IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Америка отново призоваха за бойкот на Tesla

Софтуерен специалист похарчи над 500 000 долара за реклама срещу колите на Мъск

Американецът Дан О'Дауд, лидер на проекта Dawn, призова за бойкот на електрическите автомобили Tesla. По време на финалния мач за шампионската титла на Националната футболна лига на САЩ беше показано видео с антиреклама на автомобилите на марката.


анти Tesla


Това е вторият пореден Супербоул, по време на който О'Дауд публикува свои видеоклипове с такава насоченост. Тази година антирекламата на Tesla му струва над 500 000 долара. Членовете на проекта Dawn призовават за забрана на автопилота на Tesla, проблемът с който доведе до изтеглянето на 2 милиона електрически коли на компанията в САЩ.

Видеото показва кадри от три катастрофи, включително фатална, с участието на автомобили Tesla. Едно от тях се случи в Северна Каролина. Колата, която вероятно се е движила на автопилот, е ударила 17-годишно момче. По време на инцидента той е излизал от училищен автобус със знак „Стоп“ и включени мигащи светлини.



Във видеото се споменава и инцидент от 2019 г., при който 50-годишен мъж загина, когато неговата Tesla се блъсна в ремарке. Третият случай е във Флорида. Млада двойка минава на червено по пътя и се блъска в паркирана кола. От удара те са изхвърлени от колата. Един човек е загинал, друг е тежко ранен. И в двата случая автопилотът е работил на пътни участъци, където използването му е забранено.

Рекламата завършва с думите: „Tesla остава безгрижна. Бойкотирайте Tesla и пазете децата си в безопасност“

Самият Дан О'Дауд е основател на Green Hills Software, който разработва операционни системи за автомобили и самолети. Той нарича Tesla Autopilot „най-некомпетентната част от софтуера“, която някога е виждал.



Феновете на Мъск обвиняват О'Дауд в конфликт на интереси с Tesla, тъй като един от клиентите на Green Hills Software е Mobileye. Последният разработва и софтуер за системи за подпомагане на водача. Нито О'Дауд, нито изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск са коментирали ситуацията.

Както е посочено в проекта Dawn, видеото ще бъде излъчено във Вашингтон, окръг Колумбия, Калифорния, Делауеър и Мичиган. Миналата година Мъск беше относително спокоен относно видеото на проекта за Super Bowl. Напротив, той го прие като реклама на автопилота си.

В момента Tesla е изправена пред стагнация на приходите поради неспособността си да достави своята отдавна обещана технология FSD (Full Self-Drive). Пазарната стойност на компанията падна с милиарди долари. Само за последния месец спадът е около 15%.

0 от 500
  • #8
    6 rate up comment 7 rate down comment
    До5 ( преди 2 месеца )
    Твоят коментар е агресивен и арогантен, а не на човекът, към когото е насочен, "нали"? Цитирам ти думите по-долу:"Затова си търсиш същите агресивни и тъповати по форумите да кряскате заедно срещу нещо." Ако това го считаш за толерантно, моля прегледай се, "нали" хаха.
  • #7
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    В софийския ТУ, машинно инженерство влизаха само тези, които не ги приемат Компютрътни системи или Комуникации. Дори следващата по тъсене специалност - Електротехника, беше пълна само със студенти, изкарали 2-ка на изпита или влезли само с оценката от седното поради липса на желаещи. В машинно инженерство ходиха да ги събират по селата да ги увещават да се запишат. И това в София. В Габрово или Варна нивото започваше оттам надолу.
  • #6
    11 rate up comment 11 rate down comment
    До 5 ( преди 2 месеца )
    Недей да му говориш така! Той е дипломиран машинен инженер по ДВГ завършил образованието си в Уикипедия. Само не разбрах дипломата дали си си я е купил или просто е принтирана на принтера?
  • #5
    12 rate up comment 18 rate down comment
    до 5 ( преди 2 месеца )
    Много ти се иска да си от умните нали? Цял живот те отхвърлят, нали? Никоя общност не те приема заради агресивното ти и тъповато поведение, нали? Затова си търсиш същите агресивни и тъповати по форумите да кряскате заедно срещу нещо. Без значение какво. Важното е да се чувстваш част от нещо, нали?
  • #4
    21 rate up comment 13 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Умните хора взеха да се усещат,който сбърка не повтаря.
  • #3
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Сбъркан свят ( преди 2 месеца )
    Чак се чудя защо не е обратното. Този дава пари за да прави реклама на Тесла, вместо тези които са платили автопилота от преди пет години и вече са продали автомобила си без да го ползват, да осъдят Тесла и да вземат пари.
  • #2
    17 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    "която вероятно се е движила на автопилот, е ударила 17-годишно момче. По време на инцидента той е излизал от училищен автобус със знак Стоп и включени мигащи светлини." На света няма и никога няма да има софтуер който да е виновен защото ти гледаш как автомобила се насочва да блъска дете и ти не натискаш спирачките ако ще да се включи не 10 автопилота и 100 сензора. Това е абсолютен дебилизъм и безотговорност на шофьора. Не можеш да си правиш експерименти с живота на дете и да чакаш.
  • #1
    15 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Ах тея теслонски гадове заради тях трябва и старите фирми да се размърдат иначе можеше още 10 години да се туткат :D