IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche отива на съд заради проблем с Macan и Cayenne

Клиенти твърдят, че компанията е скрила повреда на раздатъчната кутия на двата SUV

Германският производител Porsche се оказва в трудна ситуация в САЩ, където група потребителите, разочаровани от чести и скъпи проблеми с раздатъчната кутия на своите Macan и Cayenne (2011-2018 г.), заведоха групов иск срещу компанията.


Porsche Cayenne


Самото дело е заведено от Саймън Коханоф, жител на Лос Анджелис, който през 2016 г. си купува Porsche Cayenne, произведено през юни 2015 г. До края на 2023 г. големият SUV има по-малко от 100 000 км пробег, но въпреки това започва да „рита, друса, подскача, щрака“ (по описание на собственика), както и да показва други проблеми, свързани с раздатъчната кутия.

Коханоф закарва своя Cayenne в независим сервиз, където му искат 5000 долара за ремонт. В началото на 2024 г. Саймън научава, че много собственици на същия модел се оплакват от проблеми с раздатъчната кутия, както и че колата му е с разширена седемгодишна гаранция.

На своя уебсайт Porsche описва проблема като свързан с Cayenne (2015–2018) и произтичащ от мръсно трансмисионно масло, което може да „причини ефект на приплъзване на вътрешния дисков пакет в предавката през целия експлоатационен живот на автомобила“.

Коханоф обаче твърди, че Porsche е отказало да покрие ремонта на автомобила му. Той иска да говори с мениджър, но от компанията засега отказват всякакъв коментар. Мъжът е принуден да спре от движение своя Cayenne, като твърди, че маслото в трансмисия е изтекло. И допълва, че в Porsche са били наясно с проблема още през 2011 г., но не са взели мерки.

В крайна сметка ищецът настоява за съдебен процес, като обвинява Porsche в измамно укриване, нарушение на Калифорнийския закон за защита на потребителите, нарушаване на Калифорнийския закон за нелоялна конкуренция, нарушаване на подразбиращата се гаранция и други нарушения на закони и правилници.

Коханоф организира и завеждането на колективен иск от всички засегнати собственици на Cayenne и Macan в цялата страна, като в него ще настоява за възстановяване на парите, получени от Porsche, както и за обезщетение и щети за наранявания, претърпени в резултат на тази предполагаема грешка.


0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Пак вагаджииски чалъми, при тях всеки проблем е описан в наръчника като нормално поведение в процеса на експлоатация-шумове, течове, вериги на 30-40 хил км, доливане на литри масло.
  • #2
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Не знам от де си ги съчинявате тия термини. Раздатъчна кутия в българския език не се използва. Вероятно се има предвид разпределителна кутия.
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Топло, топло.... ( преди 3 месеца )
    Германците са най-честите измамници!