IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla спира доставките на Cybertruck и уволнява 14 000 служители

Причината - ниски продажби заради глобален спад на световния пазар на електромобили

Американския производител на електромобили Tesla спира доставките на пикапи Cybertruck за няколко седмици. Освен това компанията обяви 10-процентно съкращаване на персонала. На първо място ще бъдат уволнени тези, чиито длъжности и функционални отговорности се дублират. Причината за мерките са слабите резултати през първото тримесечие и общият и спад в продажбите на електрически превозни средства на световния пазар, съобщава CarBuzz.


Tesla Cybertruck


Според информациите част от клиентите, които очакват доставките на закупен от тях Cybertruck, вече са уведомени за забавянето, но причини за него не са били обявени. Източник на изданието, работещ за Tesla, твърди, че проблемът е в педала на газта или по-скоро в неговото приплъзване. Доставките ще бъдат възобновени веднага след отстраняване на проблема, но все още няма конкретни срокове.

В същото време Tesla намалява производствените смени в своята гигафабрика в Тексас, като това става въпреки многото поръчки. Освен това се очаква съкращаване глобалния персонал на компанията с „повече от 10 процента“. Според изданието Electrek става дума за поне 14 000 служители. Във вътрешните комуникации ръководството е заявило, че иска да елиминира дублирането на роли и работни функции, възникнало заради бързия растеж през последните години.

Неофициално тези стъпки се свързват с лош тримесечен отчет и спад в продажбите. През януари-март тази година Tesla е доставила на клиенти 386 810 автомобила, което е не само по-ниско от прогнозите на анализаторите (450 000 единици), но и със 100 000 по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2023 г. Основният спад изглежда е настъпил в Китай.


0 от 500
  • #30
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Chicho_Ficho ( преди 5 месеца )
    До по-долния, човек издишай, изпии един чай с мента и се отпусни, че така си се натегнал, че ще се счупиш :)
  • #29
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Виждаш ли разликата между антиматематиците които кълват на всякаква новина за спад в проценти, защото за тях бройки и проценти било едно и също. Мегавати и проценти също. Никога не ги интересува процент от какво. Не ги интересуват тенденции. Никога не си задават въпроса защо. Аз винаги мога да отговоря ЗАЩО и КОЛКО за всяко мое мнение и да се аргументирам с източници на информация. За тях прогнозите за 2025 вече са доказани факти, а фактите от миналото не съществуват и нямат значение.
  • #28
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Chicho_Ficho ( преди 5 месеца )
    Субсидиите свършиха :)
  • #27
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Да но през това време е отворил завод - там така и така няма как да ползваш стари кадри. Но да махаш стари насила че да търсиш нови е супер неефектвивно. Освен ако старите не са били пълна дупка. Което се случва при ударни назначения. Та да режеш ударно кадри които все пак вършат нещо, и да ги замениш с други които не се знае какво ще вършат е смешно.
  • #26
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 5 месеца )
    "Много поръчки" не е равнозначно на "достатъчно поръчки", гарантиращи добро натоварване на наличните персонал и производствени мощности. Всички производители реално имат свръх капацитет за производство, както и цялата авто индустрия като цяло.
  • #25
    0 rate up comment 4 rate down comment
    До 24 и 25 ( преди 5 месеца )
    Няма какво да "мисля"! Казах ти че това представление е играно вече няколко пъти и лесно можеш да провериш, че сценария всеки път е един и същ. Примерно заглавие " Илон Мъск планира 10% съкращения в Tesla заради "супер лошо предчуствие"3 юни 2022. Тогава Тези 10% са били 10 000 служителя от общо 100 000. А след като са останали 90 000 очевидно не е имал проблеми да наеме нови в 50 000 за по-малко от две години, щом сега със 140 000 от които ще уволняват 14 000. Не мисля, а смятам!
  • #24
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Ще кажеш те всички съкращават, да ама съкращават неефективните. Тоест пазара е пренаситен с такива. Ефективните трябва да ги "откраднеш" от конглокенцията, което е скъпо, трудно и бавно.
  • #23
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Миналата година 10% сега 10%, хубаво наемат нови, но да не мислиш че се намират лесно 14000 нови опитни служителя. И второ как мислиш се обучават тези нови хора? Тези новите поне 2 месеца ще ги търсиш, после поне месец няма да са на 100% ефективност. Ще е чудо ако за една година намерят и вкарат в час половината.
  • #22
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Напоследък този свръх интелект специализира да не е съгласен с мненията на хората но да не може да обясни защо. Сигурно интелектът му пречи!
  • #21
    0 rate up comment 5 rate down comment
    До 19 ( преди 5 месеца )
    Това което си написал се отнася с пълна сила за Гост. Вече го е осъзнал и не отговаря на въпроси, а вярва че Грета тунберг пише тук. Много е умен да знаеш! Изисква се свръх интелект за да вярваш и да пишеш такива неща. Всяко споменаване на Грета тунберг е признак на свръх интелект, който е недостижим и е от изкуствения интелект. Също и всяко споменаване на думичките мощност енергия проценти и време от устата на Гост. Излиза или перпето мобиле или пътуване във времето.