IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo изпълни заканата си: максимум 180 км/ч

Компанията вече ограничава електронно способностите на автомобилите си

Шведският производител Volvo започна да въвежда ограничение на максималната скорост на автомобилите си от 180 км/ч. Тази мярка е част от стратегията на компанията „Визия 2020“, която  има за цел намаляване на броя на загиналите и тежко ранените при катастрофи с коли на Volvo от 2020 г. нататък.


Volvo


Повечето от моделите в гамата на Volvo - V60, V90, XC40 и XC60, вече са обект на промените, като засега изключение се правят само за дизеловите версии, които нямат хибридни система. Те обаче са съвсем малка част от предлаганите от компанията автомобили.

Във Volvo смятат, че скоростта от 180 км/ч е отличният баланс между скорост и това, което очакват клиентите на марката. Германските конкуренти BMW и Audi поставят ограничителя на скоростта на 250 км/ч, тъй като са притеснени, че ако той се задейства при по-ниска скорост, клиентите им ще се откажат.

Освен ограничение на максималната скорост, във Volvo се готвят да внедрят още две технологии за безопасност при бъдещите си модели. Те включват „интелигентен ограничител на скоростта“, който ограничава автомобила в зависимост от условията на пътя. Предвижда се и система, при която автомобилът ще забавя скорост сам при приближаване на училища и болници.

В компанията смятат да се справят и с проблемите, причинени от употреба на алкохол, както и с разсейването на водачите. Те също са сред основните причини за катастрофи със загинали и тежко ранени. Във Volvo ще разчитат на камери и сензори, които да следят шофьора и да реагират, когато неговата реакция закъснее или той изгуби контрол върху управлението. В такива случаи колата ще спира напълно сама.

Снимка: Volvo

0 от 500
  • #27
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Някой виждал ли е Волво да се движи с повече от 140 км./час. За тази група клиенти скоростта е последното нещо, което ги вълнува.
  • #26
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ( преди 4 години )
    Бухал смотан, 90% от ония *** в лявата лента карат с максимално разрешената скорост (т.е. ти си тъпия ***, който превишава и скоростта!) и са там само защото дясната не става за каране и само да знаеш този пред теб е винаги с предимство!
  • #25
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Още един от ония ( преди 4 години )
    Истината е, че изключително малко катастрофи стават ИЗЦЯЛО заради високата скорост. Главните точки са:1. Неизправен автомобил2. Неподходяща обстановка на пътя (дупки, дъжд, сняг, *** в лява лента със 75км/ч)3. Липса на опит в шофьора4. Други странични фактори (животни, предмети на пътя, разсейване ако някой звънне по телефона, дразнещи пасажери)Ако си сам на пътя в хубаво време, можеш спокойно да си заковеш кракът до долу на най-горната предавка стига да имаш видимост просто за тр ...
  • #24
    8 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Даже е много! 150 да бъде е най-добре. Ако някой бъде хванат над тази скорост да се приема за криминално деяние и да се вкарва в затвора. Писна ми от състезателчета. Редовно по Тракия, като изпреварвам със 140-150 и някой самоубиец ми се залепя отзад и започва да ми пресвятква или надува клаксона. Интересно по оФчата му логика какво може да се направи, когато изпреварваш на двулентов път? Изпреварвам си спокойно, адиването с *** газ отпрашва със скорост над 200 км/ч. За оня свят ли бърза?
  • #23
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Striker ( преди 4 години )
    Начи..първо Волво е КИТАЙСКИ производител от 10 години! Драскачите от Аут-окомедия да четат повече. Шведска сега му е само емблемата. Второ, това ограничение го слагат, защото моторите са им китайски, 4-цилиндрови по 2 литра за 2,5 тона кола и просто не издържат. Иначе това ограничение в България 50м след дилъра на Волво и е премахнато с поглед!:)
  • #22
    0 rate up comment 1 rate down comment
    до #19 ( преди 4 години )
    карал си на баба си москвича, ама със зор до 50, а не 250км/ч!
  • #21
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до 11 ( преди 4 години )
    Писах до 150 това включва и 100 и 110 и всичко до 150 а най-често са от 110 до 130 а писах до 150 защото реално тук няма наказание до 149 в час така че може би трябваше да пиша до 149 но да формално не е разрешено над 140 никъде освен 2/3 от немските магистрали
  • #20
    6 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    това програмистчетата верно не ги слуша главата считай колко са умни за да си купят два тона и половина *** с двулитрово миксерчекакто е казал джереми кларксон вашият сексуален живот е в миналото ако карате волво
  • #19
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Един приятел програмист си купи ХС90, най големия мотор 4-цилиндров дизел. Първо не му отива трака *** като такси или няква барака, второ не върви след 130-140, харчи яко и за капак нещо се скапа, така си били смениха му мотора. Аз имам МЛ350 цди, 2014г, купих го на 3г, досега навъртяни 150к км без никакви грижи, харчи колкото волвото, по тих и хармоничен, по добра тяга при изпреварване и извънградско. В началото ми се смя че като типичния бек съм си взел стар мерцедес, сега аз се смея.
  • #18
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Achtung ( преди 4 години )
    Да си призная и аз съм карал с 250, но решението на Шведите е правилно, няма основателна причина редовия гражданин да кара с по-голяма скорост, нито е разрешено, нито безопасно, нито екологично.