IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Финансов експерт: Мъск вреди на Tesla!

Скандални изказвания на милиардера доведоха до спад на акциите на компанията му

Миналата седмица дългогодишният инвеститор и съветник на Tesla - Рос Гербер, критикува изпълнителния директор на компанията Илон Мъск, като го обвини, че ще унищожи марката Tesla. Той твърди, че милиардерът всъщност вече се е оттеглил от задълженията си на лидер на производителя на електромобили.


Илон Мъск


„Не че го призовавам да подаде оставка, той сам си подаде оставката отдавна“, казва инвеститорът в интервю за американския канал CNBC. Гербер, който оглавява фирма за финансови консултации и притежава десетки милиони долари в акции на Tesla, е убеден, че нито едно от действията на Мъск „не е насочено в полза" на компанията.

Коментарите на Гербер са следствие от един смущаващ инцидент миналата седмица, когато Мъск каза в отговор на антисемитски туит, че твърденията, че евреите подбуждат омраза срещу белите, са „фактически верни“. Този туит предизвика бурна реакция в обществото.

Не само обикновените потребители, но дори Белият дом осъди милиардера. Изказаха се и инвеститорите на компаниите, в които участва Мъск, защото всеки подобен коментар осезаемо удря по джоба им. „В някакъв странен свят той смята, че това, което казва, има значение, но в действителност той унищожава всичко, което е построил “, казва Гербер.

Критиката на Гербер е повече от справедлива. Tesla е изправена пред постоянни и потенциално много сериозни проблеми: аварии, неизправности, манипулации, многобройни разследвания и изпълнителният директор очевидно има върху какво да се съсредоточи.

Но вместо да отделя време за развитието и растежа на компанията, той прекарва по-голямата част от времето си в социалната мрежа X и пише подобни туитове, които повличат както компанията, така и самия него. Мъск е една от най-разпознаваемите фигури в света и много марки, включително Tesla и SpaceX, са неразривно свързани с неговия образ.

И когато едно предприятие е толкова тясно свързано с фигура, какво прави тази фигура има значение в много материален смисъл. И това се вижда, тъй като след антисемитските коментари, които предизвикаха широка реакция, акциите на Tesla паднаха рязко. Това обаче явно изобщо не впечатлява Мъск и едва ли ще промени поведението му.


0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    PLAID ( преди 7 месеца )
    На г-н Гербер му пада патока. В този един момент акцията се търгува за 236 долара и 30 цента. При прогноза на "експертите" 180, тя държи над 200 от месеци, защото 6-те Гигафабрики не се ослушват, а бълват коли.
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    PLAID ( преди 7 месеца )
    Мъск Лий вреди на Тесла колкото Брус Лий вреди на киното. Бил Гейтс заложил пари на загубата на Тесла, понеже според него никой не иска електрички... обаче TESLA стана гигант и г-н Гейтс загубил 1.5 милиарда гущера - стана ясно 2022 година. Потърсен за коментар, Мъск отговорил: За Били излъганата камила ли ме питате? На тоя мозъка му по-увиcнал от корема.
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Много се кефя на такива коментари, които са базирани на митовете разказвани тук от други коментатори, но както обикновено се случва с митовете, те нямат нищо общо с истината. Казваш идва края на годината и трябва да се отчитат пред инвеститорите, защото акции се купуват на първи януари и се отчитат печалбите на 31 декември? Ти да видиш! Обаче има една малка подробност - като погледнеш статистиката от началото на годината +127,35$ (117,81%) при инвестиран 1 милион в момента са 2,17 милиона..
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Хахаха, никой не го интересува развива ли се фирмата, а акциите да ударят отново 400 долара, защото много от тези финансови специалисти вкараха милиони (на своите клиенти) на цена 350-400 с идеята да продават като стигнат 700... Идва края на годината и трябва да се отчитат, а са яко на минус.
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Мъск е много умен за някои неща като организация на труда, организиране на бизнес и маркетинг. Но е на нивото на оранжевия клоун що се отнася до политика и познания за света. То не е и нужно да знае. Проблемът е, че с мегаломанията си, проявява дънинг-крюфер ефект. Изказва се по теми, от които не разбира и се връзва на всички фейкове и конспирации, коит отговарят на неговите възгледи. Даже му се наложи да трие туитове, заради фейкове.А простият народ му се връзва, щото им говори като проф. Вучко
  • #10
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Защо задаваш отговори, които съм дал още преди часове? Акциите на Тесла си вървят нагоре и надолу след всяка глупост която каже вашия колега психопат Илон Мъск, Но на него не му пука. За разлика от вас обаче, той лъже обикновено само за сроковете. Психопат е защото знае че лъже и го прави умишлено. Но пък за разлика от вас отговаря на всякакви въпроси и не е пълен психопат. Също така не му пука да каже каквото и да било за настоящ президент на САЩ, както за байдън така и за Тръмп. Има топки!
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 7 месеца )
    ***, цената на акциите нали отразяваше напредъка, развитието и техническото превъзходство на Тесла?!?!? Какво се въртиш сега като девица на РУК, кое как, след какво падало! Последно - има ли връзка между цената на акциите и глупостите които дрънка Мъска, или не?! Айде теслопитеците най-накрая да понаучите що е то финансови пазари и да спрете да се пъчите с цената на тесла на борсите!То бива да заглъхват ушите като прочетете тесла, ама при вас направо се създава вакуум между ушите!
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Факт, вярно е че нищо не е казал за тежките автомобили през 2015 година, когато имаше един единствен модел електромобил и въобще не си е мечтал за електрически камиони по онова време. А математиката показва, че с водород е около два-три пъти по-скъпо да превозваш товари отколкото на дизел, а дори при зареждане със скъп ток, е по-евтино отколкото на дизел. На практика 40 тонен камион зарежда за по-малко пари за 100 километра отколкото toyota mirai. И на всичко отгоре камиона минава повече с едно
  • #7
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Факт ( преди 7 месеца )
    Математиката го доказва аз не вярвам аз чета фактите.Мъск казал водорода бил глопустбпри леките коли що се е опитал да се измъкне с думата леките а при тежките какво е.Щото май се усети че самият той нищо не разбира което е Факт Мъск е бос спекулант както Сорос и тн.
  • #6
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Sameman ( преди 7 месеца )
    Рос Гербер не съм го чувал кой е. Когато господин Гербер постигне слава и успех близък до този на Мъск, може да си позволи да дава мозък и критикува другите около неговото ниво.