IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съд отряза Мъск за хонорар от 56 млрд долара

Изплащането на възнаграждението от Tesla беше определено като „дълбоко погрешно"

Съд в американския щат Делауеър анулира споразумение за обезщетение на стойност 56 мллд долара, което Илон Мъск сключи с Tesla през 2018 г. Това е най-голямото споразумение в корпоративната история на САЩ и помогна на Мъск да стане най-богатият човек в света. Bloomberg и Forbes оценяват нетното състояние на шефа на Tesla на между 198 и 220 милиарда долара към ноември 2023 г.


Илон Мъск


Делото срещу Мъск беше заведено от акционера Ричард Торнета. Според него Мъск е бил „надплатен“ и съдия Кейтлин Маккормик, която взе решение по този случай, е напълно съгласна с него. Тя нарече компенсацията „неразбираема сума“, която е несправедлива към акционерите, и каза, че процесът на одобрение на пакета е „дълбоко погрешен“.

Пакетът от Tesla обвързва компенсацията на Мъск с целите за ефективност като цена на акциите и доходност. Той не получава никаква заплата като шеф на компанията. В същото време възнаграждението на Мъск е шест пъти повече от заплатите за 2021 г. на 200-те топ главни изпълнителни директори на Америка взети заедно, твърди изследователската компания Equilar.

В решението си от 201 страници съдията каза, че директорите на Tesla са „разпалени от реториката, превръщаща Мъск в суперзвезда“. Освен това милиардерът е имал „обширни връзки“ с представители на компанията, натоварени с преговорите за компенсация му. Мъск е имал 15-годишна връзка с председателя на комисията по възнагражденията Ира Еренпрайс и прави бизнес с друг член на комисията по компенсациите - Антонио Грасия, повече от 20 години.

Решението на съдията може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Делауеър. Коментирайки в Twitter, Мъск написа: „Никога не регистрирайте компанията си в Делауеър“. По-късно той публикува анкета, в която моли своите последователи да гласуват за това дали Tesla трябва „да промени мястото си на регистрация в Тексас, където е централата."

В момента Мъск притежава около 13% от акциите на Tesla. Той продаде значителен дял от дела си, за да закупи социалната мрежа Twitter. Наскоро той каза, че иска да притежава поне 25% от компанията за по-голям контрол върху гласуването. В противен случай той „би предпочел да създава продукти извън Tesla“.


0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 3 месеца )
    Нищо подобно. Тези "милиарди" всъщност не са пари, а са "хартии напечатани на принтера". Иначе казано акции. Днес са 58 милиарда, по едно време бяха 100 милиарда, но истината е, че утре когато реши да ги осребри може да са 5 милиарда като паднат цените на акциите. При това не ги получава безплатно, а трябва да си ги купи за ...7 милиарда долара и няма право да ги продава пет години .
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    "По-късно той публикува анкета, в която моли своите последователи да гласуват за това дали Tesla трябва да промени мястото си на регистрация в Тексас, където е централата."" - Това решение не е на последателите в Туйтър (или Хъ или каквото е днес), нито дори на клиентите на Телса, а е на хората, които притежават компанията.
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    От една страна, без Мъск, Тесла щеше да прави автомобили за унтусиасти, които щяха да струват майка си и баща си, щяхем да ги виждаме само по изложения и клипове на рапери. От друга страна, 56 млрд кеш са изключително висока сума и може да унищожат комапнията, защото толквоа пари в кеш, изисква да се спрат редица проекти и да се разпродават акции, а това крие своите опасности.