IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новите коли сами ще спазват ограниченията

Това трябва да се случи след 3 години

Новите коли сами ще спазват ограниченията

Европейският съвет за безопасност на транспорта планира въвеждането на задължителни ограничители на скоростта във всички нови автомобили след 3 години. Това все още е проект, който обаче е получил одобрение на „група ключови членове на Европейския парламент”, съобщи агенция Reuters.

Системата се нарича Intelligent Speed Assistance (ISA) и ограничителят на скоростта ще използва GPS данни и функцията за разпознаване на пътните знаци, за да определя ограничението на скоростта във всеки участък. След това ограничителят автоматично ще намалява скоростта на колата до позволеното от ограничението. Авторите на законопроекта предвиждат да има възможност да преодоляване на това ограничение с по-рязко подаване на газ, но системата ще се активира всеки път, когато водачът запали двигателя.

В същото време възможността да се преодолява ограничението с повече газ ще е лимитирана.

„Ако водачът продължава да кара със скорост, по-висока от разрешеното в продължение на няколко секунди, системата ще започне да излъчва предупредителни сигнали докато скоростта не се върне в рамките на разрешеното”, се казва в проекта. С други думи, предупреждението ще е като да се опитате да карате без предпазен колан.

Очаква се, че новите ограничители на скоростта ще намалят катастрофите с 30%, което означава 25 000 по-малко загинали в Европа за 15 години от въвеждането им.

0 от 500