IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla спира доставките на Cybertruck и уволнява 14 000 служители

Причината - ниски продажби заради глобален спад на световния пазар на електромобили

Американския производител на електромобили Tesla спира доставките на пикапи Cybertruck за няколко седмици. Освен това компанията обяви 10-процентно съкращаване на персонала. На първо място ще бъдат уволнени тези, чиито длъжности и функционални отговорности се дублират. Причината за мерките са слабите резултати през първото тримесечие и общият и спад в продажбите на електрически превозни средства на световния пазар, съобщава CarBuzz.


Tesla Cybertruck


Според информациите част от клиентите, които очакват доставките на закупен от тях Cybertruck, вече са уведомени за забавянето, но причини за него не са били обявени. Източник на изданието, работещ за Tesla, твърди, че проблемът е в педала на газта или по-скоро в неговото приплъзване. Доставките ще бъдат възобновени веднага след отстраняване на проблема, но все още няма конкретни срокове.

В същото време Tesla намалява производствените смени в своята гигафабрика в Тексас, като това става въпреки многото поръчки. Освен това се очаква съкращаване глобалния персонал на компанията с „повече от 10 процента“. Според изданието Electrek става дума за поне 14 000 служители. Във вътрешните комуникации ръководството е заявило, че иска да елиминира дублирането на роли и работни функции, възникнало заради бързия растеж през последните години.

Неофициално тези стъпки се свързват с лош тримесечен отчет и спад в продажбите. През януари-март тази година Tesla е доставила на клиенти 386 810 автомобила, което е не само по-ниско от прогнозите на анализаторите (450 000 единици), но и със 100 000 по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2023 г. Основният спад изглежда е настъпил в Китай.


0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 8 rate down comment
    До 18 ( преди 4 месеца )
    Именно де! Както виждаш Не уволняват всички, а само 10%. За разлика от останалите автомобилни компании, Тесла може да уволнява и назначава служители когато си пожелае. Останалите автомобилни компании нямат тази възможност, заради синдикатите. Както виждаш, почти всяка година има новини че Тесла Е съкратила не знам си колко процента, но броя на работниците всяка година се увеличава, както и продадените бройки, въпреки очакванията на антиелектриците балонът да гръмне на всяко съкращение на работни
  • #19
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 месеца )
    МитичкЕ,ако си мълчиш може да те помислят за глупав.Ако си отвориш устата, ще разсееш всякакви съмнения.
  • #18
    6 rate up comment 0 rate down comment
    до 7 ( преди 4 месеца )
    Аз съм ИТ и мога да ти кажа, че ИИ може да замести само част от младшите и неопитни кадри. Никой друг с когото съм говорил, не е притеснил. ИИ е инструмент на ИТ-тата не заместител. Много плашеха че ще се случи но видяха че не става толкова лесно. Друг застрашен са системната клиентска поддръжка от ниско евентуално средно ниво - тях също ги водят ИТ-та и те са големите съкращения.
  • #17
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 16 ( преди 4 месеца )
    А аз не обичам розов цвят и кисело. Друго интересно имаш ли да споделиш за себе си?
  • #16
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анти-тролей ( преди 4 месеца )
    не съм фен на тесла
  • #15
    0 rate up comment 5 rate down comment
    До 14 ( преди 4 месеца )
    Много по-грозно е да надничаш в тоалетната докато някой си ползва задните части по предназначение и да му се подиграваш както прави Гост. Моите мнения обикновено са по темата и са на място. Точно обратното на измислици от рода на Грета тунберг и лъжи кой какво е казал, за да може някой да ти обърне внимание и да кажеш за да може някой да ти обърне внимание, защото иначе нямаш какво да кажеш по темата, защото си некомпетентен и необразован. Избива комплекси момчето.
  • #14
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 ( преди 4 месеца )
    Тесла разработват АI в сферата на автономното управление на автомобили, не в производството на такива :) А за разработката на AI ти трябват хора, не съкращаваш хора. Директно си е казано, че съкращенията са заради слабото търсене. А мнението е като задните части, всеки си ги има. Но често е смешно и грозно да ги показваш навсякъде.
  • #13
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 4 месеца )
    Адреналинката електричка,твоите прогнози никога не се сбъдват.Аз не съм врачка,да давам прогнози.Предаде ли поздравите ми на Грета,господин Тунберг?
  • #12
    0 rate up comment 7 rate down comment
    Абе ПУТЬО Гост ( преди 4 месеца )
    За цената на енергията имаш ли мнение на което да държиш като дойде първи юли? Моята прогноза, е че няма да се вдигне и има голяма вероятност да падне. Ти мнение имаш ли по темата или пак ще се хлъзгаш като риба, като единственото което казваше че не си съгласен с моето мнение, но както винаги няма да изразиш свое защото никога не си имал? Застани веднъж като мъж и кажи " според мен цената на тока Ще се вдигне от 1 юли и ще си стоя зад думите. Ако падне ще си призная грешката"
  • #11
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Абе ПУТЬО Гост ( преди 4 месеца )
    Цитирам си многократно но няма нито един цитат. Накрая все се оказва, че ти нещо не си разбрал или вадиш думи от контекста. Според Плана на Тесла за 50% ръст от 2014 година за 20 24 година трябва да бъдат продадени 1,9 милиона . Моята прогноза е че ще продаде повече тази година. Ти имаш ли мнения или Това ще е поредното доказателство че си П'УТЬО