IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо PHEV се превръщат в скъп компромис, който никой не иска

Ново проучване показва, че за plug-in хибридите става все по-трудно да оцелеят на пазара

През последните години често може да се чуе твърдението, че plug-in хибридите (PHEV) съчетават най-доброто от два свята - на електромобилите (EV) и на автомобилите с ДВГ. И съответно те са мост към бъдещата пълна електрификация, което ги прави много привлекателни за потребителите.


PHEV


На това обаче може да се погледне и от обратната страна, тъй като мнозина виждат PHEV като компромис - нещо по средата, което съчетава най-лошото от двата свята. Те са по-скъпи от традиционните хибриди, но в същото време на предлагат изцяло електрическо изживяване и това кара много купувачи да се чудят за какво точно плащат.

На втория по големи пазар в света - САЩ, например, PHEV представляват нищожните 1,9% от общите продажби за първите 9 месеца на годината. В същото време електромобилите имат 9,4% пазарен дял, а конвенционалните хибриди - 10,7%. И това не е заради липса на избор - към момента в Щатите се предлагат 41 различни PHEV, което е повече от конвенционалните хибриди (39) и по-малко от ЕV (60).

Каква е причината за ниските продажби на PHEV? Ново проучване на J.D. Power разкрива, че средната цена, плащана за компактен SUV с такова задвижване през тази година е 48 700 долара. За сравнение при аналогичен модел с EV сумата е 36 900 долара, а за хибрид 37 700. А да се плаща повече за нещо, което изглежда като компромис, не е добра идея.

Освен това се оказва, че клиентите не харесват особено своите PHEV. Изследването на J.D. Power показва, че общото удовлетворение от plug-in хибриди при потребителите е 669 точки от 1000 възможни. За сравнение, електромобилите за масовия пазар постигат 716, а премиум EV - 738 точки.


Toyota RAV4 PHEV


Част от недоволството произтича от неочаквани разходи. Много собственици на PHEV откриват, че техните превозни средства идват с по-високи от очакваните разходи за притежание, като едновременно с това изискването за зареждане от два източника допълнително усложнява нещата. И така потребителите откриват, че покупката plug-in хибрид не им носи нещо по-различно от нехибридната версия на същия модел.

Нещата с PHEV в Европа също не вървят добре в последно време. Като цяло продажбите на електрифицирани превозни средства в ЕС, Великобритания и държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (EACT) от началото на годината са паднали с 4%, но през септември се забелязва оживление. Ръстът на електромобилите е 4%, но при plug-in хибридите се отчита спад от цели 12%.

Всичко това кара експертите да прогнозират, че PHEV са изправени пред тежка битка, за да убедят купувачите, че си заслужават по-високата цена и по-сложните технологии, на които разчитат. Ако обаче се вземат предвид изключително високите разходи за подмяна на батерии след гаранционния период, както и рязкото обезценяване, от което тези автомобили страдат, става ясно защо много потребители са склонни да се придържат към по-традиционни опции.

0 от 500
  • #27
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Хибридният ( преди 4 часа )
    Всичко зависи от плъгин хибрида. Новия Приус например докарва към 100км на батерии градско, със значително по-нисък разход от електромобил. За дълъг път зареждаш 800 км за 3 мин на бензиностанцията и не мислиш кога и къде пак трябва да спираш. За по-добър вариант за автомобил не се сещам.
  • #26
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Октосмотанизъм ( преди 4 часа )
    И аз съм с плъгин и да, това е най-практичния начин хем да си "чист" и евтин в града, хем да не търсиш друга кола за дълъг път. Още, хората мрънкат за разхода на дълъг път, а само с малко внимание могат да го подобрят отвъд всичко останало - скорости до 70км/ч ползваш електро, над - ДВГ. С пълна догоре кола и багажник на покрива на 200км път получавам среден разход 4л/100км. Че и без да правя pulse&glide (така минавам под 3/100)
  • #25
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Плъгин Хибрид ( преди 5 часа )
    За да проумееш предимствата на плъгина трябва да можеш да мислиш. Това качество е недостъпно за 90% от стадото, населяващо нашата планета. Карам плъгин, зареждам го в гаража си. Имам 50 км градско и двг на магистралата. Стигам където си искам, когато и колкото поискам. Карам с колкото си искам(и колкото е разрешено) км/ч. Свободен съм да стигна ВСЯКЪДЕ, без ограничението на зарядните и опазвам въздуха, който дишаме в града. Какво повече му трябва на СВОБОДНИЯ човек?
  • #24
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Джей Лено ( преди 5 часа )
    Аз карам парамобил....Петрол и ток не ме вълнуват.
  • #23
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 5 часа )
    Ще слушате Акио Тойода.Хибридите на Тойота се продават като топъл хляб.
  • #22
    3 rate up comment 5 rate down comment
    До тинтири ( преди 6 часа )
    Говориш за недоносена технология и аз бих се съгласил с тебе. Дори когато говорим за китайските автомобили които вече се зареждат с 500 kW мощност и зареждат само 300 км за 5 минути. Все пак от Toyota обещават 1500 км зареждане за 10 минути, което е два три пъти по-бързо от китайците. От моя гледна точка, 200-300 км за 5 мин. ми звучат добре. Въпросът ми е за тебе При какви параметри, ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ, ще смяташ технологията за зряла? Нека не говорим за човешки, а за ТЕХНИЧЕСКИ характеристик
  • #21
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До 21 ( преди 6 часа )
    С това ли остана да се подигравате? С мен? Нещо за технологии няма ли да кажеш? За автомобили? Как се развиват технологиите? Кога ще отмине модата на електромобилите? Защо искаш да блокирам за замърсяване на въздуха и да преча на опитите за изчистването му? Ти одобряваш ли субсидирането на въглищата и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА да продължават да тровят региона ЗА КОЕТО ДА ПЛАЩАМЕ С ДАНЪЦИТЕ СИ И ЦЕНАТА НА ТОКА? Аз бих се радвал за същите пари да карам по-чист автомобил, вместо да ползвам ток от въглища.
  • #20
    7 rate up comment 0 rate down comment
    До 9 ( преди 6 часа )
    В такъв случай, не виждам причина да не лобираш за премахване на допълнителните такси върху ДВГ и на стимулирането на електрички. Но, поради някаква причина не казваш нищо в тази насока. Напротив, все към забрани и административни задължения те влече. Ето затова не става диалог с теб и ти се подиграваме по цял ден.
  • #19
    4 rate up comment 3 rate down comment
    От любопитство ( преди 7 часа )
    Кой е тоя аналогичен електрически SUV за 37 000 щ.д.?
  • #18
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири_минитири ( преди 7 часа )
    Ще се съглася, че плъг ин хибридите са по-лош вариант от мекия хибрид, но останалото са щуротии и то отразяващи основно американския пазар. В световен мащаб държат над 30% от продажбите на електрифицирани автомобили и при всички случаи са по-добър вариант от крайно недоносената технология на пълен ЕЛ