IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Еднакви глоби за нарушения на пътя в ЕС

Предложението е на профсъюз на германските полицаи

Досега в Европейския съюз всяка страна има свой собствен размер на глобите за едно и също нарушение на правилата за движение, но вече възникна въпросът за тяхното унифициране.


полиция


Профсъюзът на германските полицаи изрази призив за въвеждане на единни санкции на ЕС за нарушения на пътя. Според германските експерти различната практика в ЕС за наказване на шофьори е дискриминационна. На тази основа профсъюзът на германската федерална полиция (GdP), както съобщава VerkehrsRundschau, призова за стандартизация. Вече са изготвени съответни писма с предложения и обосновка на подобна позиция до държавните структури и ръководството на Европейския съюз.

Както знаете, размерът на глобите в европейските страни е много различен. Германците посочват като пример, че в Полша глобата за игнориране на предпазния колан е само 25 евро, а в Гърция - 350 евро.

Има и други разлики. Някои държави определят глобите в зависимост от доходите на нарушителя. Този подход беше въведен по-специално във Финландия, Дания и Швейцария. Същата процедура важи и за шофиране в нетрезво състояние.

„С помощта на общ каталог от глоби можем последователно да прилагаме правилата за движение и да повишим безопасността на движение през националните граници. Това е важна стъпка към нашата цел - да намалим до нула броя на жертвите на пътни инциденти", подчертава председателят на GDP Йохен Копелке.

Както виждате, историята се повтаря. Нещо подобно се случи и с пътните знаци, които претърпяха унификация. Това е така наречената Виенска конвенция за пътните знаци от 8 ноември 1968 година. Това е направено с цел международна стандартизация на пътните знаци. В момента във Виенската конвенция участват 69 страни по света.

Все още обаче съществуват много специфични за страната пътни знаци и се въвеждат нови. Ето защо, преди да пътувате до която и да е страна, си струва поне да прегледате местните правила за движение и да се запознаете със знаците, които ще ви предпазят от глоби, докато пътувате.


0 от 500
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Най-правилното е да е спрямо доходите и богатството. Иначе няма смисъл от България до Нидерландия стойността на глобите да е еднаква при положение, че тук минималната е 370 евро чисто, а там е 2 150 евро