IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Spring се превърна в бестселър в Румъния

Най-евтиният електромобил в Европа се продава по-добре от колите с ДВГ

Компактният електрически автомобил Dacia Spring се превърна в най-продаваната кола в Румъния, изпреварвайки конкурентите с двигатели с вътрешно горене. Освен това румънският хеч заема почетно трето място сред всички електрически автомобили, регистрирани в Западна Европа.


Dacia Spring


Според последните данни за най-продаваните автомобили, Dacia Spring записва 1195 продажби в родината си, което е 10,4% пазарен дял. Общият брой на реализираните бройки от модела в Румъния е 1537 единици, като мащабните доставки стартират сега. Това е отлично постижение за електромобил, тъй като общите продажби на колите, задвижвани само на ток, за 9 месеца е 1914 бройки.

Причината за това е изключително атрактивната цена от 17 890 евро. Освен в родината си Dacia Spring също така стана най-продаваният електрически автомобил във Франция (2895 бройки) и Германия (657 брой) през ноември. Само на тези три пазара за един месец са продадени 4747 единици от модела.

Първият сериен електромобил на румънската марка разчита на електромотор с мощност 44 к.с., който се зарежда от батерия с капацитет 26,8 кВт/ч. Пробегът е 225 км в извънградски и 295 км в градски условия по цикъла WLTP. Максималната му скорост е 125 км/ч. Dacia Spring се продава с 3-годишна гаранция или 100 000 км пробег, като гаранцията на батерията е 8 години или 120 00 км.

Снимка: Dacia

0 от 500
  • #21
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Фантом ( преди 2 години )
    Да беззценна е ами 1500км в едната посока да се прибера за 20дни и 1500км да ида до фирмата до работя нещо мн не ми е ясно па и 18хил евро да дам мн чудно
  • #20
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    При градско каране електричките са много икономични със сигурност ще минава поне 200 км с едно зареждане дори и зимата.
  • #19
    4 rate up comment 4 rate down comment
    дачко ( преди 2 години )
    само дето тези обявени 295км градско ще се окажат най много 150.. ок, но пак трябва втора кола за извън града. засега си оставам с плъг ин хибрида
  • #18
    4 rate up comment 0 rate down comment
    raiders ( преди 2 години )
    По официални данни към началото на декември са продадени 14бр., но това няма значение, този месец ще дръпнат. На 1.10 отивам в Дачия- на Суходол, викам да тествам и поръчам спринга, сружитела: нямаме доставени още, криза чипове, ала-бала. Ако поръчате сега ще дойде края на май, ху 33к без да видя няма как, дай ми тогава логан с газ, ми същото след 8месеца евентуално...ще изчакам пазара и клиентите да се произнесат и тогава ще купя.
  • #17
    13 rate up comment 3 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Със субсидията дето я мъдрят нашите от 12 000лв., цената и ще стане 23 000лв.! Ако се зарежда на домашен или общинска зарядна (тоест почти за без пари) месечния лизинг без малко ще се припокрива с разхода за бензинец на кола с ДВГ! Мисля че доста хора, биха се замислили!
  • #16
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Колицата е идеална за града, ако човек има къде да я зарежда. На румънците им излиза направо без пари - под 10 000 евро. Тук дори и с предложената субсидия ще е по-скъпа, въпреки, че обявената цена за България е 33 000 лв. Но си струва. Аз взех да се замислям за Citroen Ami, ако се появи тук.
  • #15
    3 rate up comment 8 rate down comment
    до 15 ( преди 2 години )
    Има градски транспорт, като искаш да ходиш в синята зона, що тука трябва да ни пробутваш тая дачия, за тази цел. И аз бих я купил, но с това ускорение и максимална скорост, не ми върши работа. Колко да е безценна?
  • #14
    7 rate up comment 27 rate down comment
    Пинко ( преди 2 години )
    Мерси, румънско-китайски кло.зет не желая. Предпочитам Тесла 3.
  • #13
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Бастри ( преди 2 години )
    анонимен11 защо не четеш между редовете.Аз знам за 20-25 поръчани автомобила , а колко има още , но не са малко.Естествено при румънците субсидията е факт и колата изглежда още по атрактивно.Но и със субсидия у нас , пак няма да гони рекорди.Българина предпочита и 10 годишен *** да е , БМВ да е.А че му къса нервите и празни джоба , какво значение има , нали е фукня.ПС.Дачията ми е перфектна за втора градска кола.Като се има в предвид , че и офиса ми е в синя зона , става безценна ...
  • #12
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Родината на колата е Китай, нищо общо няма с Румъния освен емблемата на Дачия.