IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla спира доставките на Cybertruck и уволнява 14 000 служители

Причината - ниски продажби заради глобален спад на световния пазар на електромобили

Американския производител на електромобили Tesla спира доставките на пикапи Cybertruck за няколко седмици. Освен това компанията обяви 10-процентно съкращаване на персонала. На първо място ще бъдат уволнени тези, чиито длъжности и функционални отговорности се дублират. Причината за мерките са слабите резултати през първото тримесечие и общият и спад в продажбите на електрически превозни средства на световния пазар, съобщава CarBuzz.


Tesla Cybertruck


Според информациите част от клиентите, които очакват доставките на закупен от тях Cybertruck, вече са уведомени за забавянето, но причини за него не са били обявени. Източник на изданието, работещ за Tesla, твърди, че проблемът е в педала на газта или по-скоро в неговото приплъзване. Доставките ще бъдат възобновени веднага след отстраняване на проблема, но все още няма конкретни срокове.

В същото време Tesla намалява производствените смени в своята гигафабрика в Тексас, като това става въпреки многото поръчки. Освен това се очаква съкращаване глобалния персонал на компанията с „повече от 10 процента“. Според изданието Electrek става дума за поне 14 000 служители. Във вътрешните комуникации ръководството е заявило, че иска да елиминира дублирането на роли и работни функции, възникнало заради бързия растеж през последните години.

Неофициално тези стъпки се свързват с лош тримесечен отчет и спад в продажбите. През януари-март тази година Tesla е доставила на клиенти 386 810 автомобила, което е не само по-ниско от прогнозите на анализаторите (450 000 единици), но и със 100 000 по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2023 г. Основният спад изглежда е настъпил в Китай.


0 от 500
  • #60
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Кольо ( преди 4 месеца )
    Това го четох вчера в BBC(UK) и се чудих кога ще се появи тук. С нетърпение очаквах коментарите разбира се
  • #59
    0 rate up comment 4 rate down comment
    До Турбо ( преди 4 месеца )
    Съгласен съм че в момента има плато и даже съм описал 5-6 причини за това които съвпаднаха по време. Въпросът е друг. Смяташ ли че това плато ще се запази до края на годината или дори по-дълго? Тази година Тесла ще продаде ли повече от едно цяло и девет милиона автомобила или няма да продаде според тебе И според фактите които цитираш? Защото ако не кажеш някакъв извод от всички изброени факти то те остават абсолютно безсмислени, като например зелените очи на манекенката на гост с ръст 170см
  • #58
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Като се мръщите на проценти и държите на абсолютни стойности: из статията "През януари-март тази година Tesla е доставила на клиенти 386 810 автомобила, което е... със 100 000 по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2023 г."Т.е. не е като само ръста да намалява - жив спад си е.
  • #57
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Пенчо ( преди 4 месеца )
    Само луд чояек би помислил, че това грозно нещо може да се продава...Слава Богу, че не отговаря на никакви стандарти за безопасност и по тая причина няма да го гледаме в Европа...
  • #56
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 4 месеца )
    Бустерчо, аз да смятам мога, но очакванията ти за растеж 50% всяка година до 2030 са меко казано абсурдни. Опорката ти за 2 милиона резервации на Сайбъртрака дето я повтаряше до посиняване помниш ли я? Е, сега Мъски намлява смените на поточните линии дето го произвеждат. Ясновидските ти способности очевидно не са от най-добрите. Аз залагам че тая година Тесла ще имат спад в продажбите.
  • #55
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Относно забраната, моето мнение е че ще е абсолютно безсмислена, ако няколко години по-рано електромобилите станат по-евтини от ДВГ. Тогава шофьорите по естествен начин ще заменят ДВГ с ток без нужда от забрана. Ако това не се случи до 2035 година, Ще се наложи да отменят/преместят забраната, защото ДВГ ще запази значителния си дял.
  • #54
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 4 месеца )
    Тесла съкращава работници,в завоите на Тесла се работи на съкратена работна седмица,Тесла свалят цените,трупат се електромобили на склад,Тесла спря да строи нови заводи.Тези факти означават,няма поръчки ,Тесла навлиза в плато на производството.
  • #53
    0 rate up comment 5 rate down comment
    До Турбо ( преди 4 месеца )
    Браво! Най-накрая да имаш смелостта да кажеш някаква прогноза чак до 2035. Кажи според тебе колко ти подсказва шестото чувство че ще продава Тесла между 2030 и 2035 преди ръста? От мнението ти се подразбира че повече от 3 милиона не може да продава и ще се задържат на тази бройка до 2035? Или не съм разбрал правилно?
  • #52
    0 rate up comment 5 rate down comment
    До турбо ( преди 4 месеца )
    Именно за това вие питах 100 пъти всеки поотделно през коя година или на колко милиона смятате че Tesla ще започне да изостава от Плана? Моите прогнози бяха 2025 година или 5 милиона. Както и че надали ще може да продава повече от 10 милиона годишно. Както виждаш почти съм познал за пет години напред и съм объркал само с една година. Вие ще си признаете ли прогнозите за 2020 , които направихте през ноември декември 2019? Че Тесла още през 2020 ще продаде по-малко отколкото през 2019?
  • #51
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 4 месеца )
    Тесла няма да успее да произведе 3 милиона електромобила през 2024 година.Дори и да успее да ги произведе,няма кой да ги купи.Ръст на Тесла може да се получи след 2035 година, когато влезе забраната за производство на автомобили с двг.Като гледам как се развиват събитията мисля,че забраната ще се отложи или ще отпадне.