IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota тества технология, която изсмуква CO2 от въздуха

Специален филтър на GR Corolla трябва да направи колите на марката въглеродно-отрицателни

Toyota все още предпазлива относно пълния преход към изцяло електрическа гама, но едновременно с това компанията активно развива алтернативни зелени технологии. Една от тях, която е в процес на разработка, има за цел не само да подобри екологичността на нови превозни средства, но и да се справи с екологичните последици от остарелите двигатели с вътрешно горене.


Toyota CO2


Toyota разработва филтри, които могат да бъдат интегрирани в предната част на автомобилите й, за да изсмукват въглеродния диоксид от атмосферата. Компанията в момента експериментира с тази концепция на своята състезателна кола GR Corolla с водороден двигател. Според представител на компанията, първоначалните тестове предполагат, че това нововъведение потенциално може да направи автомобилите й по-скоро въглеродно-отрицателни, отколкото просто въглеродно-неутрални.

Технологията не изисква допълнителна мощност, за да работи. Кръглите филтри в предната част на автомобила улавят въглеродния диоксид, след което отпадната топлина от двигателя се използва за разтварянето му в течност, която може да бъде изхвърлена. Това означава, че тази технология може да работи и в обикновени двигатели с вътрешно горене, а не само в тези, които работят с водород.


Toyota CO2


Според Toyota това ще създаде превозно средство, което действително почиства въздуха, докато се движи. Засега обаче това е невъзможно, като технологията е много далеч от желаното. По време на тестовете филтрите са уловили само 20 грама въглероден диоксид за 20 обиколки на писта (91 км). Това е по-добре от нищо, но двигателите, работещи с изкопаеми горива, отделят средно 226 грама CO2 на км.

По-големите филтри биха могли да поемат повече въглероден диоксид, но тяхното поставяне в пътнически превозни средства е много трудно. Разполагането им обаче в търговски превозни средства, като например камиони Hino, може да улесни напредъка на тази технология.


Toyota CO2


Има и друг проблем - как безопасно да се борави с течността, която съдържа CO2. Освен това технологията в момента е доста неудобна. В GR Corolla Toyota, използвана за тестването му, филтрите трябва да се сменят ръчно по време на всяко спиране в бокса, което води и до въпроси относно отпадъците.


0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Когато водородните автомобили заемат 50% пазарен дял, toyota ще продава по 70 милиона автомобила годишно. 50 милиона водородни автомобили защото никой друг не може да произвежда такива и още 20 милиона хибриди защото останалите са се отказали да ги произвеждат и са си разделили 30 милиона пазарен дял от електромобилите. Само toyota вижда бъдещето ясно. Останалите са подведени от зеленистите да инвестират в безперспективна технология.
  • #8
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Водородът е бъдещето. Това е най-чистият начин на транспорт. Доказано е научно, че електромобилите замърсяват много повече от бензиновите автомобили. А при тези покачващи се цени на тока, дори тези които вече са си купили електромобили ще се откажат от тях и ще минат на водород.
  • #7
    1 rate up comment 8 rate down comment
    До 8 ( преди 2 месеца )
    Дори природата Не може да се мери. Ето че природата Не може да се справи със замърсяването от човешката дейност, но toyota със своите високи технологии ще реши И този проблем. Помни ми думата че след 20 години всички автомобили ще се движат на водород и ще имат такива филтри.
  • #6
    1 rate up comment 6 rate down comment
    До 5 ( преди 2 месеца )
    Да бе умник, природата го е измислила, но не е включила в уравнението човека и пагубното му действие върху самата природа!Не се учи в началните класове, но се вижда всеки ден в живия живот!Но изглежда в началните класове не са те научили да възприемаш обкръжаващата те среда!
  • #5
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Природата отдавна е изобретила такава технология и тя се казва фотосинтеза. Освен, че "изсмуква" СО2, го преобразува във въглехидрати, с които всички се храним. Учи се в началните класове.
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Всичко на хартия изглежда супер.
  • #3
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Ето че toyota буквално направи електромобилите безсмислени. Toyota са преди всички останали и не се впускат в безсмислени експерименти. Залагат на сигурното а не на батериите. Абсолютно сигурни технологии като хибридите, водородните автомобили, които са въглеродно неутрални , улавянето на въглероден диоксид директно в автомобилите, което ги прави въглеродна отрицателни, както и синтетичните горива които също са въглеродно отрицателни и абсолютно чисти.
  • #2
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Сега се работи и по квадратен филтър, който да улавя финните прахови частици отделени от гумите на мръсните електромобили. Защото само гумите на електромобилите отделят в едни прахови частици. Тези фини прахови частици са изключително опасни за човешкото здраве и буквално убиват. Електромобилите са коли убийци! Трябва да бъдат забранени със закон и всеки който ги кара да бъде вкарван в затвора за предумишлено убийство на множество хора. Масови убийци!
  • #1
    2 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Казах ли ви аз че toyota е най-високо технологичната компания и техните автомобили при движение не отделят никакви вредни вещества, а даже пречистват въздуха? Ако в един голям град се движат само тойоти, въздухът ще е кристално чист, дори целия град да се отоплява на печки на въглища.