IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Акционери в Porsche поставиха под въпрос прехода към EV

Инвеститори поискаха марката да увеличи продажбите на модели с ДВГ

Забавянето на продажбите на електромобили сериозно тревожи както производителите, така и инвеститорите. На годишната среща на акционерите в Porsche миналия петък част от от тях поставиха под въпрос плановете на марката за продажбите на EV (електрически превозни средства) и поискаха да бъдат увеличени маржовете и паричния поток, който идва от моделите на Porsche с ДВГ.


Porsche Macan EV


В момента планът на германския производител е през следващата година около 50% от общите продажби да се падат на електрифицирани модели. Според акционери в Porsche - като фондът Union Investment, например, марката трябва да залага предимно на продажбите на автомобили с ДВГ, докато търсенето на EV не се стабилизира.

Проблемът на инвеститорите е, че акциите на Porsche са загубили повече от една трета от стойността си през последната година. Освен това компанията е изправена пред усилващ натиск в Китай заради намаляването на продажбите на EV, като най-вероятно ще се наложи да плаща обезщетения на дилърите.

По време на срещата на акционерите изпълнителният директор на Porsche - Оливер Блюм, защити плана за освежаване на пет от шестте модела на марката тази година, като обяви, че всеки един от тях ще изплати инвестициите. Един от най-важните модели на марката е електрическия Macan, за който Блюм заяви, че е „моделът с най-висока производителност в своя сегмент“ и ще бъде последван от електрически версии на 718 Boxster и 718 Cayman.

Друг инвеститор - Deka Investment, също постави под въпрос ангажимента към EV от страна на автомобилния производител. В компанията се съмняват, че търсенето на електромобили ще се върне и настояват, че Porsche трябва да приеме по-ниски обеми на продажби, но да не се подава на пазарния натиск за намаляване на цените.


0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Реално ( преди 1 седмица )
    Акционери? Това са граждани, които си хвърлят отпадъците в собствената земя, откъдето им идва храната и си пушат газовете във въздуха, който дишат. И ги питаш тях да вземат решение? Каквито им навиците, такива решенията. Мъск защо е най-богатият с най-продаваната кола? Защото не иска и не дава обяснения - това е ключът от палатката.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Инвеститорите дгд, очакваха че цената на акциите ще е само нагоре, това не е срочен депозит има си рискове и трябва да ги приемат.
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Всеки инвеститор иска едно - пари. И да познаем кое се продава по-добре в момента :)
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 1 седмица )
    И тези се усетиха.По добре късно, отколкото никога.
  • #1
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    "поискаха да бъдат увеличени маржовете и паричния поток, който идва от моделите на Porsche с ДВГ" => Чакайте малко: защо когато е ясно кой б0клyк на продуктовата ти линия е н.е.д.0.к.л.a.т.е.н, трябва да товариш цената на другите, които се търсят и купуват с и без това сочни маржове? Не може ли да се сетиш, че "новото", "високотехнологично" и "модерно", но очевидно беззмислено отроче 2,5 т комп. на колела се доказва като непригодно, хората не го искат и трябва да го изхвърлиш от гамата си...?