IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla спира доставките на Cybertruck и уволнява 14 000 служители

Причината - ниски продажби заради глобален спад на световния пазар на електромобили

Американския производител на електромобили Tesla спира доставките на пикапи Cybertruck за няколко седмици. Освен това компанията обяви 10-процентно съкращаване на персонала. На първо място ще бъдат уволнени тези, чиито длъжности и функционални отговорности се дублират. Причината за мерките са слабите резултати през първото тримесечие и общият и спад в продажбите на електрически превозни средства на световния пазар, съобщава CarBuzz.


Tesla Cybertruck


Според информациите част от клиентите, които очакват доставките на закупен от тях Cybertruck, вече са уведомени за забавянето, но причини за него не са били обявени. Източник на изданието, работещ за Tesla, твърди, че проблемът е в педала на газта или по-скоро в неговото приплъзване. Доставките ще бъдат възобновени веднага след отстраняване на проблема, но все още няма конкретни срокове.

В същото време Tesla намалява производствените смени в своята гигафабрика в Тексас, като това става въпреки многото поръчки. Освен това се очаква съкращаване глобалния персонал на компанията с „повече от 10 процента“. Според изданието Electrek става дума за поне 14 000 служители. Във вътрешните комуникации ръководството е заявило, че иска да елиминира дублирането на роли и работни функции, възникнало заради бързия растеж през последните години.

Неофициално тези стъпки се свързват с лош тримесечен отчет и спад в продажбите. През януари-март тази година Tesla е доставила на клиенти 386 810 автомобила, което е не само по-ниско от прогнозите на анализаторите (450 000 единици), но и със 100 000 по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2023 г. Основният спад изглежда е настъпил в Китай.


0 от 500
  • #50
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 5 месеца )
    Това за ръста от 50% го обясних на Тесльо още през 2020 година.При ниска база да направиш 50 % ръст е лесно.Произвели миналата година 100 електромобила, следващата произвели 150 електромобила и да се биеш в гърдите с 50% ръст.При висока база това става невъзможно.Тойота произвежда по 10 милиона автомобила годишно.Може ли 2024 г да произведе 15 милиона? Абсурд
  • #49
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Факт ( преди 5 месеца )
    Новият Електрически РАМ ще докаже че проблема не е в Електричките а в ТеслЪ
  • #48
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Стига логорея ( преди 5 месеца )
    След като никой не е съгласен с мен че те са тази година ще продаде повече от 1,9 милиона. След като сте сигурни че има срив на продажбите на електромобили, защо поне един от вас не го каже в прав текст - не си прав аз залагам за под 1,9 милиона и за срив на продажби на електромобили? Накрая се оказва че всички подкрепяте моето мнение, че те са ще продаде повече от 1,9 милиона, през 2024 ще се продадат повече електромобили отколкото през 2023, но се заяждате защото съм прав и не ви харесва!
  • #47
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Пръцльо ( преди 5 месеца )
    Можеш ли да смяташ? Ако Тесла има 50% ръст до 2030 година колко автомобила трябва да продаде през 2030? Защото когато гост смята геометрични прогресии, площта на абсолютно всички планети и звезди в нашата галактика и съседните галактики не стигат за това езеро. Да не се окаже че през 2030 година по вашите прогнози Тесла трябва да продава повече от половината автомобили в света?
  • #46
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Гостенино ( преди 5 месеца )
    "Гост ( преди 1 минута )Адреналинке електричке математичке,дали ще имаш топки да си признаеш грешката?" Гостенино, дали прогнозата ще се сбъдне или не не е ГРЕШКА. Колко пъти да ти повторя, че съм си ревизирал прогнозата от 2019 година още преди една-две години? Днешната ми прогноза е че няма да продадат толкова бройки но ще продадат повече бройки отколкото е планът на Тесла за 2024 година - 1,9 милиона които с 50% ръст правят около 20 милиона през 2030 а не през 2028 година както е моята про
  • #45
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 5 месеца )
    Борсовият балон Телса изпусна нови 10% въздух под налягане, лъжлив нагъл Илон уволнява масово, а форумния митично бустериран продължава да убеждава в 50% ръст всяка година отсега до 2030. Ха-ха, пълна патология.
  • #44
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Гостенино ( преди 5 месеца )
    "Гост ( преди 46 секунди )Адреналинке електричке математичке,дали ще смяташ в абсолютни стойности или проценти,при еднаква база е без значение." Е така де! За тебе консумацията на цеха в който работеш е еднаква база и 10% през нощта когато работят 3 kW осветление са същите като 10% когато са включени 10 пещи по 30 kW. И в двата случая 10% са 300 вата и 20% през нощта е два пъти повече енергия отколкото 10% в работно време.. Но дали е вярно? Ти си единствения който ВЯРВА, че е вярно.
  • #43
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 месеца )
    Как така МитичкЕ,нали Мъски ти шепне в ушето.
  • #42
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 5 месеца )
    Адреналинке електричке математичке,дали ще имаш топки да си признаеш грешката?
  • #41
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Гостенино ( преди 5 месеца )
    Всъщност прогнозата е правена 2019 година когато обяснявахте че през 2020 година те са ще продаде по-малко автомобили отколкото е продала през 2019. Тоест вие сте бъркали през последните пет години а аз бъркам на шестата с прогноза от преди пет години. Е не съм Ванга и не съм предвидил всички форсмажорни обстоятелства, енергийни кризи, войни, коронавирус, криза с чиповете и т.н. на въпроса който задавам шеста година и не съм получил нито един отговор съм отговарял 2025 година или 5 милиона