IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Porsche се сблъска с отлива от електромобилите

Продажбите на Taycan падат и това налага промени в производството

Лоши новини за Porsche - германската марка отдели прекалено много време, за да разбере, че електрическите автомобили не са по вкуса на клиентите, като това засяга нейният единствен модел с нулеви вредни емисии - Taycan. Спортният седан се радваше на голяма популярност при излизането му на пазара, но в последно време продажбите му спаднаха и това налага сериозни промени в плановете за производство.


Porsche Taycan производство


Според информациите, през последните месеци в Porsche са получили хиляди известия от своите дилъри, но не са ги взели предвид. Така компанията е пропиляла ценно време и сега ще бъде принудена дори да спре временно производството на Taycan, който в един момент беше нейният най-ценен модел, изпреварвайки легендарния 911 и дори Cayenne - най-продаваното Porsche в историята.

За съживяване на продажбите на Taycan не помага дори пускането на по-мощна батерия и следователно с по-голяма автономност на всички версии. Сега компанията ще премахне две от производствените смени на електромобила в завода си в Цуфенхаузен, като не е изключено да се стигне и до съкращаване на персонала. Последното е обсъждано на среща между ръководството и представители на профсъюзите, но това ще е крайна мярка, ако положението се запази.

Единственият светъл лъч н създалата се ситуация е, че една от версиите на електромобила - Porsche Taycan Turbo GT, се радва на интерес от страна на потребителите. Флагманът на модела има 1108 к.с. и струва близо 250 000 евро, като се произвежда само след предварителна заявки и внасяне на сериозен депозит.


0 от 500
  • #4
    9 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Нормално следствие на това да произведеш много по-скъп автомобил, който обаче не е по-бърз от конкyренцията, която продава по-бързите си автомобили на два пъти по-ниска цена. И не ми излизайте с тезата, че който си купува porsche, въобще не се интересува от бързината и това му е последният дерт, защото вие като си купувате автомобил от сорта на Toyota corolla, не се интересувате от такива неща.
  • #3
    9 rate up comment 5 rate down comment
    q ( преди 2 месеца )
    По принцип купуването на Порше си е "набутване", което чиче Гоше фен на Тойтка втора ръка няма как да разбере.
  • #2
    15 rate up comment 0 rate down comment
    q ( преди 2 месеца )
    Порше подобриха доста и без това добрата кола. Но в във времената на икономически трудности и политически турболенции не могат да очакват големи продажби. Освен това тази година китайците си имат вече собствени скъпи, луксозни и бързи електромобили на доста по-ниска цена. Ядовете не са само за Порше, а за всички които разчитаха на големия Китайски пазар.
  • #1
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Илиян ( преди 2 месеца )
    Набутали са се яко с тази Тесла на стероиди, ясно е. Не разбирам защо са сложили "Турбо" в името, може би за утеха на щастливите собственици :)