IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Новите коли сами ще спазват ограниченията

Това трябва да се случи след 3 години

Новите коли сами ще спазват ограниченията

Европейският съвет за безопасност на транспорта планира въвеждането на задължителни ограничители на скоростта във всички нови автомобили след 3 години. Това все още е проект, който обаче е получил одобрение на „група ключови членове на Европейския парламент”, съобщи агенция Reuters.

Системата се нарича Intelligent Speed Assistance (ISA) и ограничителят на скоростта ще използва GPS данни и функцията за разпознаване на пътните знаци, за да определя ограничението на скоростта във всеки участък. След това ограничителят автоматично ще намалява скоростта на колата до позволеното от ограничението. Авторите на законопроекта предвиждат да има възможност да преодоляване на това ограничение с по-рязко подаване на газ, но системата ще се активира всеки път, когато водачът запали двигателя.

В същото време възможността да се преодолява ограничението с повече газ ще е лимитирана.

„Ако водачът продължава да кара със скорост, по-висока от разрешеното в продължение на няколко секунди, системата ще започне да излъчва предупредителни сигнали докато скоростта не се върне в рамките на разрешеното”, се казва в проекта. С други думи, предупреждението ще е като да се опитате да карате без предпазен колан.

Очаква се, че новите ограничители на скоростта ще намалят катастрофите с 30%, което означава 25 000 по-малко загинали в Европа за 15 години от въвеждането им.

0 от 500
 • #14
  3 rate up comment 0 rate down comment
  Бъгчо ( преди 1 година )
  Изключително глупава идея на хора без реален опит. Не знам колко от коментиращите имат система за разпознаване на знаците. Моята кола има и като цяло резултатите са доста плачевни. Много добре разпознава занците, но това не е достатъчно. Примерно като види ограничени 60 км/ч, го показва до следващя знак, който може да е след 50 км. През това време съм минал през двайсе кръстовища и две села, но няма знак за скорост там.
 • #13
  0 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  единствено е важно системата да е добре направена. Ако тя отнеме подаването на газ по време на изпредварване ще е невероятно глупаво и опасно. Ако пищи като за колани ще е полезно, но т.нар. джигити тия пищялки ще ги махат още на другия ден. Та контролираните ще са тези които и без това си спазват горе долу..
 • #12
  2 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  С нашите магистрали с ограничения 70 и 90км. Пътуването до морето ще е целодневно.
 • #11
  0 rate up comment 2 rate down comment
  :) ( преди 1 година )
  Тая работа няма да им хареса на нашите катаджии, но няма и да ги бутне - ще елиминира 'забравените' знаци от ремонт, но не и скритите в храсти. Пък и тая система докато навлезе тук, ще се телепортираме.
 • #10
  3 rate up comment 8 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Мисля, че това ще е добра мярка срещу джигитите. Гледам, че един роптае по-долу. Хората са му написали за рязкото натискане на газта, но той не иска за кратко време само да се прави на състезател. Предполагам кара немска бангия. Феновете на немското само могат да са толкова глупави и мислещи си, че са сами на пътя...
 • #9
  0 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Другата интереса функция на бъдещите автомобили ще бъде дистанционното повикване или изпращане на дестинация. Например ако се намираш някъде далече от колата ще можеше през смартфона си да я извикаш да дойде при теб. По същия начин ще можеш и да изпратиш колата някъде. Примерно да вземе някой приятел. А този на когото изпращаш колата ще има код за достъп.
 • #8
  0 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  След 10-15г всички коли ще са напълно автономни и даже няма да имат волан и прибори за управление. Клите ще се управлят през смартфон/екран. просто посочваш адреса или кординатите на картата където искаш да отидеш и автомобила отива там. А ти си почиваш вътре. Ще отпадне и нуждата от книжки. Децата над 10г. също ще могат да притежават автомобил като например родителя ще може да зададе лимити на GPS системата така че автомобила да не може да напуска пределите на града примерно.
 • #7
  2 rate up comment 8 rate down comment
  Вечния кмет ( преди 1 година )
  Като му дръпнем буксата, нема да спира само.
 • #6
  1 rate up comment 6 rate down comment
  z8 ( преди 1 година )
  на теб ти е писано да ходиш пеша.качвай се в теснолинейката и повече не разсъждавай и не пиши за коли
 • #5
  10 rate up comment 4 rate down comment
  --- ( преди 1 година )
  Какво правим ли? Натискаме *** на газта по-рязко. В статията това е описано.