IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Глобите за превишена скорост от тол системата идват след 4 месеца

По време на тестовете близо 20% от засечените от камерите шофьори са нарушили ограниченията

Камерите на тол системата вече могат да засичат и скоростта на шофьорите, като за целта е разработен специален софтуер. Така до 4 месеца ще влязат в сила ще влязат глобите за тези, които са засечени да карат с превишена скорост от толсистемата.


тол система


Самите нарушения на ограничения на скоростта се следят по главните пътни артерии в контролния център на БГ ТОЛ, съобщи пред БНТ неговият директор Георги Темелков, като посочи, че общият брой на камерите с тази функция е 295.

„Предстоят законодателни промени, които ще бъдат внесени в Закона за движение по пътищата. Мисля, че има консенсус между всички народни представители, защото темата е много наболяла и трябва да се върви към правоприлагане в тази посока", обясни той.

Покритието на камерите е в цялата страна, 24 часа в денонощието. Засичането на скоростта може да се извършва още от въвеждането на тол системата, а България разполага с една от най-модерните системи в Европа, обясни Темелков. В момента се извършва сертифициране на системата за засичане на средна скорост от Българския институт по метрология. Системата е интегрирана с МВР, Митниците и НАП от самото начало, т.е. има постоянен контрол от институциите.

„По време на изпитването за 250 преминавания има около 45 нарушения със средна скорост от 120 км/ч", каза още Георги Темелков.


0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Иванов ( преди 2 месеца )
    Даваш газ, караш 130-140 и по някое време спираш на една отбивка да се изпикаеш и се застояваш там малко повече. Така си сваляш средната скорост. :)
  • #6
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Според мен, глобите за средна скорост дори и да ги въведат, ще ги съборят. Все пак наказанията по косвени доказателства са доста спорен казус. Най-малкото, че може колата ми да има хеликоптерна перка и да прелетя по въздуха до следващата камера без да съм карал по шосето.
  • #5
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    #4 това последното за снимките не е валидно. Достатъчно е да пипнат закона за да може да се глобява за средна скорост и да сертифицират камерите.
  • #4
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Глупости без край... ( преди 5 месеца )
    Не лъжете хората! Никакви глоби няма да ви дойдат след 4ри месеца за това,че сега камерите на АПИ са ви засекли.Те все още не са сертифицирани от Института по метрология, а и ЗДв.П не е изменен и не е ясно, дали и кога ще бъде за да могат снимките от тези камери да са доказателство в съда!
  • #3
    7 rate up comment 6 rate down comment
    До 1 и 2 ( преди 5 месеца )
    Скоро ще разберете! И ще си платите! :-) :-) :-) :-)
  • #2
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Не разбрах, в момента или след четири месеца ще се сертифицират?
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Аз само не разбрах - ще замерват само на камерата или ще следят за средна скорост?