IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Spring се превърна в бестселър в Румъния

Най-евтиният електромобил в Европа се продава по-добре от колите с ДВГ

Компактният електрически автомобил Dacia Spring се превърна в най-продаваната кола в Румъния, изпреварвайки конкурентите с двигатели с вътрешно горене. Освен това румънският хеч заема почетно трето място сред всички електрически автомобили, регистрирани в Западна Европа.


Dacia Spring


Според последните данни за най-продаваните автомобили, Dacia Spring записва 1195 продажби в родината си, което е 10,4% пазарен дял. Общият брой на реализираните бройки от модела в Румъния е 1537 единици, като мащабните доставки стартират сега. Това е отлично постижение за електромобил, тъй като общите продажби на колите, задвижвани само на ток, за 9 месеца е 1914 бройки.

Причината за това е изключително атрактивната цена от 17 890 евро. Освен в родината си Dacia Spring също така стана най-продаваният електрически автомобил във Франция (2895 бройки) и Германия (657 брой) през ноември. Само на тези три пазара за един месец са продадени 4747 единици от модела.

Първият сериен електромобил на румънската марка разчита на електромотор с мощност 44 к.с., който се зарежда от батерия с капацитет 26,8 кВт/ч. Пробегът е 225 км в извънградски и 295 км в градски условия по цикъла WLTP. Максималната му скорост е 125 км/ч. Dacia Spring се продава с 3-годишна гаранция или 100 000 км пробег, като гаранцията на батерията е 8 години или 120 00 км.

Снимка: Dacia

0 от 500
  • #1
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Ненимон ( преди 2 години )
    До 1: Това вече Е кола на деня. Ще изкара дори малко над 100 км извън града. И в града - също толкова. Безличен автомобил с лоши показатели, но перфектен за сегмента. Ще движи от т. А до т. Б в градска и крайградска среда, при това - с минимален разход. Жалко само, че до парко мястото не мога да закарам ток, но ако имах гараж - бих взел една веднага.