IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Финансов експерт: Мъск вреди на Tesla!

Скандални изказвания на милиардера доведоха до спад на акциите на компанията му

Миналата седмица дългогодишният инвеститор и съветник на Tesla - Рос Гербер, критикува изпълнителния директор на компанията Илон Мъск, като го обвини, че ще унищожи марката Tesla. Той твърди, че милиардерът всъщност вече се е оттеглил от задълженията си на лидер на производителя на електромобили.


Илон Мъск


„Не че го призовавам да подаде оставка, той сам си подаде оставката отдавна“, казва инвеститорът в интервю за американския канал CNBC. Гербер, който оглавява фирма за финансови консултации и притежава десетки милиони долари в акции на Tesla, е убеден, че нито едно от действията на Мъск „не е насочено в полза" на компанията.

Коментарите на Гербер са следствие от един смущаващ инцидент миналата седмица, когато Мъск каза в отговор на антисемитски туит, че твърденията, че евреите подбуждат омраза срещу белите, са „фактически верни“. Този туит предизвика бурна реакция в обществото.

Не само обикновените потребители, но дори Белият дом осъди милиардера. Изказаха се и инвеститорите на компаниите, в които участва Мъск, защото всеки подобен коментар осезаемо удря по джоба им. „В някакъв странен свят той смята, че това, което казва, има значение, но в действителност той унищожава всичко, което е построил “, казва Гербер.

Критиката на Гербер е повече от справедлива. Tesla е изправена пред постоянни и потенциално много сериозни проблеми: аварии, неизправности, манипулации, многобройни разследвания и изпълнителният директор очевидно има върху какво да се съсредоточи.

Но вместо да отделя време за развитието и растежа на компанията, той прекарва по-голямата част от времето си в социалната мрежа X и пише подобни туитове, които повличат както компанията, така и самия него. Мъск е една от най-разпознаваемите фигури в света и много марки, включително Tesla и SpaceX, са неразривно свързани с неговия образ.

И когато едно предприятие е толкова тясно свързано с фигура, какво прави тази фигура има значение в много материален смисъл. И това се вижда, тъй като след антисемитските коментари, които предизвикаха широка реакция, акциите на Tesla паднаха рязко. Това обаче явно изобщо не впечатлява Мъск и едва ли ще промени поведението му.


0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Факт, днес акциите на Тесла паднали, защото бил казал някаква глупост, преди 10 години акциите на Tesla паднаха, защото когато го попитаха дали ще инвестира във водорода отговори с кратичко изречение " водородът е глупост при леките автомобили" тогава toyota беше на гребена на вълната и обещаваше да продава по 1 милион водородни автомобила на година до 2020. Буквално преди няколко седмици toyota си признаха че Илон Мъск тогава е бил прав, а те са грешали. Но ти продължавай да ВЯРВАШ.
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Истина ( преди 9 месеца )
    Аз не харесвам тесла като автомобили, Мъск още по-малко, но с последните действия ми се издига в очите... накрая ще взема да купя една тесла на жената ... Аз залагам на европейските автомобили с история, досега не съм сбъркал!
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    SpaceX ( преди 9 месеца )
    Хахаха. Рос Гербер е обикновен *** от LA, който дълги години се буташе да става член на борда на директорите на Тесла. Ако някой се чуди какво означава дъно в журналистиката - това е дъното. Дъното е да се цитира Рос като някакъв финансов експерт, чието мнение има значение. Все едно да се даде трибуна на Джим Ченос, който десет години шортва Тесла и загуби парите на своите инвеститори
  • #2
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Факт ( преди 9 месеца )
    Думите му нямат значение самата батерйина технология е недъгава.Голямо тегло малък енергиен капацитет малко съотношение на енергия към тегло малка енергйина плътност.Друга бира е водородът висока енергйина плътност над 30квтч в кг един Приус събира 5кг тоест 150квтч в бутилка заедно с горивната клетка тежащи 20кг макс.Съотношение енергия маса е 7.5квтч/кг а при електриката за 500кг батерия имаме 100квтч или 0.2квтч/кг или 38 пъти по голяма енергйина плътност на единица тегло
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    "Но вместо да отделя време за развитието и растежа на компанията, той прекарва по-голямата част от времето си в социалната мрежа X и пише подобни туитове, " това е едно към едно с написаното от многониковия Гост снощи. Но като гледам на Илон Мъск въобще не му пука на кой се харесва И на кой не и има топки да застане и да си каже публично мнението, без да го интересува цената на акциите, която така или иначе няма абсолютно никакво пряко отношение към дейността на Тесла. Да му мислят спекулатите.