IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo обясни защо ограничава колите си точно на 180 км/ч

Числото не е избрано случайно от шведския производител

През март миналата година Volvo анонсира, че всички нови автомобили на марката ще получат ограничител на максималната скорост от 180 км/ч. Отскоро тази идея е реализирана и на практика, като тя е част от стратегията на компания за намаляване на смъртността по пътища.


Volvo


Шведите са категорични, че именно високата скорост е причина за катастрофите с фатален край. А за тях сигурността на пътниците и шофьора на автомобила са основен приоритет при разработката на нови модели. Защо обаче е избрано именно числото 180, а не някое друго?

В интервю за Autocar директорът на центъра за безопасност на Volvo – Малин Екхолм, обяснява, че реално няма никакви причини, поради които автомобилът да движи с повече от 180 км/ч. Тази скорост от по-висока от лимита, налагат в почти всички държави по света, така че принудителното ограничение на скорост в случая демонстрира сериозността на намеренията на марката.

„Това число позволява да де поддържа баланс между безопасността и свободата на придвижване. А действията на Volvo със сигурност ще сложат началото на много сериозен диалог по тази тема, уверен е Екхолм.

Снимка: Volvo

0 от 500
  • #15
    4 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Оставам с убеждението, че всички които реват за някви ограничения са хора, които прсото са неопитни зад волана и за тях и 100 са много, защото не могат да обработят пътната ситуация.Хората на години не ги броя. Да прави са, има ограничения почти навсякъде, но стават ли по малко катастрофи там? В Германия, се оказа най-много смъртни случаи има на пътищата с 70-100 или на ограничните учасъци и по безопасност са в челните места, ПРЕД такива с огранчения. Просто е въпрос на култура на пътя.
  • #14
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Мхм! ( преди 3 години )
    Колко му трябва на човек - едно скопено волво за пенсия!
  • #13
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Никога волво вече ( преди 3 години )
    Да си признаят ,че нямат вече мотори способни да ускорят до повече от 180 км а не алабала глупости
  • #12
    2 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Просто маркетинг, 180 или 250 макс е все тая
  • #11
    7 rate up comment 11 rate down comment
    ми щото... ( преди 3 години )
    4-цилиндровите моторчета на тея китайски коптори, качени например на Х90 - тежащо 2.3 тона, ще се счупят преди 100хил. км...
  • #10
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Да им ограничат скоростта на 0км/ч и няма да има жертви
  • #9
    8 rate up comment 5 rate down comment
    абв ( преди 3 години )
    Важни са доускоренията на една кола. Да може човек при нужда да доускори и да изпревари за минимално време и разстояние. Това е едната страна на активната безопасност (другата за спирачките). Дали 180 или 250 няма голямо значение. Ама ако караш, по който и да е нормален аутобан, и искаш да изпревариш камион с ремарке - трябва да да си в състояние да доускоряваш нормално,
  • #8
    18 rate up comment 5 rate down comment
    aaa ( преди 3 години )
    Едно време волво бяха голяма марка, както и сааб. Сега са просто една от многото и търсят с какво да са уникални. Ако ти е под 100 коня колата, тя и без това над 180 не може да вдигне. Ако е над 200 коня - за какво ти е такава кола, ако не може поне 200 да вдигне!? А ако е между 100 и 200 коня и си един нормален шофьор ти и без това над 180 няма да вдигаш, най-малкото защото е бая над ограничението.
  • #7
    34 rate up comment 0 rate down comment
    Брех тез шведи ( преди 3 години )
    Шведите са мноо напред, ама румънците са още по модернизирани. На моя логан мамалигите са турили ограничител на скоростта на 140. Напълно съобразена със ограничението по нашите магистрали. Единствения проблем е ,че при тея 140 кмч по голяма е опасноста да ми се спукат тъпанчетата на ушите отколкото да изпреваря някой.
  • #6
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Finance ( преди 3 години )
    Ако не може да се намери солидна логика в причината едно нещо да се прави, то знайте, че това нещо се прави за пари.