IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти: Не пренебрегвайте глобите от чужбина!

Наказанията за нарушения на пътя вече важат за всички държави в ЕС

Времето се оправя и пътуванията с автомобил зачестяват, като това се отнася не само за страна, но и за чужбина. Ако обаче сте планирали нещо такова, трябва да бъдете особено внимателни, защото вече нарушенията на правилника в една държава, важат за целия ЕС. И е напълно възможно да получите известие за глоба дори няколко месеца, след като се сте завърнали от чужбина.


полиция Италия


Самите санкции също растат, като техният размер, разбира се, зависи от държавата, в която сте нарушили правилника. Ако превишите ограничението на скоростта с повече от 20 км/ч, във Франция ще получите глоба от 135 евро. В Италия дори трябва да платите 175 евро. Особено дълбоко трябва да бръкнете в джобовете си при нарушение в Норвегия, където трябва да платите 620 евро. В същото време, в Германия превишаването на скоростта с 20 км/ч ще ви струва от 60 евро.

Неправилното паркиране понякога се наказва много строго. В Германия глобата е от 10 до 110 евро, докато в Испания или Румъния се дължат до 200 евро. Сравнително високи глоби имат и Полша (125 евро) и Нидерландия (120 евро).

Преминаването на червен светофар е особено скъпо в Норвегия - 850 евро. В любимата на много българи съседна Гърция санкцията също е сериозна - 700 евро, докато в друга атрактивна туристическа дестинация, която се намира близо до нас - Хърватия, глобата е 390 евро. Същото нарушение в Нидерландия се таксува с 300 евро, в Испания започва от 200 евро, в Италия - от 170 евро, а в Германия - от 90 евро.

Автомобилни експерти съветват да не се пренебрегва плащането на глоби, получени в чужбина. Ако обвинението е вярно, е най-добре да се плати веднага. Подобно на България, много държави в ЕС предлагат отстъпка при бързо плащане. Санкциите от всички страни на стойност се начисляват и със задна дата.

Също така трябва да бъдете много внимателни с уведомления за глоби, които идват от частни компании за събиране на дългове. Глоби за превишена скорост, неправилно паркиране и преминаване на червено могат да бъдат събирани само от държавни институции. Тоест, ако получите писмо за наложена глоба, трябва да проверите откъде идва то, тъй като това е често използван метод за измама.


0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    украинските туристи как ги си плащат глобите? вчера карам с 100 км/ч и автобус с украинска регистрация ме изпреварва... аз карам 10 по бързо от разрешеното скорост по gps не по километраж... като камикадзета са... трябва повече камери, защото и ГолеМиТе тарикати намалят...
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Преди време получих от Германия, 20 юро за превишена скорост. Проверих на Google maps дали него ден съм преминавал от там защото ми пази история . Имах глоба и за винетка бях убеден че е валидна и за връщане, като погледнах в Maps се оказа че не съм преброил добре дните м/у влизане и излизане, кофти ама тъй.