IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo обясни защо ограничава колите си точно на 180 км/ч

Числото не е избрано случайно от шведския производител

През март миналата година Volvo анонсира, че всички нови автомобили на марката ще получат ограничител на максималната скорост от 180 км/ч. Отскоро тази идея е реализирана и на практика, като тя е част от стратегията на компания за намаляване на смъртността по пътища.


Volvo


Шведите са категорични, че именно високата скорост е причина за катастрофите с фатален край. А за тях сигурността на пътниците и шофьора на автомобила са основен приоритет при разработката на нови модели. Защо обаче е избрано именно числото 180, а не някое друго?

В интервю за Autocar директорът на центъра за безопасност на Volvo – Малин Екхолм, обяснява, че реално няма никакви причини, поради които автомобилът да движи с повече от 180 км/ч. Тази скорост от по-висока от лимита, налагат в почти всички държави по света, така че принудителното ограничение на скорост в случая демонстрира сериозността на намеренията на марката.

„Това число позволява да де поддържа баланс между безопасността и свободата на придвижване. А действията на Volvo със сигурност ще сложат началото на много сериозен диалог по тази тема, уверен е Екхолм.

Снимка: Volvo

0 от 500
  • #25
    5 rate up comment 4 rate down comment
    D ( преди 3 години )
    "В интервю за Autocar директорът на центъра за безопасност на Volvo Малин Екхолм, обяснява, че реално няма никакви причини, поради които автомобилът да движи с повече от 180 км/ч."То няма и никаква причина човек да си купува Волво...
  • #24
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тия ще ме откажат от марката!
  • #23
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Огнян ( преди 3 години )
    Тенденцията е вече колите да ги правят с по малки четирицилиндрови двигатели, уж с мотива за по малко замърсяване на околната среда, това е плана на глобалистите и всички компании го изпълняват, сега и тая простотия с ограничаването на максималната скорост, утре, ще ви кажат: На вас овце автомобили не ви трябват, ползвайте каруци ,така ще е по-безопастно.
  • #22
    3 rate up comment 0 rate down comment
    А бяха времена славн ( преди 3 години )
    ... когато по магистралите фучаха 850 T5R, S70R AWD, V70R AWD и S60R AWD.
  • #21
    5 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    радвайте се на живота докато не сте си купили волводжереми кларксон
  • #20
    4 rate up comment 1 rate down comment
    180 е много висока с ( преди 3 години )
    Geely-Tata - Volvo, колите които правят сега повече от 140 е опасно, имаше протести пред централата им в Китай за понижено качество.
  • #19
    13 rate up comment 2 rate down comment
    john ( преди 3 години )
    До 15 ,гробищата са пълни с опитни шофьори като вас,продълавайте да карате с по 200км/ч естествения подбор ще свърши останалата работа.
  • #18
    27 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Малко е смешно точно тук да ревем срещу това ограничение. Първо масовия българин ще види такава кола най-рано след 10 години. Второ това е софтуерна настройка, която лесно се маха. Трето на нашите пътища и със 140 често е опасно и неприятно.
  • #17
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Нямам нищо против едно Волво XC60 с 200кс което е ограничено на 180км/чНапълно достатъчно ми се струва за всичкиНаперените да си напъват хормоните и комплексите с повече км/ч
  • #16
    6 rate up comment 5 rate down comment
    RD ( преди 3 години )
    Ограничението на скоростта е може би единственото правило, което системно нарушавам. С изключение на населените места, разбира се.На някои писти инструкторите ти залепват тиксо на скоростомера, толкова по въпроса колко важни са ограниченията на скоростта.