IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Еднакви глоби за нарушения на пътя в ЕС

Предложението е на профсъюз на германските полицаи

Досега в Европейския съюз всяка страна има свой собствен размер на глобите за едно и също нарушение на правилата за движение, но вече възникна въпросът за тяхното унифициране.


полиция


Профсъюзът на германските полицаи изрази призив за въвеждане на единни санкции на ЕС за нарушения на пътя. Според германските експерти различната практика в ЕС за наказване на шофьори е дискриминационна. На тази основа профсъюзът на германската федерална полиция (GdP), както съобщава VerkehrsRundschau, призова за стандартизация. Вече са изготвени съответни писма с предложения и обосновка на подобна позиция до държавните структури и ръководството на Европейския съюз.

Както знаете, размерът на глобите в европейските страни е много различен. Германците посочват като пример, че в Полша глобата за игнориране на предпазния колан е само 25 евро, а в Гърция - 350 евро.

Има и други разлики. Някои държави определят глобите в зависимост от доходите на нарушителя. Този подход беше въведен по-специално във Финландия, Дания и Швейцария. Същата процедура важи и за шофиране в нетрезво състояние.

„С помощта на общ каталог от глоби можем последователно да прилагаме правилата за движение и да повишим безопасността на движение през националните граници. Това е важна стъпка към нашата цел - да намалим до нула броя на жертвите на пътни инциденти", подчертава председателят на GDP Йохен Копелке.

Както виждате, историята се повтаря. Нещо подобно се случи и с пътните знаци, които претърпяха унификация. Това е така наречената Виенска конвенция за пътните знаци от 8 ноември 1968 година. Това е направено с цел международна стандартизация на пътните знаци. В момента във Виенската конвенция участват 69 страни по света.

Все още обаче съществуват много специфични за страната пътни знаци и се въвеждат нови. Ето защо, преди да пътувате до която и да е страна, си струва поне да прегледате местните правила за движение и да се запознаете със знаците, които ще ви предпазят от глоби, докато пътувате.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Ако заедно с това не са предвидили глобите да отиват направо в Брюксел, може и да го приемат в България. Тук са отворени към всякакви регулации, дето пълнят бюджета. И ходете пак да гласувате за кирчовците, че те са много евроориентирани.
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Отколе си ги влече германците да правят "уравноловка". Дедо ни Карл Маркс с идеята всички да сме равни все пак там е раждан и расъл. Като вземат да правят нещо различно от механика и математика, например политика или социология, и конят отива у реката. Последната им издънка е с "бежанците" и "зелената сделка", ама има мегдан да докарат и 3та световна. Не бива да ги подценяваме.
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    фф ( преди 3 седмици )
    Демек ако си богаташ с германска заплата ще си много по добре от българин който взема 1500лв заплата.... най-добре да изравнят глобите с Индия.... при неправилно пресичане бой с пръчка....
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 ( преди 3 седмици )
    Точно защото са равни трябва и като имаш пари да спазваш правилата и да не е изобщо до пари и да не се жалят тея с пари само щото имат пари
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    всички граждани са равни пред закона като нямаш пари ще спазваш правилата
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Любезен чичко от НАП ( преди 3 седмици )
    Това с глобите спрямо доходите няма да сработи на балканите. Всички джигити със скъпи коли са всъщност социално слаби пред НАП. Ще горят само съвестните данъкоплатци, средната класа дето все още не е взела да си крие доходите.
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Глупости без край... ( преди 3 седмици )
    Германските милиционери явно са по-кухи и от нашите, а мисленето не им е силна страна.Освен глоби и административни санкции, нищо друго не ги вълнува, а националното право и суверенитет им е мъгла, че даже и тъмна Индия!
  • #4
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири_минитири ( преди 3 седмици )
    Аз нямам нищо против! Дават ми средната за Германия заплата и могат да ме глобяват ако искат !
  • #3
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Явно немские партизани ги е напекло доста слънцето. Това няма как да стане, поради специфики в законодателството на всяка страна. А пък и не е тайна, четези глоби нямат връзка никаква безопасност, ами са си едно пълнене на касичката
  • #2
    16 rate up comment 2 rate down comment
    ган ( преди 3 седмици )
    Ми да изравняват и заплатите и всичко ще е ок.