IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не искате електромобили? Тогава плащайте по-скъп бензин!

Радикалното предложение на шефа на Daimler има за цел да повиши интереса към EV

Изпълнителният директор на Daimler - Мартин Даум, предложи цените на бензина да се покачват с 10 цента на определен период, за да се принудят шофьорите да купуват електрически автомобили. Изявлението му, направено във видео подкаста Zur Sache intensiv, предизвика огромно възмущение заради наказателния подход към потребителите.


Мартин Даум


„След три или четири години това увеличение ще се усети толкова много, че потребителите няма да имат избор. Така този икономически натиск ще увеличи прехода към по-устойчива мобилност", заяви 64-годишният Даум, който доскоро беше ръководител на Daimler Truck.

На пръв поглед предложението на един от мениджърите с най-голям опит в автомобилната индустрия изглежда като просто решение за намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO₂). Проблемът обаче се крие в социалните и икономически последици от мярка от този калибър.

Самият Даум признава, че мнозинството от населението вероятно ще отхвърли това предложение. И това е напълно логично, тъй като при настоящите високи цени на енергията и икономическите трудности, с които се сблъскват много хора в Европа, годишното увеличение на цената на горивото би се възприело като наказание. Това се отнася особено за онези, които зависят от своите превозни средства за работа или живеят извън домовете си градове без адекватни алтернативи на обществения транспорт.


електромобили


Бившият шеф в Daimler също така изрази недоволството си от политиката на държавно субсидиране за закупуване на електрически превозни средства, твърдейки, че финансовата подкрепа е трябвало да се прилага само в ранните фази на развитие на новите технологии.

„Властите трябва да се съсредоточат върху подобряването на инфраструктурата, като мрежи за зареждане и производство на електроенергия, вместо директно субсидиране на електрически превозни средства", коментира Даум.

Големи компании като Volkswagen, както и правителството на Германия, подкрепят разширяването на субсидиите за стимулиране на закупуването на електрически автомобили. Даум обаче е против, твърдейки, че тези помощи вече нямат смисъл в индустрия, която е преминала експерименталната си фаза.


0 от 500
  • #29
    1 rate up comment 1 rate down comment
    ДО 27 ( преди 1 час )
    Няма как да живееш в свят само с умни хора, просто ти няма да имаш място в него! Самозаблудите са тежко бреме
  • #28
    3 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 1 час )
    А иначе, горкото престаряло "дете на Райха" е толкова ограничено умствено, че даже не може да си даде сметка, че увеличаването на цената на горивата директно увеличава цената на всички потребителски стоки, инфлацията. Директно намалява покупателната способност и съответно търсенето на коли изобщо. Горките,в момента даже и с 30% отстъпка не могат да си продават тежащите по 4 тона недоразумения!А, че човек с толкова ограничено мислене е на толкова ръководна позиция в автоиндустрията говори много
  • #27
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 час )
    Бизнес, живот и икономика не са мечти. Мечти са думи в речите за избори, за успокояване на тълпата, в романи, приказки, книги за личносттна мотивация. Ако говорим за мечти, аз искам да живея в свят с умни хора?! И какво правим, да изпарим 90% от населението, защото моето IQ e над 130 ли?! Не става така, но няма как да го разбереш. Не може да караш дизел и да говориш за електромечти. А когато прави политик с нашите пари, още по-малко.
  • #26
    3 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 1 час )
    Не мисля, че е достатъчно само да се вдигне цената на горивата!Всички които караме на бензин и дизел трябва да си пришием и нещо като звездата на Давид на връхните дрехи, а на всички собственици и фенове на електричките, да им бъдат раздавани безплатно по 2 кубика средно големи камъни на месец за да ги хвърлят по нас!На по късен етап може да се въведе клада и електрически стол на всеки площад!Иначе няма как този свят да се вкара в "правата вяра"!!Евала на Мерц.Сега ще си сринат всички продажби
  • #25
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    По онова време имаха 3% дял. Виж сега след обилното поливане и торене какво се случва. Това е производството в реално време АЕЦ 22,98%1059.6Кондензационни ТЕЦ 12,29%566.89Топлофикационни ТЕЦ 5,62%259.28Заводски ТЕЦ 3,10%142.8ВЕЦ 3,22%148.49Малки ВЕЦ 0,98%45.19ВяЕЦ 0,02%1.01ФЕЦ 51,49%2374.4Био ЕЦ 0,30%13.88Товар на РБ4421.65
  • #24
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До тинтири ( преди 1 час )
    Пак разказваш много хубави приказки с много прилагателни, когато те помолят да решиш математическа задача. Попитах те за колко време Ще пораснат фотоволтаиците които да произвеждат 2,6 милиарда киловатчаса годишно, което е нетното потребление на ток за 1 милион електромобила всеки от които се нуждае по 2600 kWh на година. Число ми трябва а не прилагателно или някоя басня? Ще ти подскажа. Докато не ги поливаха, от 2014 година до 2021 фотоволтаиците произвеждаха по 1,4 милиарда kWh годишно.
  • #23
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 19 ( преди 1 час )
    Очевидно не знаеш значението на думата ЦЕЛ. За съжаление, тези които не знаят значението на думата цел и не си поставят собствени цели, на практика са обречени да изпълняват чужди цели. Целите на работодателя който им плаща. Целите на политически партии които им плащат за да гласуват за техните цели. Целите на правителства, които са сложени там от мултинационални концерни за да изпълняват техните цели и т.н.. и аз не съм идеалист. И мен са ме хванали, но поне го знам и разбирам и гледам да проме
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири_минитири ( преди 1 час )
    До 18: ще ти го кажа така - Ако посадиш 1 дърво колкото и да го поливаш ще трябва да минат същите години, за да почне да ти дава плод. Има си процеси, които трябва да преминат и не могат да се прескачат!
  • #21
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Самозаблуди ( преди 1 час )
    Както винаги всичките ти разсъждения са базирани на липса на знания, предразсъдъци и грешни вярвания които са ти внушени от гуруто на сектата от Япония. "Реалността е, че инфраструктурата не е дори на 10% готова да работи както казваш, .. тая работа всъщност покачва цената на ел енергията защото ДЕСЕТИЛЕТИЯ наред ще имаш повишаващо се ТЪРСЕНЕ и ДОГОНВАНЕ на предлагането." За 1 милион електрички, ще са необходими допълнителни 2,6 милиарда kWh. Колко време ще отнеме изграждането на толкова ФЕЦ?
  • #20
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Съвсем отделна тема е политическото дебелочие - караш хората да минават на е-коли, уж еко, уж независими (блаженни са вярващите), да изчистиш въздуха в градовете?!?! а през това време финансираш войни буквално в задния си двор или правиш така, че хората да е стичат към големия град..