IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дигиталната шофьорска книжка ще стане факт до края на годината

Интегриран в приложението IO, цифровият документ ще важи за цяла Европа

Въвеждането на дигитална шофьорска книжка беше прието от европейския парламент още през миналата година. Оттогава темата с цифровия документ на няколко пъти излиза на преден план, като обикновено това се случва след изявление на някой политик. И изглеждаше, че нищо не се прави по въпроса.


цифрова шофьорска книжка


Сега обаче има раздвижване по темата, като последните информации са, че тестовете на дигиталната шофьорска книжка в Европа ще започнат още през лятото на тази година. Тя ще бъде „дематериализирана“, като се съхранява на смартфона на шофьора. Как обаче ще ще работи?

Понастоящем не е възможно да дигитализирате личните си документите - тяхната физическата версия трябва да се показва при всяко поискване. Изключение са само случаите, в които документът е загубен. Това обаче се промени по време на пандемията, когато беше въведен „Green Pass", даващ достъп до различни съоръжения, транспортни средства и друг места. Той можеше да бъде на хартия или като QR код на смартфона, но трябваше да може да се покаже при всяко искане от властите.

Именно на този принцип ще се основава цифровата шофьорска книжка, която ще бъде интегрирана в приложението IO, което се използва за взаимодействие с публичната администрация, местна или национална, с възможност за получаване на известия, извършване на плащания и др. Според статистиката в момента нова приложение е изтеглено от милиони европейски потребители, което показва силно желание за дигитализация.

В приложението, което по този начин ще бъде трансформирано в IT Wallet (дигитален портфейл), ще бъде възможно да се качва шофьорския лиценз, а също така и здравния картон на притежателя. Първите тестове за съвместимост вече за завършили, като показват, че шофьорската книжка може да се съхранява в Apple Wallet или Google Wallet - системи за iOS и Android, които позволяват съхраняване на билети, кредитни карти и други.

В случай на проверка шофьорът ще трябва да покаже само QR кода на смартфона си, без да се страхува, че e забравили портфейла си - и следователно документите, у дома. Единствената предпазна мярка, разбира се, е заредената батерия, тъй като в противен случай цифровизацията няма да бъде от полза.

Когато бъде сканиран QR кода, полицията ще има достъп до цялата съответна информация за шофьора, като например оставащи точки, извършени нарушения, спирания за проверки и др, като няма да се налага проверката да бъде извършена по досегашния начин - с въвеждане на ръка на данните в терминал, разположен в полицейската кола.


0 от 500
  • #19
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Никола ( преди 2 месеца )
    Ще ни свият и периметъра-от работа директно вкъщи.Радвате ли се още на дигитализацията??
  • #18
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Ставре ( преди 2 месеца )
    Добре дошли в Дигиталното Робство
  • #17
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    А дано го въведат, че все забравям да си я подновя, телефона белким запищи на умряло като вземе да
  • #16
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    А дано го въведат, че все забравям да си я подновя, телефона белким запищи на умряло като вземе да
  • #15
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 месеца )
    Най-накрая да почнат с дигитализацията на документи. Значи от 5 години мога да си направя дигитален портфейл и да си купя акции на другия край на света ама до сега не мога да се идентифицирам пред КАТ дигитално. Браво айде да ги пускат по-скоро. После копеленцата да не си купуват книжки от Швейцария итн
  • #14
    12 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    софтуер за фейсконтрол в камерите на пътя насочва и излиза битието и житието на грешния софроний жени любовници банкови сметки добре дошли в настоящето като сте нацвъскали програмистчта които да ви строят бесенки по улиците ще ходите пеш а може и домашен арест като преди тодина две
  • #13
    34 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    При положение че може да се прави и в момента проверка по ЕГН това с QR кода ми се струва излишно. То е същата глупост като лепенките за гражданската и техническият преглед. Не само че отказват да ги махнат ами даже ги направиха по големи че и чип сложиха в тях. Преглед 10 минути за 50лв. А Ххората бачкат за толкова 4 часа. Щото нали някой трябва да усвоява пари. Нищо че по номера на колата може да се провери всичко....той явно е само за красота.
  • #12
    12 rate up comment 21 rate down comment
    До 10 ( преди 2 месеца )
    Абсолютно сигурен съм че и твоето семейство може да мине без автомобил. Трябва да ти забранят, А от данъците ти да купят на всеки студент чисто нов автомобил. Те имат по-голяма нужда отколкото ти защото са бъдещето на нацията, а пенсионери като тебе нямат нужда от автомобили. Как ти звучи? Много обичате забраните но никога не обичате да се опитате да влезете в обувките на другия. Ако студентите имат алтернатива, не биха карали трошки, но И те имат транспортни нужди като всеки един от нас.
  • #11
    3 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    До 10 - Може да изкарам, ама съм от друг град и пътувам вскеи ден до университета. А и ТИ МОЖЕШ, да изкараш без кола, нали? Ходи повече - за здраве, че като те гледам, си на 70 и имаш ужада от цялата помощ, която можеш да си набавиш ...
  • #10
    18 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Учениците и студентите определено могат да изкарат и без коли, а в град като София, това може да намали трафика видимо. Да не говорим, че това ще намали доста и замърсяването, защото повечето нямат пари и карат невъобразими трошшки. Просто Студенстски град трябва да се обяви за истински кампус и да се забрани достъпа с коли, както е в чужбина.