IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съд отряза Мъск за хонорар от 56 млрд долара

Изплащането на възнаграждението от Tesla беше определено като „дълбоко погрешно"

Съд в американския щат Делауеър анулира споразумение за обезщетение на стойност 56 мллд долара, което Илон Мъск сключи с Tesla през 2018 г. Това е най-голямото споразумение в корпоративната история на САЩ и помогна на Мъск да стане най-богатият човек в света. Bloomberg и Forbes оценяват нетното състояние на шефа на Tesla на между 198 и 220 милиарда долара към ноември 2023 г.


Илон Мъск


Делото срещу Мъск беше заведено от акционера Ричард Торнета. Според него Мъск е бил „надплатен“ и съдия Кейтлин Маккормик, която взе решение по този случай, е напълно съгласна с него. Тя нарече компенсацията „неразбираема сума“, която е несправедлива към акционерите, и каза, че процесът на одобрение на пакета е „дълбоко погрешен“.

Пакетът от Tesla обвързва компенсацията на Мъск с целите за ефективност като цена на акциите и доходност. Той не получава никаква заплата като шеф на компанията. В същото време възнаграждението на Мъск е шест пъти повече от заплатите за 2021 г. на 200-те топ главни изпълнителни директори на Америка взети заедно, твърди изследователската компания Equilar.

В решението си от 201 страници съдията каза, че директорите на Tesla са „разпалени от реториката, превръщаща Мъск в суперзвезда“. Освен това милиардерът е имал „обширни връзки“ с представители на компанията, натоварени с преговорите за компенсация му. Мъск е имал 15-годишна връзка с председателя на комисията по възнагражденията Ира Еренпрайс и прави бизнес с друг член на комисията по компенсациите - Антонио Грасия, повече от 20 години.

Решението на съдията може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Делауеър. Коментирайки в Twitter, Мъск написа: „Никога не регистрирайте компанията си в Делауеър“. По-късно той публикува анкета, в която моли своите последователи да гласуват за това дали Tesla трябва „да промени мястото си на регистрация в Тексас, където е централата."

В момента Мъск притежава около 13% от акциите на Tesla. Той продаде значителен дял от дела си, за да закупи социалната мрежа Twitter. Наскоро той каза, че иска да притежава поне 25% от компанията за по-голям контрол върху гласуването. В противен случай той „би предпочел да създава продукти извън Tesla“.


0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    И също така има уловка. Гост не може да изтегли този бонус минимум 5 години след като е платил 360 000 лв, като ако през това време цената на акциите паднат, бонуса му също пада с тях и ако нещо се провали в рамките на тези пет години може да получи и по-малко от 360 000 колкото е платил за бонуса. Тоест работил е години за компанията безплатно, вместо да му платят той е платил 360 000 и в момента съдят гост че е ощетил компанията и няма право на този бонус!
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 8 ( преди 2 месеца )
    Няма нищо общо с твоя шеф. Илон Мъск може да купи тези акции акции чак след като е постигнал целта. Дотогава не получава заплата или каквито и да е пари. Това е все едно да дадат на Госта 3,6 милиона лева бонус, който може да получи единствено и само ако плати за него 360 000 лв, което е 10-годишната му заплата по 3000 лв, която ще получи единствено и само когато постигне целта да увеличи производството 18 пъти. Дотогава работи абсолютно безплатно. Ако не постигне целта няма бонус нито заплата.
  • #11
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    А, и още нещо. Петър Захариев, вземи си намери някаква друга работа, че журналистиката не ти е сила. То бива неграмотност, но това твоето минава всякакви граници. Всяка твоя статия е за Тесла, като 99% от написаното в тях не отговаря на истината или изложеното са преиначени факти и обстоятелства.
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    ...... Най-нелепото в тази история е, че съдията се аргументира, че интересите на акционерите са били увредени, а всъщност 80% от тези акционери са подкрепили плана за stock options. На всичко отгоре, с това решение се увреждат акционерите на Тесла и се ликвидира статута на Делауер, като щат, в който много от големите компании се регистрират. Интересно, как точно съда защитава човек с девет акции, като от другата страна са 80% от акционерите с над 2 млрд. акции? Пълен абсурд
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Адвокатите на ищеца, който има девет акции на стойност около 3500 лева, са от адвокатска кантора, в която е работила ...... съдията по делото. А на всичко отгоре, тази адвокатска кантора е един от най-големите донори на Джо Байдън, чийто приятел е човека, назначил съдията по делото. За капак, Мъск е човека, който след покупката на Туитър разкри корупцията на семейство Байдън с прословутите досиета "Лаптопът на Хънтър Байдън". И сега отсъжда съдия, назначена от Байдън............
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до 1 ( преди 2 месеца )
    За никакви 56 млрд. долара кеш не става дума, просто статията е пълна глупост. През 2018г. Мъск получи stock options с краен срок на активиране до 2028г., като за целта се задължи под негово ръководство компанията да увеличи капитализацията и приходите си десет пъти в рамките на едно десетилетие. Това се случи на четвъртата година. И сега съдия му отнема това, което 80% от акционерите са одобрили, а иска е заведен от човек, който има девет акции. Типичен случай на корупция в съдебната система
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    До 3 - Нищо подобно, *** всичко подобно. В конторла на Мъск, те не са в контрола на Телса. Разликата е огромна. Старият ми шеф, така си потопи "бившата компания". Взе си акциите, напусна, здрависваха се, реваха ... след 4 месеца тръгна да наема половианта от персонала и си продаде акциите на директне конглокент, който се спазари с инвеститор и разпарчатосаха всичко. Общо взето, намазали бяа само ранните инвеститори. И да - беше напълно законно. Дори не му се води кат лоаш точка в рейтинга.
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 4 ( преди 2 месеца )
    За теб като видна хлъзгава невестулка може и да нормално, но нормалните хора като кажем нещо си държим на думата и като си се хванал на хорото го играеш докато гайдата не спре да свири. Затова я има поговорката, "Голям залък ***, голяма дума не казвай". Но, теб си те знаем, Електрико-Митичен-Разбивачо, келепир и аванта да има, ако ще и шамар да е. Дизелче в Реното/Нисана и мечти да можеш продаваш фотоволтаичен ток на Енергопро, щото иначе няма как да си балансираш домашната ВЕИ инсталация.
  • #5
    4 rate up comment 4 rate down comment
    До 4 ( преди 2 месеца )
    Ами нормално. Преди пет години тези същите акции които сега трябва да му ги дадат струваха 5 милиарда и не изглеждаха много на фона на това, което имам Мъск трябваше да направи за да ги вземе. На практика 99% от хората тогава си мислеха че тези цели са невъзможни. Същото е както да му обещаят днес акции за 5 милиарда днешни пари, ако постигне целта за продажба на 20 милиона автомобила през 2030. Да припомням ли че преди пет години бяха на ръба на фалита с милиарди загуби и нито долар печалба?
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Антитеслар ( преди 2 месеца )
    Аз съм сигурно един от последните хора на Земята, който може да се нарече фен на Мъск или Тесла, но от написаното в статията оставам с впечатление, че преди 5 години Тесла и Мъск са се разбрали за компенсацията и тогава акционерите са си траяли. Сега обаче като е дошло време за плащане, изведнъж акционерите са станали много морални и компенсацията им се вижда несправедливо висока? Това си е направо кyрвeнckи номер, щото "Га боцкаахте кифтяята ни риваахти, а сига ми ривети!".