Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Учени: Електромобилите са "по-мръсни" от дизелите

Tesla Model 3 отделя 42 грама на километър повече СО2 от Mercedes C-Class 220d

Учени: Електромобилите са

Сравнително проучване на автомобилите от средния клас Tesla Model 3 и Mercedes C-Class 220d показа, че първият модел отделя повече въглероден диоксид в атмосферата от втория с дизелов двигател. Това е заключението на учените от изследователската група CESifo към Института за икономически изследвания в Мюнхен.

Въпреки ширещото се мнение, че масовото въвеждане на електрически превозни средства ще бъде безопасно за околната среда, се оказва, че един електромобил произвежда 25% повече вредни емисии в сравнение с кола, задвижвана от дизелов двигател. Така например, Mercedes C-Class 220 d излъчва 117 г въглероден диоксид на 1 км, а Tesla Model 3 - 159 г.

Изследването подчертава, че добивът и преработката на лития, необходим за производството на батерии, също изисква голямо количество енергия. Батерия с капацитет от 75 кВтч отделя от 10 до 14 хиляди килограма въглероден диоксид. Според учените, като се вземе предвид 10-годишния живот на батерията и средния годишен пробег на електрически автомобил от 15 000 километра, за какъвто тя е разчетена, за направата и по-нататъшното й преработване се изхвърлят 73-98 грама на въглероден диоксид на 1 км.

Експертите също така посочиха алтернативен път за развитие на екологичния транспорт: двигателите, работещи на метан. Според учените, тези автомобили отделят с една трета по-малко вредни вещества в атмосферата от дизеловите двигатели.

0 от 500
 • #23
  5 rate up comment 2 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 4 седмици )
  #Анонимен 9: Кво му е на NОх-а? Технологията за редуцирането му до 1/10 от разрешените бъдещи стойности е налична. Съчетано със синтетични горива получаваш един цялостен еко-пакет щадящ природата в максимален размер, а не псевдо екология като електрическата!
 • #22
  7 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 4 седмици )
  Интересно как само немските институти доказват, че е чист дизела, а английски, испански и американски, че е мръсен. Истината е че всички подобни статии са извадени от контекст за да има сензация.
 • #21
  6 rate up comment 4 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 4 седмици )
  #Анонимен 15: Замърсяването е извън населените места.... но това е без значение - еко системата е единно цяло и ако ще в сахара да бълваш мръсотиите пак ще ти влияе. Въпросът е да са по-малко!
 • #20
  4 rate up comment 5 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 4 седмици )
  #None: Тяхната стока все още е предпочитан избор. Американската стока от друга страна без субсидии и законови облекчения е невъзможно да съществува.
 • #19
  8 rate up comment 9 rate down comment
  none ( преди 4 седмици )
  Германски учени разбира се ... хахахаха. Всеки си хвали стоката ... Само че тяхната е на път да изтече в канала.
 • #18
  4 rate up comment 1 rate down comment
  Аха ( преди 4 седмици )
  Та кога връщат дизелите и субсидиите за тях. Ако пре'бем, че написано е вярно.
 • #17
  10 rate up comment 5 rate down comment
  Бъдещето ( преди 4 седмици )
  Купим ли си електрички ще ни вдигнат тока, освен това ще има и отделно такса пътна инфраструктура която в момента се покрива от акциза калкулиран в цената на бензина.
 • #16
  9 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 4 седмици )
  Дизелгейт - беше разчистване на сметки в VW, но излезе извън контрол. Оттам се навъдиха камара псевдо еколози (DUH), които използваха вратички в законите и тръгнаха да изкарват пари, чрез съдебни дела. Озаптиха ги малко (засега). И сред целия шум, се повтори историята от 2009-10 (кризата) - сменете си колата.
 • #15
  9 rate up comment 8 rate down comment
  анонимен ( преди 4 седмици )
  Дори и да приемем че тези числа са верни, ел. автомобилите пак са по добри защото замърсяването става далеч извън населените места. Освен това ел. колите са по тихи, по бързи, по комфортни и по икономични дори и при сегашните цени.
 • #14
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 4 седмици )
  До коментар 10 - средният пробег за европа всъщност е 13 000 км годишно