IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla с рекорден спад в продажбите, обезцени се с 30 милиарда долара

Проблемите с производството и евтината конкуренция в Китай са сочени като причини, но има ли и друго?

Tesla  отчете спад в тримесечните доставки за първи път от близо четири години и не изпълни прогнозите на Wall Street. Представяне, което някои описаха като "грозно", тъй като намаленията на цените не успяха да стимулират търсенето на силно конкурентен пазар. Акциите на ръководената от Илон Мъск компания паднаха с 5,2% до 166,08 долара във вторник следобед, губейки около 30 милиарда долара пазарна стойност. Акциите са паднали с около 33% досега тази година.
 
 

Мъск, Тесла


След години на бърз растеж на продажбите, който помогна на Tesla да се превърне в най-скъпият производител на автомобили в света, компанията се готви за забавяне през 2024 г. Производителят на електромобили се забави с обновянане  на остарелите си модели, тъй като високите лихвени проценти отслабиха апетита на потребителите за скъпи стоки. Съперниците в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, пускат по-евтини модели.

Доставките на Tesla са намалели с 8,5% през първото тримесечие до 386 810 автомобила спрямо предходната година, а компанията е произвела 433 371 автомобила през периода. Уолстрийт очакваше Tesla да достави 454 200 автомобила, според средната прогноза на 18 анализатори, анкетирани от Visible Alpha.

Последният път, когато автомобилният производител отбеляза спад в продажбите, беше през второто тримесечие на 2020 г., когато пандемията от COVID-19 принуди Tesla направо да спре производството. Tesla приписва спада в обемите отчасти на усилията да подготви своята фабрика във Фримонт, Калифорния, за да се справи с увеличеното производство на актуализирания Model 3 и на спирането на завода в Берлин поради въздействието на конфликта в Червено море и палежа.
 
 

Мъск, Тесла


Но Tesla е произвела 46 000 автомобила повече, отколкото е продала през първото тримесечие, сигнализирайки за по-слабо търсене, казаха анализатори. “Това потвърждава, че отвъд известното производствено затруднение може да има и сериозен проблем с търсенето“, пише в бележка анализаторът на Deutsche Bank Еманюел Роснер.

Интересното е, че маркетинг спецове отвъд Океана отдадоха донякъде проблемите и на личния имидж на Мъск сред купувачите. Според тях той е загубил потенциални клиенти с все по-честите си намеси в политиката. Милиардерът подкрепи открито Републиканската партия. После беше обвинен в антисемитизъм, та се наложи да опровергава, като дори отиде на посещение в концлагера Аушвиц. 

 
Мъск
  
   
"Макар да очаквахме лошо първо тримесечие, това беше истинско бедствие - коментира анализаторът на Wedbush Дан Айвс, - Смятаме, че това е ключов момент в историята на Tesla, в който Мъск трябва или да промени ситуацията, или да обърне черното представяне за първото тримесечие. В противен случай очевидно предстоят някои по-мрачни дни, които могат да нарушат дългосрочния план за Tesla".

 
 

0 от 500
  • #64
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 седмици )
    МитичкЕ,нали Мъски ти шепне в ушето.
  • #63
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Научи се да четеш. Не случайно питам за прогнозите и плановете на Тесла, а не за моите. Това са две вселени
  • #62
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    За пореден път си преработваш Екселските таблици,за да ти излязат опорките.
  • #61
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    Копирал съм си една "прогноза".Факти 29.03.22.Вижте какво се случва в новия завод на Тесла в Германия. #41.И за да те улесня.....2023 г. - 1945685, 2024 г. - 3060562.
  • #60
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Така си и знаех. Анти математиците не могат да сметнат за да отговорят, затова ще им дам готовите отговори да видят Колко са смешни в плюнките си. Според плана за 50% ръст на продажбите на година от 2015 до 2030 година, през 2024 година трябва да бъдат продадени 1,9 милиона автомобила. Не че е невъзможно, но е твърде малко вероятно Тесла да продаде по-малко бройки тази година след като още миналата година почти толкова и преизпълни Плана. Оттук нататък трябват 40% ръст, а не 50% за 20 милиона
  • #59
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    И понеже разговора не върви, защото никой психопат не иска да се води нормален разговор, а се включва единствено за да обижда останалите, да манипулира с лъжи и да се опита да дискредитира събеседниците, даже не се интересуват ЗАЩО смятам, че се паднали продажбите. ЗАЩО смятам, че това е временно. ЗАЩО И КАК смятам, че ще се вдигнат, да ги питам тях ДА ОТГОВОРЯТ НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ? Аз имам мнение и ако някой ме пита ще отговоря.
  • #58
    1 rate up comment 4 rate down comment
    До 58 ( преди 3 седмици )
    Плюнчат се антиматематиците. Да си чул аз да почвам темата за 50% ръст? Хайде прегледай мненията назад да видиш че понеже не могат да смятат са решили, че Тесла се е провалила в тези планове и ни заляха с плюнки. Удавили са коментарите с безсмислените си мнения. Страдат от графомания и държат да пишат да пишат да пишат да плюят да пишат да плюят да пишат Да плюят без да кажат нищо. Още чакам да сметнат трите числа, за да ми докажат че греша. Но графоманите по подразбиране са неграмотни!
  • #57
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Абе този план от 2014та да не е някакъв Нов Завет, че Митето Бустеров така се "плюнчи" и го повтаря до безкрай като мантра на последовател на "Пророка"? Тези 50% да не са ги издълбали върху 3 обли светещи речни камъка или да са ги записали в паметта на Р2Д2?
  • #56
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Тъкмо си мислех, че ще коментираме трите резултата които сте получили? Колко бройки трябва да произведе до края на годината, за да изпълни Плана от 2014 година? Дали Тесла ще преизпълни плана от 2014 за 2024 година и ще произведе повече бройки от планираното? Как няма нужда от 50% ръст от 2023 до 2030 година за да постигне 20 милиона броя. Чиста математика без емоции, без сектантство и вяра. Но вие не сте способни, защото сте антиматематици и залагате на емоциите.
  • #55
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Пак питам "Тесла произведе около 1,8 млн. електрокари за 2023 г.За 2024 адреналинката електричка очаква 50% ръст,значи около 2,7 млн. електрокара." В такъв случай при запазване на 50% ръст до 2030, колко автомобила ще бъдат продадени през 2030 година? Какъв среден ръст на продажбите трябва да има от 2023 с 1,8 милиона продажби за да станат 20 милиона през 2030? Ето че питам за 3 числа, но ще получа поредната логорея от графомана антиматематик.