IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производители поискаха отлагане на забраната на двигателите с вътрешно горене

Компаниите смятат, че сегашните срокове за пагубни за продажбите и за работните места

Най-големите автомобилни производители във Великобритания официално се обърнаха към правителството на страната с молба да бъде отложена забраната за продажба на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, съобщава вестник The Guardian.


Land Rover производство


През ноември 2020 година правителството обяви, че ще ускори така наречените "зелени ограничения", като забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще влезе в сила не през 2040 година, като беше планирано, а през 2030-а. Хибридните машини ще се продават до 2035 година.

Сега автомобилните производители се обединяват срещу това решение, като с писмено заявление към властите са се обърнали BMW, Ford, Honda, Jaguar Land Rover и McLaren. Компаниите считат, че въвеждането на забраната ще доведе до спад на продажбите и до съкращения на работни места.

Според оценка на британското Общество на производители и търговци на автомобили, ако сегашните срокове бъдат спазени, през 2030 година продажбите на нови коли ще намалеят от 2,3 млн. на 800 000 единици. Ако забраната влезе в сила 5 години по-късно, то спадът на продажбите ще бъде до 1,2 млн. При спазване на стария срок - 2040 година, снижението ще е минимално - от 2,3 на 2,0 млн.

Решението на властите във Великобритания за изтегляне на забраната с 10 години частично беше продиктувано и от препоръките на Комитета по промяна на климата. Според него, пълната забрана, в това число и на хибриди, е необходима, за да може през 2030 година страната да достигне своите цели за декарбонизация.

0 от 500
  • #7
    12 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Пичове, хубаво се правим на американци, европейци и всякакви, но ще е добре да слезем на земята. Сега най-продаваната кола в България е Дачия - 7хил евро. В Европа това са две заплати, а ние я изплащаме 5 години. Ако, не дай си боже, се наложи в целия ЕС да се забранят коли с ДВГ, не ми се вярва всеки да скочи да си купува електрички, които струват 6 пъти повече от Дачията. Така,че замислете се дали нас ще ни броят за държава от третия свят или от ЕС. Нека хубавите работи да стават бавно.
  • #6
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    То щото на някого вече му трябва кола. Моята я държа, щото да имам. Последната година съм навъртял повече крачки, отколкото км съм минал с колата. Ами направо да ни вкарват в кувьози като на матрицата и да захранваме колите на богатите с пръдня или там на каквото вървят.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    лари ( преди 3 години )
    ЗА И ЗА ,А ТО САМО С ПРЕПИСВАНЕ НЕ ЗА...
  • #4
    5 rate up comment 9 rate down comment
    край ( преди 3 години )
    ДВГ колите няма да ги забранят веднага. На първо време няма да могат да влизат в големите градове. Пикапите на фермерите ще си останат двг бая години още. Автобусите и камионите също.
  • #3
    12 rate up comment 8 rate down comment
    край ( преди 3 години )
    И се почва. Как не било удобно с ел.кола щото не се стигало далече, как от панелката ще прокарш ток до колата парикарана на тротоара/ градинката.Ел колите не идват за да вие е удобно нито за да ви е чист въздуха. Ще бъдат наложени принудително защото планетата не може да понесе милиардите двг коли на бедните. Господарите на света не искат 40 годишни коли за по 2-3 хил. лв. да се щъкат по света. Ел колите ще са скъпи с живот около 10-12 години. Индивидуалната мобилност ще е лукс.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    1 ( преди 3 години )
    А квоти договориха ли.Ей така да да си запазят печалбите, някой да не е прецакан случайно.За работните места - всичко вече е в Китай и Азия.Отворете Википедия и прочетете къде са заводите на най-много пищящите за работни места европейски производители.
  • #1
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    2, аз мисля че ще им се получи и всеки един трезво мислещ, а не "псевдо зелен" го вижда това.Просто ще има и ДВГ и ел. коли. Поне на този етап а и в следващите 10г, ел. коли няма да са решение. В Германия поне, ако не си в еднофамилна къща, не можеш да си сложиш тоука така зарядно.наличната мрежа не е предвидна да понася натоварвания, ако в една сграда се закачат 10 коли примерно. Отделно че до 2030 има време и дотогава демагозите в Брюксел ще се сменят.