IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови подробности за електрическия флагман на Volvo - XC100

Кросоувърът ще има 4 места в салона и ще струва минимум 85 000 долара

Още в началото на годината се появиха слухове, че шведската компания Volvo планира да представи електрически кросоувър, който ще получи обозначение XC100 и ще се превърне във флагман на марката. Сега стават известни и подробности за модела.


Volvo XC100


Електромобилът ще бъде изграден на базата на второто поколение на платформата SPA. Първата генерация на шасито беше разработена за бензинови и дизелови мотори, както и за хибридни агрегати. При SPA-II обаче са предвидени само изцяло електрически двигатели.

Настоящият флагман на шведите – Volvi XC90, се предлага с 5, 6 или 7 места, но неговият по-голям брат – Volvo XC100, ще залага основно на лукса и удобството, като ще има само 4 седалки в салона. Задвижването към четирите колела ще влиза в базовото оборудване, а акумулаторната батерия ще бъде поставена под пода на автомобила.

Очаква се, че XC100 ще излезе на пазара през 2023 или 2024 г., като ще има ориентировъчна стартова цена от 85 000 долара. В момента толкова струва топ-версията на XC90 с всевъзможни опции.

Снимка: Carsweek

0 от 500