IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отнемането на шофьорската книжка ще важи за целия ЕС

Евродепутатите обсъждат по-тежки санкции за нарушения на пътя

Евродепутатите обсъждат санкции при тежки нарушения на пътя, които да се прилагат по сходен начин в целия Европейски съюз. Идеята е, ако в една европейска страна на шофьор бъде отнето свидетелството за правоуправление на МПС, това да важи и за останалите държави от общността.


полиция


Новите правила са част от законодателен пакет, свързан с пътната безопасност, като той е разделен на три части. Едната е промяна в документите за управление, втората е свързана с подобряване на международна и обемна информация, а третата е за санкциите. Именно тя предвижда при извършване на едно от четирите тежки нарушения на територията, на която не е издадена книжка на шофьора, нейното отнемане да важи за територията на целия ЕС.

Според предоставените данни около 20% от нарушенията по пътищата се правят от чуждестранни шофьори, а повече от глобите от 40% от тези нарушения остават неплатени. При това става въпрос за тежки нарушения - употреба на алкохол и наркотици, превишена скорост над 50 км/ч над позволената и инциденти, довели до смърт или тежки наранявания.

Евродепутати са категорични, че ключът към постигането на целта на директивата е навременният информационен обмен между отделните държави. Няма как да се постигне пълно унифициране, тъй като това са 27 различни наказателни системи, но има възможност да бъде постигнат синхрон за някои наказания. Промените са приети на първо четене от Европейския парламент и се очаква новите правила да влязат в сила съвсем скоро.

Още по темата - вижте на bgonair.bg

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ivan ( преди 2 месеца )
    Хубаво е с новите закони. Да въведете й гугал преводач и за шофьорите й книшките А не да мъчите хората с закони който не заштотават шофьорите. С ГУГАЛ ПРЕВОДАЧ МОЖЕШ ДА СЕ ЯВОШ На ИСПЙТ В ВСЯКА ЕВРОПА Държавата А не да задължавате хората да учат чужди езици с гугал преводач Е много лесно и се справяш в цяла Европа.
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Илиян ( преди 2 месеца )
    Добре бе, имам немска книжка и като я заменях, ми взеха бъкгарската, логочно. Ако ми "вземат" книжката тук в Германия, как това в момента не важи извън Германия?!? Нали де-факто нямам книжка:) и ако ми я поискат в България ще кажа "взеха ми я немците, ама тук в БГ това не важи". И тогава ще ме пуснат полицаите, сигурно!
  • #5
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    и как ще ти отнемат електронен документ
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    революция и с митьо пищова президент
  • #3
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 месеца )
    Искат да ви свалят от колите - и ще го направят! Пак ще сте крепостни селяни!
  • #2
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Някога ще се научите ли да пишете правилно? Нещо още се обсъжда, и не е ясно ще мине ли изобщо, но вие гордо и гръмко го съобщавате като факт?Колкото и да има някаква логика, не съм сигурен че ще мине поради ралики в законодателството из ЕС. Освен ако ЕС не се опта пак да се наложи над местното. А този филм вече е гледан... с ЛГБТ..
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Не знаех че ако ме вземат книжката в България мога да карам из цяла Европа без проблем или пък обратното?