IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Spring се превърна в бестселър в Румъния

Най-евтиният електромобил в Европа се продава по-добре от колите с ДВГ

Компактният електрически автомобил Dacia Spring се превърна в най-продаваната кола в Румъния, изпреварвайки конкурентите с двигатели с вътрешно горене. Освен това румънският хеч заема почетно трето място сред всички електрически автомобили, регистрирани в Западна Европа.


Dacia Spring


Според последните данни за най-продаваните автомобили, Dacia Spring записва 1195 продажби в родината си, което е 10,4% пазарен дял. Общият брой на реализираните бройки от модела в Румъния е 1537 единици, като мащабните доставки стартират сега. Това е отлично постижение за електромобил, тъй като общите продажби на колите, задвижвани само на ток, за 9 месеца е 1914 бройки.

Причината за това е изключително атрактивната цена от 17 890 евро. Освен в родината си Dacia Spring също така стана най-продаваният електрически автомобил във Франция (2895 бройки) и Германия (657 брой) през ноември. Само на тези три пазара за един месец са продадени 4747 единици от модела.

Първият сериен електромобил на румънската марка разчита на електромотор с мощност 44 к.с., който се зарежда от батерия с капацитет 26,8 кВт/ч. Пробегът е 225 км в извънградски и 295 км в градски условия по цикъла WLTP. Максималната му скорост е 125 км/ч. Dacia Spring се продава с 3-годишна гаранция или 100 000 км пробег, като гаранцията на батерията е 8 години или 120 00 км.

Снимка: Dacia

0 от 500
  • #11
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Никълъс Кейдж ( преди 2 години )
    Има и коли с 500 км пробег при постоянни 120. Има и евтини електромобили с удължен пробег като Шевролет Волт и Опел Ампера. 150 коня чист ток, обаче като свърши тока се пали генератор. Има и ел. коли на тази цена, но с 40-50 кВтч батерия, ставащи за извънградско при наличие на мрежа от Елдрайв и Финес чарджинг. Всичко има, кинти да имаш!
  • #10
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бастри, ама те в Румъния вече са доставени 1500, а поръчаните със сигурност са повече.
  • #9
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Бастри ( преди 2 години )
    8 защо пишеш глупости.15 автомобила са поръчани само от фирмата на мой приятел.16-тата е нашата.7 - имаш я цената.Всъщност това е нормалната цена , приспадайки субсидията.А субсидията у нас е въпрос на седмици.Затова я и поръчах , за да съм едни гърди пред другите.
  • #8
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Българина ( преди 2 години )
    За такси, което не излиза от града е добре.Подобно на Тико преди време.
  • #7
    14 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Браво на Дачия. У нас са продадени 15 бройки от модела, а в Румъния 1500. Как ще ги стигнем румънците?
  • #6
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Джоди ( преди 2 години )
    Кола за ходене до мола, за домакински нужди! Кола за ходене от хотела до плажа! Минаването по магистрала ще е колкото да се стигне до съседният град от Пазарджик до Пловдив или от Бургас до Ямбол! Който му трябва дълги разстояния втора кола миниван с ДВГ! Spring Comfort Plus цената в Румъния в момента е 9916 евро на Програм РАБЛА искам и аз такава цена!
  • #5
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Б ( преди 2 години )
    В Румъния се продават за румънци с субсидия от държавата и колата им излиза на 8000 евро
  • #4
    14 rate up comment 1 rate down comment
    AAV ( преди 2 години )
    Подозирам, че следващата партида нови елекромобили на SPARK ще бъдат именно Dacia Spring. Ще можем да ги тестваме и да добием лични впечатления... Аз лично съм навъртал с VW e-Up 210 км за един ден. Взех го напълно зареден, смесено градско и извънградско, включително и малко магистрала (около 120 км/ч) до Перник и обратно, не съм дозареждал.
  • #3
    13 rate up comment 2 rate down comment
    До 3 ( преди 2 години )
    Еми в твоя случай няма смисъл, но в семейства с две и повече коли едната спокойно може да бъде Дачия Спринг.
  • #2
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Селянин ( преди 2 години )
    Аз не съм против ел. колите, но какъв е смисълът от кола с пробег 150км след като ще трябва да имам и още една "нормална" на която да разчитам ако ще ходя езвън града?