IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германският министър на финансите иска повече опции за ДВГ след 2035 година

Федералното правителство ще въведе данъчна политика за биогоривата, заяви Кристиан Линднер

Германският министър на финансите Кристиан Линднер възкреси дебата относно решението на Европейския съюз да забрани продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене през 2035 г., търсейки повече изключения от даденото за горива, произведени с използване на възобновяема електроенергия и въглероден диоксид, уловен от атмосферата.


Германия


„Трябва да отидем по-далеч и като цяло да се фокусираме върху технологичната отвореност. Синтетичните течни горива и биогоривата също са начин да бъдем щадящи към климата", каза Линднер пред вестник Augsburger Allgemeine.

Министърът беше категоричен, че пазарът, а не политиците, трябва да решават какво е жизнеспособно и какво искат потребителите. Той допълни, че федералното правителство ще използва данъчна политика за подкрепа на биогоривата, както и на електронните горива.

Представители на ЕС през март миналата година подписаха сделка, която на практика прекратява продажбата на повечето нови двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Забраната почти пропадна, след като Германия я блокира, но по-късно властите се отказаха и беше постигнато споразумение, позволяващо на автомобили, работещи изцяло с електронни горива, да се зачитат към нулевите климатични цели на блока.


0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Типично за сегашното правителство. Днес едно утре друго. И Линднер, защо не каже защо са остъпили от блокадата, а сега извднъж.. се сетиха, че май са сбъркали. Пак са въртели "сделки". За "далаверите" за Е-колите да не говорим...Или се страсна че, при едни избори е под 4%?
  • #2
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Вместо да впрегнат всички сили и средства за разработване на батерии и производство и инсталация на зарядни станции, за да се оползотвори излишната възобновяема енергия, вместо да я подаряват и дори да плащат на съседните държави да я ползват, германците пак тръгват да инвестират в грешна посока. Излишъкът от енергия я прави евтина до безплатна, което е огромен стимул за развиване на енергоемки производства, които да са печеливши. Вместо това искат да вдигнат цената на енергията и недостиг.
  • #1
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Не е проблем за антиматематиците приятели на Грета тунберг които са по-големи еколози от нея, да плащат по 50 евро за литър синтетично гориво за да си правят кефа да карат ДВГ напук на електриците. За да си анти electric се изисква да мразиш до толкова, че да ти е замъглен мозъка и да не мислиш за пари. Сигурен съм че ще гласуват за подобни политици, а като се стигне до това да ги карат и те да зареждат от тези горива, ще питат къде е зарядната станция за електромобили на евтинкото.