 3. Освен това компанията ще започне и производството на батерии.


0 от 500
  • #22
    0 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    #28 Аз знам какво пише върху предния мотор на Plaid като махнеш кората. Ти не. сетИ ли се?
  • #21
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    Кой пък ти каза, че само Tesla ще се продава и всички други марки ще изчезнат? Дори в най-смелите си мечти, Тесла се е ограничила до 20 милиона автомобила през 2030 година, което е само 20% от световния пазар. Единствената марка, която има реални шансове да срине продажбите си е Toyota, ако бързо не се преориентира към електромобилите и не зареже водородните си мечти, защото досега не е произвела нито един електрически модел.
  • #20
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 26 ( преди 2 години )
    Като е скъпа марка като Порше какво обяснявате под всяка статия, че целия свят само тесли щял да кара скоро и всички други марки щели да изчезнат, бе уръфляк!!!!
  • #19
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    теслата и бензина да се срещнат някъде на полето и да охладят страстите пролетта дойде върнете се към прародителите за да видите от къде е тръгнало всичко https://youtu.be/jA1Wl627tyA
  • #18
    8 rate up comment 2 rate down comment
    До Мухухуху ( преди 2 години )
    Това е скъпа марка то и Порше има много фенове но малцина си купуват ново някакви други простотии за писане нямаш ли
  • #17
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Muahahaha ( преди 2 години )
    Ееее, най сетне! Сега всички фенове на Тесла които драскат тук, ще могат да си купят! Чакаме снимки момчета и да почерпите!
  • #16
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 23 ( преди 2 години )
    Остави ги такива простотии сред държавите с най-голям процент хора употребяващи марихуана са Исландия, САЩ, Канада, Израел, Чехия, Чили, Австралия, Нова Зеландия и други "пропаднали" държави не казвам че е добро но не е и по-лошо от това да си злобар като бензинчо
  • #15
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Сещам се за поне десетина човека които са пафкали трева но са оставили следи в историята на човечеството - музиканти, артисти, визионери и т.н. а бензин-чо за да остави нещо след себе си първо трябва да клекне и после да се напъне...
  • #14
    3 rate up comment 2 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    #14 Батко ти движи спектакъла, а като гледам ти си винаги първа писта на първия ред :D За някое конкретно моделче ли си мечтаеш, или за всичките: S,3,X,Y, Semi, Cybertruck, Roadster I, Roadster II или пък Cyberquad? Или може би огнехвъргачката "Not-A-Flamethrower"? "С лява ръка ги бием" - E. Musk :D
  • #13
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "За начало на строежа се смята времето,когато е закупен парцела и издадено разрешението за строеж.Това се случи декември 2019 година."Да не искаш да кажеш, че заводът е построен за няколко седмици? Защото окончателното разрешително за строеж, беше издадено преди няколко седмици. За издаване на разрешително за строеж задължително се изисква екологично разрешително - ОВОС. Тесла подаде документи за него през декември 2019 година и го получи февруари 2022 година.