IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota: Eлектромобилите никога няма да доминират

Техният максимум е около 30%, категоричен е Акио Тойода

Акио Тойода, председател на най-големия производител на автомобили в света - Toyota, отново атакува преминаването на индустрията към електромобили (EV). Според него, не трябва да се пренебрегват други технологии, върху които японската компания се е фокусирала - като хибридите и задвижваните с водород превозни средства.


Акио Тойода


Трябва да има многопосочен подход и да се разбере, че врагът е CO2", категоричен е бившият изпълнителен директор на японския концерн. Той допълва, че максимумът от пазара на нови автомобили, който чистите EV могат да заемат е 30%. Останалите 70% ще се падат на хибриди, електромобили с горивни клетки и с водород.

„Клиентите, а не регулациите и политиката трябва да вземат това решение. Над 1 млрд хора по света все още живеят без електричество, а и самите EV все още са скъпи и се нуждаят от зареждане, за да работят", добавя Тойода.

Той отхвърли твърденията, че създадената от неговия дядо компания е против електромобилите, защото е изостанала твърде много от конкурентите си в тяхната разработка. Тойода настоява, че производителят на автомобили трябва да се фокусира върху алтернативни технологии, но призна, че е трудно да се „бориш сам“.

„Много е важно работниците в нашите фабрики да не се чувстват застрашени и да играят роля в „зеления преход“. Това, което е настина притеснително, е че банките може да спрат да дават дават заеми на компании, които продължават да произвеждат двигатели, задвижвани от изкопаеми горива", добави Тойода.

През последните седмици стана ясно, че стратегията на японската компания с развиването и на други задвижващи системи, освен електрически, дава резултати. Все още не са излезли официалните данни, но се очаква, че Toyota е продала повече от 10,2 млн автомобила през 2023 г., което е ръст със 7% спрямо предходната.


0 от 500
  • #62
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    "Над 1 млрд хора по света все още живеят без електричество, а и самите EV все още са скъпи и се нуждаят от зареждане, за да работят", добавя Тойода....Според него, не трябва да се пренебрегват други технологии, върху които японската компания се е фокусирала - като хибридите и задвижваните с водород превозни средства."Пожелавам му успех да продава водородни автомобили на тези 1 милиард хора по света които нямат достъп до ток. Те водородните не се нуждаят от зареждане и водорода е навсяк ...
  • #61
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Лесно проверими факти. Този път даже няма да спекулирам, а ги цитирам защото годината приключи и имам данните. За 2022 година, фотоволтаиците в България са Имали 3,3% дял и са произвели 1,7ТWh електрическа енергия, която е била достатъчна за 8,5 милиарда километра при разход 20kWh/100км. При 13 000 км среден годишен пробег по статистика, ще стигнат за 653846 автомобила. През 2023 делът им се увеличи 2,6 пъти до 7,8%. Следователно могат да бъдат заредени 2,6 х 653846 = 1 700 000 автомобила.
  • #60
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Да видим сега кокошките как ще отскочат от фактите като от гланцирана повърхност и ще ме просветят в един факт който никой досега не знаеше - че през нощта не пече слънце! Също така ще ги изманипулирам, като предварително им го казвам и пак няма да се усетят къде е манипулацията. Вече за 10-ти път им казвам тези факти, като им казвам че ги лъжа, но не могат да хванат къде защото не знаят какво е това процент! Според тях се зареждат проценти, а не киловати!
  • #59
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    МитЕ,винаги даваш в 12:38:44 когато фотоволтаиците дават максимално,но моментно.Напиши колко е след 19 часа,моля?
  • #58
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    МитЕ,това сякаш за тебе е писано.Дон Кихот воюващ с мелници.
  • #57
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Аргументирано ( преди 3 месеца )
    Генерация и товар 24.01.2024 12:38:44ИмеMWАЕЦ 34,93%2118.06Кондензационни ТЕЦ 24,85%1506.96Топлофикационни ТЕЦ 7,07%428.63Заводски ТЕЦ 1,61%97.59ВЕЦ 0,17%10.22Малки ВЕЦ 2,08%126.03ВяЕЦ 0,71%42.87ФЕЦ 28,21%1710.79Био ЕЦ 0,39%23.41Товар на РБ5792.05Ще се аргументирам с един факт за кокошките - в момента от инсталирани 3 GW, фотоволтаиците произвеждат 1,7GW, като за час могат да заредят 8,5 милиона зимни километри. Вие колко бензин заредихте този час?
  • #56
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Кокошка ли си? ( преди 3 месеца )
    Но пък и тебе много добре са те описали:"За вас, дори и мъртъв, остава констатацията, че този триумф всъщност е възторгът на кокошката, която гледа как колят друга кокошка и това я кара да се вълнува и да се докосва живота по-силно. Не отчита, че след всяко по-силно докосване от живота кокошките в кокошарника намаляват. Но в кокошата доктрина това е плюс, защото кокошките добре знаят, че колкото по-малко са те с толкова повече зрънца ще разполагат."
  • #55
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    "Усещали ли сте как независимо какъв аргумент привеждате, факти, сравнения и т.н., те отскачат от гланцираната повърхност на неговата устременост, или пък лицемерие, или пък интерес?" Усещал съм Как да не съм усещал. Всеки път го усещам когато разговарям с тебе и те затрупвам с факти, сравнения, практически примери и сметки и тн
  • #54
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Намерих я ( преди 3 месеца )
    Първия път не е била индексирана защото е писана преди два часа. Но пък си прав. За мен е писана: "Усещали ли сте как независимо какъв аргумент привеждате, факти, сравнения и т.н., те отскачат от гланцираната повърхност на неговата устременост, или пък лицемерие, или пък интерес? Защото този човек не е срещу вас за да обмени мисли, а за да ви победи. Не му пука начинът, по който ще го направи стига, ако може, в края на разговора да бъдете съсипан или нека не си губим времето да умрете."
  • #53
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Между другото за разлика от тебе, моята чаша я държа винаги наполовина празна, за да има място за нови знания. "чети статията на Емил Йотовски за вкуса на ината.Специално за теб е писана." При търсене на "Емил Йотовски вкуса на ината" не ми излиза такава статия. Ще те помоля да ми кажеш точното заглавие на статията. Благодаря предварително!