IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Под натиска на синдикатите Tesla увеличава заплатите на работниците

Илон Мъск все още е против създаването на профсъюзи във фабриките му

След миналогодишните масивни стачки и победата на синдиката UAW за 25% увеличение на заплатите във всички големи три автомобилни производители в САЩ, сега ръководството на Tesla също се съгласи да плаща на работниците си повече.


Tesla работници


Това се случи на фона на натиска за обединяване на работниците в автомобилната индустрия, на което висшето ръководство на Tesla се противопоставя. Както си спомняте, на конференцията през ноември Илон Мъск отново се обяви против профсъюзите. „Не съм съгласен с идеята за синдикати. Ако Tesla бъде обединена, това ще покаже, че сме се провалили по някакъв начин “, каза тогава Мъск.

UAW даде да се разбере, че планира да предостави сайта си на няколко автомобилни производители в САЩ за да се засили застъпничество на организирания труд. Намеците бяха насочени основно към Tesla и няколко чуждестранни производители на автомобили, които правят автомобили в САЩ, но работниците им не са организирани в профсъюзи.

Припомняме, че UAW на няколко пъти се опита да направи синдикат сред 20-те хиляди работници в завода на Tesla във Фриймонт, Калифорния, но без успех. Сега, за да предотврати създаването на синдикати, Tesla обяви ново увеличение на заплатите.

Според широко разпространена официална информация на Tesla, цитирана от Bloomberg, всички работници от производството и инспектори по качеството ще получат „коригирани според пазара увеличения на заплатите“, като това ще се случи със задна дата - от началото на новата година. В споменатия документ обаче не се уточнява какво увеличение ще получат служителите.

Илон Мъск очевидно отново се опитва да осуети намеренията на синдикатите, тъй като се очаква нова синдикална кампания, която за пореден път да се опита да убеди работниците на Tesla да се присъединят към UAW и да принуди администрацията да подпише колективен договор на тази основа.


0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 3 месеца )
    Лъжлив Илон освен борсов измамник, е и съвременен феодал. Но колкото и да тероризира работниците, от американците нищо не става вече - всичките технологии на Тесла са разработени другаде. Aмерикански са само лъжите.
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До Ивайло ( преди 3 месеца )
    В Япония си е друго! Плащат ти за 8 часа, но ако шефът ти каже че компанията се нуждае от твоя безплатен Труд, работиш 12 часа и не мрънкаш. Даже и не си помисляш да поискаш заплащане за извънредния труд, защото това е недостойно. Пък и може да излетиш от работа. Само в японската култура има специална дума за умрели от претоварване с работа и това беше огромен проблем преди години.
  • #6
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Ivaylo Mihaylov ( преди 3 месеца )
    Тесла плаща повече на работниците си отколкото в заводи на американски компании за еквивалентна позиция. Просто процентите, които отиват към синдикатите, за да изнудват компаниите, отиват към работниците. Всеки може или да приеме или да откаже, всичко си им плащат като часове и др. Няма ощетени, просто като се каже, че трябва да работят не 7, а 8часа, това е положението. Работниците се напасват към процесите на работа, а не обратното, ако не ти харесва, напускаш.
  • #5
    2 rate up comment 7 rate down comment
    PLAID ( преди 3 месеца )
    При Мъск няма, опитвам се, тежко ми е. При Мъск има: Правиш! Или следвашия. Така се прави революция. "Никъв хоум офис" - гласеше неговия мейл до всички. Или ще симулирате работа някъде другаде". С мъжкари и бачкатори се обръща хастара, не с мрънли.
  • #4
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 3 ( преди 3 месеца )
    Макар че цените в Токио остават по-ниско в сравнение с редица други големи столици, анализатори от UBS считат, че апартаментите са по-недостъпни за средностатистическия човек, отколкото в почти всеки друг голям град с изключение на Хонконг.Средностатистически квалифициран офис служител ще трябва да работи 15 години, за да си позволи апартамент с площ от 60 кв. м в центъра на Токио спрямо 11 години в Лондон, 10 години в Сингапур и осем години в Ню Йорк, съобщи UBS в неотдавнашен доклад до кли ...
  • #3
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    До 1: А какви са инфлациите в САЩ и Япония за тия 30 години? Дали е случайно че си пропуснал да ни осведомиш?
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    ивана ( преди 3 месеца )
    В Тесла нямат "синдикати". Също, интересен факт от историята на Тесла е, че първият им завод (в Калифорния) са го купили от Тойота. Въпросния завод е бил фалиран и затворен от синдикатски оргнизации преди да бъде продаден на Тесла. :-)
  • #1
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Какъв контраст. Япония за последните 30 години заплатите са се вдигнали само с 5%. За всичките 30 години, не 5% годишно, а само миналата година в САЩ са вдигнали с 25% заплатите на работниците.