IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск иска повече контрол над Tesla

Милиардерът настоява за 25% дял от компанията, за да продължи развитието на колите с изкуствен интелект

Илон Мъск обяви, че ще създаде продукти с изкуствен интелект извън Tesla, ако не получи 25% от компанията, съобщава Bloomberg. Милиардерът, който е главен изпълнителен директор на Tesla, в момента притежава повече от 12% от компанията.


Tesla изкуствен интелект


В публикация в Twitter се казва, че автомобилната компания е обединение на дузина стартиращи компании, което според него не е най-добрия вариант. Той призова за сравнение между Tesla и General Motors, един от световните лидери в автомобилната индустрия.

Най-богатият човек в света в момента се бори с недоволството на акционерите по редица въпроси от планирането в Tesla до обвиненията, че е разсеян от работата си по платформа X, известна преди като Twitter, която той пое през 2022 г.

„Неудобно ми е да развивам Tesla като лидер в областта на изкуствения интелект и роботиката, без да имам 25% от гласовете. Този брой е достатъчен, за да бъда влиятелен, но не толкова, че да не мога да бъда свален “, написа изпълнителният директор в Twitter.

Компанията за разработка на изкуствен интелект xAI на милиардера Илон Мъск представи Grok chatbot, който е подобен на подобни модели за генериране на текст, като ChatGPT на OpenAI или Bard на Google. Мъск иска да го интегрира и в колите си.


0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 3 месеца )
    Лъжлив Илон вече ще бъде Лъжлив и Нагъл Илон. Тинейджърите са по-улегнали емоционално от тоя циркаджия.
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    Да изнудваш собствената си компания?! Лъжлив Илън? Не, и по-лошо явно става. В материалите по темата бе обяснено, че е пуснал такъв пост в X. Но то това там няма правна стойност, пък и не се знае дали не е бил под влияние на нещо за разпускане. ;) Пишеше, че всъщност с това си изказване нарушава доста закони и може да има правни проблеми заради него. Но се чудеха в материала дали може да му теглят шута от Тесла заради това.