IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo изпълни заканата си: максимум 180 км/ч

Компанията вече ограничава електронно способностите на автомобилите си

Шведският производител Volvo започна да въвежда ограничение на максималната скорост на автомобилите си от 180 км/ч. Тази мярка е част от стратегията на компанията „Визия 2020“, която  има за цел намаляване на броя на загиналите и тежко ранените при катастрофи с коли на Volvo от 2020 г. нататък.


Volvo


Повечето от моделите в гамата на Volvo - V60, V90, XC40 и XC60, вече са обект на промените, като засега изключение се правят само за дизеловите версии, които нямат хибридни система. Те обаче са съвсем малка част от предлаганите от компанията автомобили.

Във Volvo смятат, че скоростта от 180 км/ч е отличният баланс между скорост и това, което очакват клиентите на марката. Германските конкуренти BMW и Audi поставят ограничителя на скоростта на 250 км/ч, тъй като са притеснени, че ако той се задейства при по-ниска скорост, клиентите им ще се откажат.

Освен ограничение на максималната скорост, във Volvo се готвят да внедрят още две технологии за безопасност при бъдещите си модели. Те включват „интелигентен ограничител на скоростта“, който ограничава автомобила в зависимост от условията на пътя. Предвижда се и система, при която автомобилът ще забавя скорост сам при приближаване на училища и болници.

В компанията смятат да се справят и с проблемите, причинени от употреба на алкохол, както и с разсейването на водачите. Те също са сред основните причини за катастрофи със загинали и тежко ранени. Във Volvo ще разчитат на камери и сензори, които да следят шофьора и да реагират, когато неговата реакция закъснее или той изгуби контрол върху управлението. В такива случаи колата ще спира напълно сама.

Снимка: Volvo

0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    От това ограничение страдаме само ние и немците.
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    С 200 си чао, със 180 - не!
  • #5
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Щом по над 90% от магистралите по света законното е до 150км/ч едва ли е безпричинно и ограничението на макс.скорост трябва да е малко над 150
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    mancho ( преди 4 години )
    до #4 - пепе- ама можеш ако искаш, нали... 220-240 км/ч... Всичко е маркетинг... тия огромни толупи по 2 тона и кусур... с 2.0 двигатели по 250 -:300 к.с.... като ги набримчиш с 240 на 5500 - 6000 оборота... колко горят и колко ресурс ще имат... друго си е с 3200 оборота на 140... но да... спор няма - 180 км/ч е по-безопасно от 240 км/ч.
  • #3
    21 rate up comment 10 rate down comment
    пепе ( преди 4 години )
  • #2
    6 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    най-безопасно е с не повече от 6 км/ч. Особено като знаем шофьорските умения на собствениците на Волво. Луксозно шведско пешеходство
  • #1
    8 rate up comment 12 rate down comment
    IIHS ( преди 4 години )
    Са рейсърите ще зацъркат, обаче фактите говорят, че всичко над 60 е смъртоносно, защото претоварва вътрешните органи и води до разкъсвания. Идват спасителите, човека в шок пита ко става бе? От адреналина не усеща болка. Обаче няколко минути по-късно вече е мъртъв...