IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo изпълни заканата си: максимум 180 км/ч

Компанията вече ограничава електронно способностите на автомобилите си

Шведският производител Volvo започна да въвежда ограничение на максималната скорост на автомобилите си от 180 км/ч. Тази мярка е част от стратегията на компанията „Визия 2020“, която  има за цел намаляване на броя на загиналите и тежко ранените при катастрофи с коли на Volvo от 2020 г. нататък.


Volvo


Повечето от моделите в гамата на Volvo - V60, V90, XC40 и XC60, вече са обект на промените, като засега изключение се правят само за дизеловите версии, които нямат хибридни система. Те обаче са съвсем малка част от предлаганите от компанията автомобили.

Във Volvo смятат, че скоростта от 180 км/ч е отличният баланс между скорост и това, което очакват клиентите на марката. Германските конкуренти BMW и Audi поставят ограничителя на скоростта на 250 км/ч, тъй като са притеснени, че ако той се задейства при по-ниска скорост, клиентите им ще се откажат.

Освен ограничение на максималната скорост, във Volvo се готвят да внедрят още две технологии за безопасност при бъдещите си модели. Те включват „интелигентен ограничител на скоростта“, който ограничава автомобила в зависимост от условията на пътя. Предвижда се и система, при която автомобилът ще забавя скорост сам при приближаване на училища и болници.

В компанията смятат да се справят и с проблемите, причинени от употреба на алкохол, както и с разсейването на водачите. Те също са сред основните причини за катастрофи със загинали и тежко ранени. Във Volvo ще разчитат на камери и сензори, които да следят шофьора и да реагират, когато неговата реакция закъснее или той изгуби контрол върху управлението. В такива случаи колата ще спира напълно сама.

Снимка: Volvo

0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    на китайските волва двигателите им са пълен *** иначе били загрижени ала балапри старите волва 210 е на четвърта предавка а на 5 си без електронен или механичен ограничител и става весело когато немците заспят на 250 https://youtu.be/xCtR-G2rJfg
  • #16
    11 rate up comment 7 rate down comment
    ! ( преди 3 години )
    След 10 години гейовете, феминистките и "шведски" мислещите политици ще управляват живота на нормалните хора със свободен дух! Светът не отива на добре щом в него най-важното са ограниченията и забраните, но махалото има и обратно движение, което също не не е за предпочитане пред смисления и интелигентен баланс!
  • #15
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до 12 ( преди 3 години )
    Много странно нямат ресурс за над 180 пък до сега бяха ограничени на 250
  • #14
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 12 ( преди 3 години )
    По твоята логика не трябва да има ограничение и извънградско щото е смешно да твърдиш че при 95км/ч ще оцелееш а при 110 няма или това е друго
  • #13
    4 rate up comment 1 rate down comment
    нЕкъв ( преди 3 години )
    Първата ми реакция беше същата като голяма част от вас-как ще има ограничение тия нормални ли са бе? Но трябва да се замислите,защото по обществени пътища има ограничения,който някои "състезатели" решават,че няма да ги спазват,за да си пробват "бегачките" без да се замислят за последствията ако блъснат човек. Вярно и с 20 да блъснат някого не гаранция ,че само ще мине с драскотини.Според мен и на 3 км/ч да ограничат всички коли основният проблем ще си остане онова "нещо" зад волана.
  • #12
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    до 9 ми то трябва да въведат мярка за намаляване на ускорението. Какво като вдига 180 км. като прави 100 за 5 сек. примерно? Колко улични гонки си гледал на доускорение от 200 на 250 км да речем?
  • #11
    11 rate up comment 12 rate down comment
    Всъщност ... ( преди 3 години )
    4-цилиндровите малолитражки на китайските коли, познати някога като "волво", нямат ресурс за по-високи скорости! Иначе е доста смешно да твърдиш, че при 180км/ч ще оцелееш, докато при 200км/ч няма! Приказки за ковид-наивници ...
  • #10
    7 rate up comment 3 rate down comment
    v-1 ( преди 3 години )
    до 6Кои да тези 90% процента от магистралите където 150 км/ч е разрешена скорост??Аз само за Германия се сещам и там са само някой участъци без ограничение, а не цялата мрежа.
  • #9
    14 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    много повече катастрофи се правят от ***, които си цъкат смс-и с 60, забравили са да си погледнат в огледалото или са спестили от комплект гуми, отколкото от хората, които карат бързо на магистралата
  • #8
    14 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    По принцип е добра мярка да има някакво такова ограничение, но не само за Волво, а за всички да бъде! Много рязко ще спрат гонките, нелегалните състезания и изпълненията на пишман шофери. Със сигурност тогава пътищата ще станат едно по-нормално и безопасно място.