IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Стандартен камион се превръща в електрически с автопилот

Caterpillar 725 е първият самосвал, съчетаващ двете технологии

SafeAI, компания, занимаваща се с интегриране на изкуствен интелект, заедно с японската компания Obayashi Corp, създадоха първия електрически камион с автопилот. Въпреки че автономното шофиране и самосвалната „електрификация“ са внедрени независимо една от друга, компаниите казват, че това е първият път, когато съчленен камион е успешно оборудван с двете технологии.


Caterpillar 725


Obayashi дари един от своите съчленени камиони Caterpillar 725 за проекта, който бе превърнат в камион с електрическо задвижване и след това бе оборудван с най-новата автономна технология SafeAI. Разработчиците се надяват да насърчат мениджърите на автопаркове да обмислят преобразуването на конвенционални камиони, които вече притежават, да работят на електричество и без водач.

Намаляването на първоначалните разходи за електрификация обаче е само една от целите на проекта. SafeAI и Obayashi също търсят начини за намаляване на оперативните разходи на флота и според SafeAI „комбинацията“ от автоматизация и електрификация създава комплексни предимства, които са трудни за постигане поотделно.


Caterpillar 725


Едно от основните предимства, цитирани от SafeAI, е подобрената безопасност на работниците, тъй като автономният компонент премахва работниците от потенциално опасна среда, като елиминира необходимостта от шофиране. За съжаление, разработчиците все още пазят в тайна пробега на камиона с едно зареждане и други технически характеристики на електрифицирания самосвал.


0 от 500
  • #68
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 3 месеца )
    Тесльо,аз съм повече читател отколкото писател.Следя ВИ спора.Всеки учил математика до осми клас ще ти каже,че няма значение как смяташ.Дали в абсолютни стойности или в проценти е все едно.През нощта 0% или 0 МВт е все едно и също.През деня дали ще е 15% или 900 МВт все тая.Това е част от общите 5000 МВт.
  • #67
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Тя неговата информация кога ли е била актуална. Той все се гордее че всичко е научил от учебниците си по инженерство на перпето мобиле във вид на ДВГ преди десетина години и откакто е станал инженер няма какво да научи защото знае всичко И никога не греши. Виж как сметна средно аритметично на процент? Например ако го питаш, за 2022 и 2023 година, делът ще е 3,3+7,7 делено на две = на 11 тоест средно аритметично 5,5% дял на ФЕЦ. ВЯРНО ЛИ Е?
  • #66
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 3 месеца )
    Тесльо,Гост ти изчисли за зимата около 3% от фотоволтаици.През лятото в силните месеци ще е някъде 12%.За годината ще е около 7-8%.Госта е чел стара статия от 2022 година.
  • #65
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Е малко ли е увеличението за една година? През 2022 са били 3,3% 1,66TWh. През 2023 г вече бяха 7,7%. Това са статистически данни които всеки може да провери, че не ви лъжа. Сега ви предупреждавам че ще ви излъжа за 55-ти път и всеки път ви казвам, че ви лъжа, но не можете да ме хванете защото не можете да смятате проценти. С 1,66ТWh могат да се заредят 638461 електромобила с по 2,6MWh. През 2023 е произведена 7,7/3,3= 2,333 пъти повече енергия с която могат да бъдат заредени 1489743 електр
  • #64
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 3 месеца )
    Тесльо,от слънцето се произвеждаше 3% електроенергия през 2022 година. Сега е малко повече,може би 7-8% е от фотоволтаици не повече.
  • #63
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Вземи най-накрая се разбери с многото ти никове, дали слънцето произвежда 3% средногодишно или 300% и 200% са излишък от който да произвеждаме водород? Как така твърдиш и двете едновременно и все още не си се скарал със себе си?
  • #62
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Е за какво ни е АЕЦ Козлодуй след като целогодишно денонощно средно годишно и там каквото беше по твоята термонология, слънцето произвежда безплатен ток? Да го затваряме да не се набутваме че тока от АЕЦ все пак пари струва. Какво стана с мантрата че едно предприятие е на загуба ако не работи 24/7 нали вашият цех работи само през нощта и фотоволтатите не му вършат работа? Или през деня ще почивате за да има излишен ток за производство на водород който да ползвате през нощта? Логиката ти дрънка!
  • #61
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Мити4ен,колко струва тока от слънцето?Нула! Е с такъв ток ще произвеждат водород и еfuel.
  • #60
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Мити4ен,две кафета месечно по 60 стинки от Вендинг машина.За Теслъ ли пестиш?
  • #59
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    До 60. Още повече радват коментарите, как водородът ще е по-евтин от тока, въпреки че се произвежда от същият този ток. Даже не разбрах за какво щял да се ползва този водород като се произведе? Кое ще му е по-евтиното от тока и с колко ще е по-евтино? Толкова е евтино, че му обявяват цената 2,80 евро за 100 гр, защото ако кажат цената на килограм някой може да получи инфаркт.