IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla отново вдигна цените на най-масовите си коли

Model 3 и Model Y поскъпнаха заради санкциите срещу Русия

Американският производител Tesla е останал без важни за производството суровини и това го принуди да вдигне цените на двата си най-достъпни електромобила. От компанията обявиха, че Model 3 във версията Long Range вече струва 51 990 долара, докато минималната цена на Model Y вече е 59 990 долара.


Tesla Model 3


Това означава, че само за година цената на Model 3 е увеличена с 4000 долара, докато тази на Model Y е скочила с 10 000 долара. Според експерти, това покачване се дължи на поскъпването на никела, който е необходим за производството на по-вместителни батерии за електрически превозни средства.

Оказва се, че цената на тон никел вече достига 100 000 долара, което е нарастване с 2,5 пъти. Това рязко увеличение доведе и до спиране на търговията с метали на Лондонската фондова борса. В случая проблемът е в санкциите, наложени на Русия, която е един от трите най-големи доставчици на никел в света.


Tesla Model Y


В подкрепа на това твърдение е фактът, че цените на основните версии на електрически автомобили, оборудвани с желязо-фосфатни батерии остава същата. Очаквания са, че спирането на търговия с Русия ще увеличи драстично голям брой суровини, тъй като тяхното производство няма как да бъде компенсирано.


0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Всички коли поскъпват. От ретро бараките с ДВГ до електрическите.
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тесла последните години набраха скорост с правилна политика, но сега ще върнат доста назад с тези нови цени. На хората им трябва евтино придвижване, а не нишов продукт в който се превръщат все повече и повече. Имах надеждата, че, като открият завода в Берлин цените им малко ще паднат, но уви те се качват все повече от предизвиканата от САЩ война отново в Европа, за да могат да завладеят пазара, който беше до голяма степен в полза на Русия. За едни $750млрд стокообмен говорим между Русия и Европа
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Всеки ден ни убеждават как цените на батериите падат и всеки път виждаме как цените на електромобилите се покачват заради все по-скъпите батерии. Скок за модел Y от 49990 на 59990 долара за 1 година си е доста сериозен скок в цената. Догодина вероятно ще скочи на 69990 долара.
  • #4
    14 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Електрическите коли при сегашните технологии са балон. Не може с такива калпави и скъпи технологии да се замени ДВГ. При тези цени на материалите е немислимо. А ни няма нищо зелено и екологично. Електрическите коли отново се провалиха заради некадърника Мъск който поведе света в грешна посока. Правилното решение беше да се разработват ДВГ да работят на водород.
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ще се връщаме на село за зимуваме в землянки
  • #2
    13 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Краварите съвсем скоро ще правят както вятъра. Ще им остане само да печатат зелени хартийки, но никой няма да ги иска... С ГейРоапта положението ще е още по-зле, като им спрат газа и петрола, както и другите суровини.
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Никел ( преди 2 години )
    Всъщност за миналата година Русия вече е четвърти най-голям доставчик след Нова Каледония а така или иначе го изнася почти само за Китай